2011. február 20., vasárnap

Boszorkánytál

Hangzatos receptnév, fogalmam sincs miért így hívják, szerintem semmi nem utal rá, hogy boszorkányos lenne, még csak nem is csípős. Hasonlít az íze a vadasra, nyilván a sárgarépa miatt. A vadast én egyáltalán nem szeretem, de itt most nem fejtem ki az ízéről a nézeteimet (o;

Boszorkánytál

Hozzávalók:
  • 2 nagy csirkemell
  • 2 ek. olaj
  • 3 közepes sárgarépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 púpozott ek. liszt
  • 4 szem kockacukor
  • 1 ek. ribizli- vagy áfonyalekvár
  • 1-2 babérlevél
  • 4-5 szem bors
  • 1 szem szegfűszeg
A csirkemelleket kettévágjuk, a vastag szegcsontot kivesszük (aki nem szereti a bőrét, lehúzhatja). A forró olajban a hússzeletek mindkét oldalát fehéredésig sütjük, majd kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt olajban a kockacukrokat felolvasztjuk, a megtisztított, karikákra vágott sárgarépát, a kis kockákra darabolt hagymát, az összezúzott fokhagymát hozzáadjuk és együtt aranysárgára pirítjuk. A liszttel meghintjük és kevergetve pár percig pirítjuk. Ezután a paradicsompürét meg az áfonyát is belekeverjük, megsózzuk, a húst belerakjuk és annyi vízzel engedjük fel, hogy éppen ellepje. A darabos fűszereket is a mártásba tesszük, ha lehet, teatojásba zárva, hogy a végén könnyen eltávolíthassuk. Amikor a mártás a hússal együtt felforrt, letakarjuk és a sütőbe toljuk. Ha a hús és a zöldség megpuhult, a húst kivesszük. A mártást áttörjük vagy turmixoljuk, a húst ismét visszarakjuk bele, és még egyszer felforraljuk.
Burgonyakrokett vagy párolt rizs a hozzá illő köret. Igazi ünnepi, mégsem drága pecsenye, és mivel a sütőben párolódik, nem kell vigyázni rá, nem kap oda. Készíthetjük marhafelsálból vagy sertéscombból is.


Péter Jánosné és Wasztl Anna - Szárnyasételek

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Cim alapjan kicsit masfele etelre gondoltam. Valami csipos, szaftos, sotet jellegu talra. Erdekes lehet ez is.

udv

Din.

enes írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
enes írta...

Látom annyira belejöttél, a boszorkánykodásba, hogy már egy teljes blogot is indítottál a nemes cél érdekében:

http://diaboszikonyhaja.blogspot.com/

- bocsi, hogy a konkurenciának csinálok promóciós munkát, de ezt nem hagyhattam ki... :P

Névtelen írta...

moderalunk, moderalunk? :P

Din.

Névtelen írta...

FYI: "A bejegyzést eltávolította a SZERZŐ." - legfeljebb önmoderálásról beszélhetünk... ;)