Szeretek így főzni, amikor nem kell kapkodni, hanem kényelmesen, ráérősen tehetem a dolgom. Ma is ez a helyzet, enyém az egész délelőtt, csak magamra főzök, úgyhogy senki nem áll itt a sarkamban, hogy mikor lesz már kész az ebéd (: Persze majd este más is eszik, de egyelőre csak magam vagyok.
Azt hiszem talán még sosem ettem egyébként Jókai bablevest, de szeretem az ilyen gulyás-szerű, tartalmas leveseket. Persze csak a magam finnyás módján, mert ezekbe a levesekbe aztán jár mindenféle, amit én egyáltalán nem akarok megenni. Most is szerettem volna a kutyát megörvendeztetni a füstölt csülök bőrével, de aztán rám parancsoltak, hogy legalább egy részét igenis tegyem vissza. Így aztán a bőr felét belekockáztam a levesbe, de jó nagy darabokra vágtam, hogy könnyű legyen kihalászni (:
Nagyon finom lett egyébként, én nagyon meg vagyok elégedve vele.
Azt hiszem talán még sosem ettem egyébként Jókai bablevest, de szeretem az ilyen gulyás-szerű, tartalmas leveseket. Persze csak a magam finnyás módján, mert ezekbe a levesekbe aztán jár mindenféle, amit én egyáltalán nem akarok megenni. Most is szerettem volna a kutyát megörvendeztetni a füstölt csülök bőrével, de aztán rám parancsoltak, hogy legalább egy részét igenis tegyem vissza. Így aztán a bőr felét belekockáztam a levesbe, de jó nagy darabokra vágtam, hogy könnyű legyen kihalászni (:
Nagyon finom lett egyébként, én nagyon meg vagyok elégedve vele.
Jókai bableves
Hozzávalók:
- 25 dkg tarkabab
- 1 kisebb füstölt csülök
- babérlevél
- 1-1 sárga- és fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 20 dkg kolbász
- 1 kicsi vöröshagyma
- 1 ek. zsír vagy olaj
- 2 ek. liszt
- 1-2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- só
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
A babot és a csülköt előző nap beáztatjuk külön-külön. Friss vízben, babérlevéllel ízesítve feltesszük főni őket együtt. 40-45 percnyi csöndes forralás után beletesszük a megtisztított zöldségeket. Ha minden belevaló megpuhult, a csülköt kiemeljük a levesből. A zsíron megfonnyasztjuk a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, s a pirospaprikával rántást készítünk, amivel besűrítjük a levest. Azután beletesszük a felkockázott csülköt, a felkarikázott kolbászt és átrottyantjuk. Ízesítjük tejföllel, apróra vágott petrezselyemmel s máris tálalhatjuk. Van, ahol csipetkét is főznek bele, és sűrűn bevagdosott, sült kolbásszal megkoronázva adják asztalra.
Szalay Könyvek - Családi szakácskönyv 13. o.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése