Íme egy egyszerű és finom torta, még sütni sem kell. Sajnos nem sikerült elég vaníliásra, pedig tettem bele mindent, amitől vaníliás lehetne (:
Az eredeti recept vegán, én nem úgy csináltam, mert számomra ez nem szempont. Próbáltam megkeresni az online változatát a receptnek, de nem találtam meg, pedig elvileg a www.vegagyerek.hu szerzőjétől származik.
A krémmel picit béna voltam, elég laza lett, még kicsit aggódtam is, nehogy lefolyjon a kekszalapról, de szerencsére erre nem került sor. Persze ennek az lehetett az oka, hogy találomra növeltem a mennyiségeket, ugyanis nekem 24 cm-es tortaformám volt, nem 22 cm-es.
Az eredeti recept vegán, én nem úgy csináltam, mert számomra ez nem szempont. Próbáltam megkeresni az online változatát a receptnek, de nem találtam meg, pedig elvileg a www.vegagyerek.hu szerzőjétől származik.
A krémmel picit béna voltam, elég laza lett, még kicsit aggódtam is, nehogy lefolyjon a kekszalapról, de szerencsére erre nem került sor. Persze ennek az lehetett az oka, hogy találomra növeltem a mennyiségeket, ugyanis nekem 24 cm-es tortaformám volt, nem 22 cm-es.
Mogyorós-vaníliás keksztorta
Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):
A kekszalaphoz:
- 300 g keksz (pl Zabfalatok)
- 3 ek. karobpor vagy kakaópor
- 100 g margarin
- 4 ek. méz
- egy marék mogyoró
- 30 g (rizs)liszt
- 15 g kukoricakeményítő
- 500 ml tej
- 30 g margarin
- egy csipet őrölt vanília
- egy csipet kurkuma
- 1 citrom héja
- 2 ek. nádcukor
- só
Először a krémet készítsük el. Egy kis lábasban felolvasztjuk a margarint, majd beleszórjuk a lisztet és a keményítőt, kis tejjel felöntve. Lehúzzuk a tűzről, és habverővel kavargatjuk, hogy ne csomósodjon. Hozzáadjuk a maradék tejet, a csíkokra vágott citromhéjat, a vaníliát, és egy csipet sót. Folyamatos keverés közben felforraljuk, és kb. 5 percig főzzük közepes lángon, hogy besűrűsödjön. Kihűtés előtt a citromhéjdarabokat kivesszük a krémből, majd fóliával letakarva hagyjuk kihűlni.
Konyhai aprítógép segítségével morzsásra aprítjuk a kekszet a mogyoróval. Beletesszük a karobport, a felolvasztott margarint, és a mézet. Az így kapott masszát belesimítjuk a tortaforma aljába (ha nem áll össze kellően a kekszalap, adhatunk hozzá még egy kis tejet), és rásimítjuk a kihűlt krémet. Díszítésnek megszórhatjuk a tetejét aprított (esetleg pirított) mogyoróval.
Konyhai aprítógép segítségével morzsásra aprítjuk a kekszet a mogyoróval. Beletesszük a karobport, a felolvasztott margarint, és a mézet. Az így kapott masszát belesimítjuk a tortaforma aljába (ha nem áll össze kellően a kekszalap, adhatunk hozzá még egy kis tejet), és rásimítjuk a kihűlt krémet. Díszítésnek megszórhatjuk a tetejét aprított (esetleg pirított) mogyoróval.
Kisalföld Gasztro Magazin 2011. április 20.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése