2011. június 5., vasárnap

Silom Cooking School

Végre összeszedtem magam, hogy újra írjak valamit. Kénytelen voltam utólag behozni a nyaralást, így volt szerencsém 2 hétig 56 órát dolgozni. Bevallom, nem nagyon volt kedvem így a blogoláshoz.
Node, térjünk a lényegre: Silom Thai Cooking School. A Lonely Planet villantotta meg előttem a lehetőséget, hogy ha az ember már Bangkokban van, akkor mehet főzőtanfolyamra is. Rendesen fel is lelkesedtem, és beneveztünk az előbb említett iskola tanfolyamára. Én nagyon elégedett vagyok, nagyon tetszett a tanfolyam, és számomra nagyon hasznos is volt. Az éttermekben mindenütt lehet kérni az adott fogást különböző húsokkal, vagy tengeri herkentyűkkel. Valljuk be azért nálunk a receptek elég kötöttek, nem nagyon lehet variálni. Nem is annyira értettem, hogy lehet az, hogy ugyanaz a fogás időnként egészen másképp néz ki és teljesen más összetevők vannak benne. No most fény derült a rejtélyre. A thai konyhában ugyanis egy fogás lényegét az ízesítők, és az fő összetevők adják. Az, hogy ezeken kívül miket teszünk a fogásba, már teljesen rajtunk múlik. Az oktató itt így magyarázta, hogy a húsok és zöldségek inkább csak a textúráján, színén változtatnak az ételnek, de nem ezek a lényeges összetevők.
Számomra szintén nagyon hasznos volt, hogy a tanfolyamot a piacon kezdtük, ahol bevásároltunk a főzéshez.


Így megtudtam, hogy négyféle gyömbért használnak, kétféle limeot és koriandert, meg háromféle bazsalikomot. Persze ezeket meg is tudtuk nézni, és eztán fel is ismerem őket. Sajnos a korianderrel még mindig nem vagyok jóban, illetve rájöttem, hogy a kaffir lime sem túlságosan a barátom. Szerintem erősen wc illatosító íze van, de óvatosan használva azért mégis jó volt.
Most már azt is tudom, hogy mi a különbség a zöld, sárga és piros curry között - konkrétan a felhasznált chili. A srác nagyon rendes volt, amikor a curry készítette, megjegyezte, hogy én nem szeretem a korianderzöldet, és vett ki egy adagot a pasztából nekem, mielőtt a koriandert beletette volna.
Sajnos idehaza nem tudok wokban főzni, pedig az is nagyon praktikus volt, mert pillanatok alatt kész az étel. A receptek is jól voltak összeállítva, az is ehető fogást tudott csinálni, aki alapvetően nem tud főzni. Itt ugyanis mindenki azt ette, amit megfőzött. Mondanom sem kell, a végére már levegőt is alig kaptam, annyit ettem (;
Megmutatták azt is, hogy hogyan kell kókusztejet csinálni. Nekem meg sikerült kínos helyzetbe hozni magam azzal, hogy közöltem én igenis szoktam kókuszbelet venni, és azt megeszem. Erre megkaptam, hogy a kókuszbél az nagyon alja, azt a thaiok nem eszik meg, csak akkor, ha már tényleg nincs más, amit ehetnének - így jártam (:


A recepteknél megcsillagozom a fő összetevőket és ízesítőket, amik a fogás lényegét adják. A többit ízlés szerint lehet variálni. A receptek 1-2 főre szólnak.

Tom Yum Koong

Hozzávalók:
  • fél bögre tisztított garnéla
  • 1 gomba, negyedbe vágva
  • 1 ázsiai citromfű, 1-2 centis darabokra vágva *
  • 3 kaffir lime levél félbe vágva *
  • 10 karika galangal gyömbér *
  • fél ek. halszósz *
  • negyed ek. limelé vagy citromlé *
  • 1 bögre víz vagy csirke alaplé *
  • fél paradicsom vékonyra karikázva
  • 1 ek. aprított korianderzöld
  • 1 ek. aprított metélőhagyma
  • fél ek. thai chilipaszta *
  • 2 ek. kókusztej *
  • 1 thai chili
Tegyük a chilit, gyömbért, citromfüvet, gombát, paradicsomot, lime levelet a vízbe, és rotyogtassuk, amig megpuhulnak.
Eztán dobjuk bele a rákot, és főzzük, amíg ez is megpuhul. A legvégén pedig adjuk hozzá a kókusztejet, limlevet, halszószt és a chilipasztát.
Díszítsük a korianderrel és a hagymával.

Nekem ebből a pár receptből egyébként nagyon úgy tűnt, hogy a főzés elég egyszerű, abban az értelemben, hogy gyakorlatilag mindent egyszerre bele lehet dobálni a wokba, és jó nagy lángon megpirítani. Nagyjából ennyiből állt a főzés, nem volt ilyen bonyolult, száz edényt koszolós vacakolás, mint néha idehaza.

Zöld curry csirkével (Kang Khiao Wan Gai)

Hozzávalók:
  • negyed bögre csíkokra vágott csirkehús
  • 1 ek. zöld curry paszta *
  • negyed bögre thai padlizsán
  • 2 ek. növényi olaj (nem oliva!) *
  • 1 bögre kókusztej *
  • 20 levél édes bazsalikom *
  • 3 kaffir lime levél *
  • 2 ek. aprított thai ginzeng
  • 1 csipet pálmacukor vagy sima cukor
  • fél ek. halszósz *
Alacsony tűzön hevítsük az olajat a wokban majd adjuk hozzá a curry pasztát és kavargassuk, amíg illatozni nem kezd. Ekkor dobjuk bele a csirkét és pirítsuk míg mindenütt kifehéredik. Ezután adjuk hozzá a kaffír lime levelet és a kókusztejet, a ginzenget, a padlizsánt valamint a cukrot és a halszószt. Kavargassuk, amíg a csirke megfő és legvégén dobjuk bele a bazsalikomot.
Rizzsel kínáljuk.


Thai pirított tészta (Pad Thai Sai Kai)

Hozzávalók:
  • 10 dkg rizstészta, amit előzőleg langyos vízbe áztattunk *
  • 5 közepes, megtisztított garnéla
  • 2 ek. növényi olaj *
  • negyed bögre kb. 3 centis darabokra aprított zöld hagyma
  • 1 ek. pálmacukor vagy barna cukor *
  • 2 ek. halszósz *
  • negyed bögre babcsíra vagy káposzta
  • 1 ek. aprított fokhagyma *
  • 1 tojás
  • harmad bögre tofu, kb 1 centis csíkokra vágva
  • 1 ek. tamarind paszta vagy ecet *
  • 1 ek. őrölt, pirított földimogyoró vagy kesudió
  • fél tk. szárított chili
  • lime
Hevítsük alacsony lángon az olajat és pirítsuk benne a fokhagymát, amíg elkezd illatozni. Adjuk hozzá a rákot, tofut, babcsírát és addig pirítsuk, míg a rák megpuhult. Üssük a tojás egyenesen a wokba, és gyors mozdulatokkal keverjük el, amíg darabosra pirul. Ekkor adjuk hozzá a leszűrt tésztát, és körkörös mozdulatokkal keverjük el a többi alapanyaggal. Ízesítsük a halszósszal, tamarind pasztával, cukorral, mogyoróval. Pirítsuk egészen addig, míg a tészta puha és áttetsző lesz.
Díszítsük darált mogyoróval, chilivel és csöpögtessünk rá limelevet.


A tanfolyamon egyébként két amerikai sráccal voltunk meg egy maláj csajjal, aki az anyukájával átugrott a hétvégére Kuala Lumpurból Bangkokba (; Amikor pedig eljöttünk, a srác kifizette a taxinkat amivel jöttünk, és még a vonatra is adott pénzt, amivel visszamehetünk a hotelbe.

Nincsenek megjegyzések: