2010. október 2., szombat

Kumpir

Tegnap megejtettük a kumpir evést, és bár a faszénen sütés hiányzott, jól sikerült.
Az egészben sült krumplinak sok variációja van, országonként változó. A kumpir a török változat, ahogy én hallottam egyenesen inkább isztambuli. Elég népszerű gyorskaja, sok helyen árulják. Örülök, hogy erre direkt felhívták a figyelmemet, hogy próbáljuk ki. Azt kell mondjam ideális vendégváró ezzel, hogy mindenfélével meg lehet tölteni. Alapvetően félbevágják, és a belsejét vajjal és sajttal pürésítik össze. Mivel én sajnos nem tudtam kérgesre sütni a héját, ezért a fél krumpliknak kanállal kiszedtem a belsejét, illetve annak egy részét és külön tálban kevertem össze a sajttal és a vajjal, majd visszakanalaztam a ladikokba. Ízlés szerint lehet az egyéb töltelékeket válogatni, gyakorlatilag minden lehet bele rakni. Nekem volt egy vegetáriánus vendégem is, ezért is döntöttem úgy, hogy megcsinálom ezt a vajas-sajtos alapot, és aztán utána mindenki a saját kedvére töltögeti a krumplikat. Majonéz vagy ketchup passzol a tetejére, bár mi végül nem tettünk semmit.


Jó nagy krumplikat válogassunk hozzá, úgy az igazi. A krumplikat sikáljuk meg alaposan, majd fóliában bő egy órát süthetjük a sütőben 220°C-on. Aki teheti süsse kérgesre a külsejét. Ha megpuhultak a krumplik, vágjuk ketté őket hosszában és a belsejét keverjük össze sajttal, vajjal és sóval. Erre pedig aztán tényleg tetszés szerint pakolhatunk már mindent. Nálam a következő töltelékek voltak: francia saláta, fekete olivabogyó, pirított bacon, virsli, hagymás pirított gomba, lilahagyma.
Jól ment hozzá a forraltbor (;



2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nincs uj poszt.. ne lustuljunk el ennyire. :)

ugyis tudom hogy eszel.. :)

Din.

Névtelen írta...

Óóó Din, ne vedd rossz néven, de ez az "úgyis tudom, hogy eszel" elmenne egy horrorfilmbeli beszólásnak is. xD

Üdv
Bug