Megint egy rég kinézett recept következik és megint Kochfroschtól loptam :) Az a baj, hogy nálunk egyáltalán nem népszerű a zöld színű zöldbab, pedig nekem talán szimpatikusabb is, mint a megszokott sárga. Igaz a hagyományos ételekhez ez utóbbi passzol, nem hiszem, hogy csinálnék pl. főzeléket ebből a zöldből. Viszont kaptunk egy zacskóval, ami pont kapóra is jött, mert megcsinálhattam ezt a szimpatikus receptet, és nem mirelit babot kellett használni. Igen remek laktató fogás, ideális szombati ebéd volt :)
Kakukkfű helyett én majorannával fűszereztem, mert anyukám nem szereti a kakukkfüvet, és persze a csípős is elmaradt. Tejszínből és sajtból is lehet többet használni, nem árt meg, viszont ezek a sajtok általában sósak, úgyhogy vigyázzunk az ízesítésnél.
Kakukkfű helyett én majorannával fűszereztem, mert anyukám nem szereti a kakukkfüvet, és persze a csípős is elmaradt. Tejszínből és sajtból is lehet többet használni, nem árt meg, viszont ezek a sajtok általában sósak, úgyhogy vigyázzunk az ízesítésnél.
Rakott zöldbab
Hozzávalók:
- 50 dkg nem szétfővő krumpli
- 75 dkg zöld színű zöldbab
- 2 ek. olaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 40-50 dkg darálthús vegyesen
- só, bors, kakukkfű, Piment d'Espelette vagy Cayenne bors
- 10 koktélparadicsom felezve, hámozva
- vaj a forma kikenéséhez
- 10 dkg fetasajt vagy kecskesajt
- 1 dl tejszín
A krumplikat sikáljuk meg és sós vízben héjastul főzzük puhára. Ha megfőtt szűrjük le, öntsünk rá hideg vizet majd hámozzuk meg. Ha teljesen kihűlt, vágjuk nem túl vastag szeletekre.
A baboknak vágjuk le a végét, esetleg vágjuk fel majd sós vízben főzzük pár percig, de úgy, hogy még roppanós maradjon. Szűrjük és csepegtessük le.
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra és egy serpenyőben pirítsuk meg az olajon. Adjuk hozzá a darálthúst is és nagy lángon pirítsuk amíg morzsás lesz. Sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá csípős paprikát. Adjuk hozzá a krumplit is, és pár percig pirítsuk együtt a hússal.
A krumpli-hús keveréket tegyük egy kivajazott tűzálló tálba és terítsük a tetejére a babot. A sajtot morzsoljuk a tejszínbe, ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel majd locsoljuk a babra. A paradicsomokat a vágott felükkel lefelé rakosgassuk az egész tetejére, és ízlés szerint törhetünk rá borsot.
200°C-ra előmelegített sütőben 35-45 percig süssük, amíg a sajt pirulni kezd.
Kochfrosch: Bohnen-Hack-Auflauf mit SchafskäseA baboknak vágjuk le a végét, esetleg vágjuk fel majd sós vízben főzzük pár percig, de úgy, hogy még roppanós maradjon. Szűrjük és csepegtessük le.
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra és egy serpenyőben pirítsuk meg az olajon. Adjuk hozzá a darálthúst is és nagy lángon pirítsuk amíg morzsás lesz. Sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá csípős paprikát. Adjuk hozzá a krumplit is, és pár percig pirítsuk együtt a hússal.
A krumpli-hús keveréket tegyük egy kivajazott tűzálló tálba és terítsük a tetejére a babot. A sajtot morzsoljuk a tejszínbe, ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel majd locsoljuk a babra. A paradicsomokat a vágott felükkel lefelé rakosgassuk az egész tetejére, és ízlés szerint törhetünk rá borsot.
200°C-ra előmelegített sütőben 35-45 percig süssük, amíg a sajt pirulni kezd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése