Kicsit henyélek itthon a héten, úgyhogy a főzésre is van idő, igaz ez a recept pont olyan, ami evéssel együtt sem tartott igazán tovább mint
egy óra :)
A hagymát ne sajnáljuk, az nagyon finom.
egy óra :)
A hagymát ne sajnáljuk, az nagyon finom.
Firenzei spagetti
Hozzávalók:
- 40 dkg spagetti
- 3 fej vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 2 ek. olívaolaj
- só
- 2 ek. barna cukor
- 2 ek. balzsamecet
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 2 kk. őrölt gyömbér
- 1 csipet sáfrány
- 2 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom konzerv
- 3 dl tejszín
- só, frissen őrölt bors
- 1 púpos kk. cukor
A vöröshagymákat megpucoljuk, fél cm vékonyan felkarikázzuk, és a karikákat gyűrűkre szétszedjük. A vajat és az olívaolajat egy 28 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve összeolvasztjuk, rádobjuk a hagymagyűrűket, picit megsózzuk, és lefedve 12-14 perc alatt puhára pároljuk őket. Közben néha megkeverjük, de felesleges a folyamatos zaklatás.
Ezalatt egy nagy fazékban bő 4 liter vizet forralunk, és amíg felmelegszik, a mártással foglalkozunk. A fokhagymát megpucoljuk, finomra zúzzuk, és egy kb 26 cm átmérőjű lábosban vagy egy ugyanekkora, de magas perem serpenyőben kevergetve megfonnyasztjuk az olívaolajon. Ahogy megérezzük az illatát, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a gyömbért meg a sáfrányt, majd botmixerrel összepépesítjük a hámozott paradicsomot, és a tejszínnel együtt hozzáöntjük. Ezután megsózzuk-megborsozzuk, vegyítünk bele egy kevés cukrot, majd visszatesszük mérsékelt tűzre, és 10-15 perc alatt, néha megkeverve mártást főzünk belőle.
Amíg a mártás elkészül, megsózzuk a lobogva forró főzővizet, és megfőzzük benne a spagettit.
Ha már puha a hagyma, mint a vaj, levesszük róla a fedőt, rászórjuk a barna cukrot, és nagy lángon 3-4 percig kevergetjük. Ettől a cukor karamellizálódik, és a hagyma finoman lepirul. Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet, nagy lángon további 1 percig kevergetjük, aztán levesszük a tűzről.
Amikor kész a mártás, valamint megfőtt a tészta is, összeállítjuk az ételt. A tésztát leszűrjük, 1-2,5 dl főzővízzel együtt beleforgatjuk a mártásba, és az egészet nagy lángon kevergetve 1 perc alatt összemelegítjük. Miután tányérokba szedtük, arányosan elosztjuk rajta a karamellizált hagymát.
Ezalatt egy nagy fazékban bő 4 liter vizet forralunk, és amíg felmelegszik, a mártással foglalkozunk. A fokhagymát megpucoljuk, finomra zúzzuk, és egy kb 26 cm átmérőjű lábosban vagy egy ugyanekkora, de magas perem serpenyőben kevergetve megfonnyasztjuk az olívaolajon. Ahogy megérezzük az illatát, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a gyömbért meg a sáfrányt, majd botmixerrel összepépesítjük a hámozott paradicsomot, és a tejszínnel együtt hozzáöntjük. Ezután megsózzuk-megborsozzuk, vegyítünk bele egy kevés cukrot, majd visszatesszük mérsékelt tűzre, és 10-15 perc alatt, néha megkeverve mártást főzünk belőle.
Amíg a mártás elkészül, megsózzuk a lobogva forró főzővizet, és megfőzzük benne a spagettit.
Ha már puha a hagyma, mint a vaj, levesszük róla a fedőt, rászórjuk a barna cukrot, és nagy lángon 3-4 percig kevergetjük. Ettől a cukor karamellizálódik, és a hagyma finoman lepirul. Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet, nagy lángon további 1 percig kevergetjük, aztán levesszük a tűzről.
Amikor kész a mártás, valamint megfőtt a tészta is, összeállítjuk az ételt. A tésztát leszűrjük, 1-2,5 dl főzővízzel együtt beleforgatjuk a mártásba, és az egészet nagy lángon kevergetve 1 perc alatt összemelegítjük. Miután tányérokba szedtük, arányosan elosztjuk rajta a karamellizált hagymát.
Stahl Judit: Gyors olaszos tészták
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése