2012. szeptember 2., vasárnap

Sárgarépás muffin

Most már hivatalosan is ősz van, legnagyobb örömömre (: No meg persze kezdődik az iskola, így nyilván az idő is elromlott, nehogy szegény nebulók rendesen kiélvezhessék az utolsó hétvégét. Viszont számomra megint jöhetnek így a muffinok. A melegben ezek kevésbé szimpatikusak nekem, valamiért őszi-téli süti az én szememben.
Most először próbáltam tölteni a muffint, hozzáteszem nem annyira nagy sikerrel. A legtöbbnek a tetején kifolyt a töltelék, illetve nem maradt benne olyan szépen, mint ahogy az eredeti recepthez tartozó képeken látszik. Lehet h ez azért van, mert nekem sekélyebb és kisebb formám van, vagy mert a töltelék volt elég folyós. 


Sárgarépás muffin

Hozzávalók:

Töltelék:
  • 225 g mascarpone
  • 1 citrom héja
  • 5 dkg cukor
Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg barna cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 3/4 tk őrölt gyömbér
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 3/4 tk só
  • 2 nagy tojás
  • 180 ml víz
  • 80 ml olaj
  • 2 nagyobb sárgarépa vékonyra reszelve
Melegítsük a sütőt 200°C-ra.
A mascarponét tegyük egy hőálló tálba és melegítsük a mikróban 30-40 másodpercig, majd keverjük el benne a cukrot és a citromhéjat.
A tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só, fahéj, gyömbér) egy tálban keverjük össze. Egy másik edényben vagy mérőpohárban kézi habverővel keverjük simára a tojást a vízzel és az olajjal. Eztán öntsük folyós hozzávalókat a száraz keverékhez és jól dolgozzuk össze, legvégül pedig keverjük bele a reszelt sárgarépát is.
A muffinformát kenjük ki vagy tegyünk minden mélyedésbe papírt. Először tegyünk kb. két evőkanál masszát a mélyedésekbe. Eztán kanalazzunk rá egy evőkanálnyit a töltelékből, majd fedjük be tésztamasszával, hogy kellően tele legyen a forma. A tetejét megszórhatjuk nagy szemű kristálycukorral (nem tudom minek hívják magyarul). Süssük 20 percig.


Találtam egy gyakorlatilag ugyanilyen receptet csak az sütőtökkel van, lassan azt is sorra kerítem. A piacon már láttam, hogy lehet kapni sütőtököt. Lehet, hogy a héten majd egyet be is szerzek. 
Érdemes megnézni egyébként a recept eredeti linkjét, mert nagyon szépen lépésről-lépésre dokumentálva van fotókkal.


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lehet, csak annyi a problema - bar nem kovetnel el ilyen amatorseget - hogy sutes kozben kinyitod a suto ajtajat.

dia írta...

Nem tudom a sütőajtó kinyitása hogy befolyásolja a töltelék tésztában maradását... de egyébként nem nyitottam ki, szóval ezen nem múlhatott (:

Névtelen írta...

"Lehet h ez azért van, mert nekem sekélyebb és kisebb formám van, vagy mert a töltelék volt elég folyós. "

Ebbol gondoltam hogy esetleg a kisebb sutoforma ellenere csupan annyi tortent hogy osszesett az ajtonyitas kovetkezteben fellepo hideglevego miatt. S ezert folyt ki belole a toltelek.

Nem tapasztaltam ezt leszamitva ilyen jelenseget, de ha nem nyitottad ki, akkor passz.

T.