Most már hivatalosan is ősz van, legnagyobb örömömre (: No meg persze kezdődik az iskola, így nyilván az idő is elromlott, nehogy szegény nebulók rendesen kiélvezhessék az utolsó hétvégét. Viszont számomra megint jöhetnek így a muffinok. A melegben ezek kevésbé szimpatikusak nekem, valamiért őszi-téli süti az én szememben.
Most először próbáltam tölteni a muffint, hozzáteszem nem annyira nagy sikerrel. A legtöbbnek a tetején kifolyt a töltelék, illetve nem maradt benne olyan szépen, mint ahogy az eredeti recepthez tartozó képeken látszik. Lehet h ez azért van, mert nekem sekélyebb és kisebb formám van, vagy mert a töltelék volt elég folyós.
Sárgarépás muffin
Hozzávalók:
Töltelék:
- 225 g mascarpone
- 1 citrom héja
- 5 dkg cukor
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 5 dkg barna cukor
- 10 dkg cukor
- 1,5 tk. sütőpor
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- 3/4 tk őrölt gyömbér
- 1,5 tk. őrölt fahéj
- 3/4 tk só
- 2 nagy tojás
- 180 ml víz
- 80 ml olaj
- 2 nagyobb sárgarépa vékonyra reszelve
Melegítsük a sütőt 200°C-ra.
A mascarponét tegyük egy hőálló tálba és melegítsük a mikróban 30-40 másodpercig, majd keverjük el benne a cukrot és a citromhéjat.
A tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só, fahéj, gyömbér) egy tálban keverjük össze. Egy másik edényben vagy mérőpohárban kézi habverővel keverjük simára a tojást a vízzel és az olajjal. Eztán öntsük folyós hozzávalókat a száraz keverékhez és jól dolgozzuk össze, legvégül pedig keverjük bele a reszelt sárgarépát is.
A muffinformát kenjük ki vagy tegyünk minden mélyedésbe papírt. Először tegyünk kb. két evőkanál masszát a mélyedésekbe. Eztán kanalazzunk rá egy evőkanálnyit a töltelékből, majd fedjük be tésztamasszával, hogy kellően tele legyen a forma. A tetejét megszórhatjuk nagy szemű kristálycukorral (nem tudom minek hívják magyarul). Süssük 20 percig.
Találtam egy gyakorlatilag ugyanilyen receptet csak az sütőtökkel van, lassan azt is sorra kerítem. A piacon már láttam, hogy lehet kapni sütőtököt. Lehet, hogy a héten majd egyet be is szerzek.
Érdemes megnézni egyébként a recept eredeti linkjét, mert nagyon szépen lépésről-lépésre dokumentálva van fotókkal.
3 megjegyzés:
Lehet, csak annyi a problema - bar nem kovetnel el ilyen amatorseget - hogy sutes kozben kinyitod a suto ajtajat.
Nem tudom a sütőajtó kinyitása hogy befolyásolja a töltelék tésztában maradását... de egyébként nem nyitottam ki, szóval ezen nem múlhatott (:
"Lehet h ez azért van, mert nekem sekélyebb és kisebb formám van, vagy mert a töltelék volt elég folyós. "
Ebbol gondoltam hogy esetleg a kisebb sutoforma ellenere csupan annyi tortent hogy osszesett az ajtonyitas kovetkezteben fellepo hideglevego miatt. S ezert folyt ki belole a toltelek.
Nem tapasztaltam ezt leszamitva ilyen jelenseget, de ha nem nyitottad ki, akkor passz.
T.
Megjegyzés küldése