2010. július 24., szombat

Nyáresti vacsora

Utószülinapi mulatság, egy ismerős házaspár a vendég, anyukám azt mondta, hogy olyat találjak ki, amit ők még nem ettek. Idő nem volt sok a receptek hajkurászására, úgyhogy nagyon hirtelen kellett dönteni. Azt hiszem nem is igazán passzolnak össze a fogások, de úgy tűnik mindenkinek ízlett minden. A torta pl. utolsó pillanatban született. A tavalyi citromos tortát akartam megsütni, de láttam, hogy a tészta mennyiség háromszoros, meg 4 órát kell hűtőben pihennie, szóval arról letettem. Node itt a sok citrom... hát így lett ez a torta, hirtelen googleozásból, és nagyon is jól sikerült remek süti. Ráadásul nem marad utána tojásfehérje sem, sőt, ha nagyon kell még 1-2 fehérjét hozzá is adhatunk, ha van feleslegben. Ebben a melegben nekem nagyon bejön ez a jó savanykás krémes süti.
Megnéztem pár bevált oldalt, hogy mit főztek az utóbbi időben, így aztán abból válogattam, amit találtam. Hozzáteszem a cékla pl. már saját termés, a kevés eső ellenére nagyon szépséges céklák nőnek a kertben, és szerencsére kihúzni is könnyű őket, nem úgy, mint a hagymákat.
Életemben először bontottam egész csirkét is, ami egyáltalán nem volt annyira triviális, mint amilyennek látszott, pláne nem életlen késsel (;
Fotók nem készültek, csak a tortáról egy másnapos, amin eléggé szét van dőlve, úgyhogy majd meglátom, hogy az felkerül-e. A linkek alatt viszont mindenütt van fotó, ott érdemes megnézni a képeket.

A csirkehúshoz a következő pácot használtam:
  • 1 rozmaringág finomra vágott levelei
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. méz
  • 3 ek. olaj
  • só, bors, cayenne bors
Padlizsántekercsek fűszeres-sajtos töltelékkel
  • 2 padlizsán
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor bazsalikom
  • 4 ek. parmezán
  • 4-5 ek. olíva olaj
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • 25 dkg mozzarella
  • só, bors, citromlé
  • fogpiszkáló
A padlizsánokat mossuk meg és vágjuk le a végüket. Hosszában vágjuk kb. fél centi széles szeletekre, és kissé sózzuk be. Hagyjuk kb. 10 percet pihenni.
A fűszernövényeket mossuk meg, csipkedjük le a leveleket és vágjuk finomra őket. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy ek. olajat, és ezen pirítsuk meg a morzsát. Keverjük hozzá a fűszernövényeket, a parmezánt és ízesítsük sóval és borssal. Aprítsuk közben a mozzarellát kis kockákra.
A padlizsánszeletekről itassuk le a vizet, és egy serpenyőben pirítsuk meg a szeleteket, oldalanként kb. 1-1 percig. Borsozzuk meg a szeleteket, szórjuk meg a fűszeres morzsával és tegyünk rá pár darab mozzarellát és tekerjük fel. Fogpiszkálóval vagy egy darab bambusznyárssal rögzítsük a hengert.
A tekercseket tegyük kivajazott tepsire, és 200°C-os sütőben süssük még kb. 10 percig, végül pedig locsoljuk meg citromlével.

Ultimate Lemon Meringue Pie

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 175 g liszt
  • 100 g hideg vaj, kis darabkákra vágva
  • 1 ek. porcukor
  • 1 tojás sárgája
A krémhez:
  • 2 csapott ek.kukoricakeményítő (én ezt használtam legalábbis, nem lisztet)
  • 100 g barnacukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • 125 ml citromlé
  • 1 kisebb narancs leve
  • 85 g vaj, darabokra vágva
  • 3 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
A habhoz:
  • 4 tojás fehérje (szobahőmérsékleten)
  • 200 g barnacukor
  • 2 csapott ek. kukoricakeményítő
A tészta hozzávalóit egy kanál hideg vízzel gyúrjuk össze, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy 23x2,5 cm-es leszedhető aljú piteformát, vagy csatos tortaformát. Nyomkodjuk bele jól a tésztát, nem baj, ha eltörik/reped, nyugodtan nyomjuk össze. Ha nem tudjuk szépen kinyújtani, mert ragad, akkor egyszerűen darabonként nyomkodjuk a formába. Egy villával szurkáljuk meg a tésztát, tegyünk rá alufóliát (fényes felével lefelé) és hagyjuk 1/2-1 órát, vagy akár egy éjszakát pihenni.
Melegítsük a sütőt 200°C-ra, és süssük a tésztát "vakon" (szórjunk babot/lencsét a fóliára, amitől a tészta nem púposodik fel sütés közben) kb. 15 percig, majd vegyük le a fóliát és süssük még 5-8 percig, amíg a tészta világos arany színt kap. Ezután tegyük a tésztát félre, és vegyük vissza a hőmérsékletet 180°C-ra (a tésztát akár előző nap is megsüthetjük).
Amíg a tészta sül, elkészíthetjük a tölteléket: egy lábasban keverjük össze a cukrot, keményítőt és citromhéjat. Adjuk hozzá fokozatosan a citromlevet. A narancslevet egészítsük ki vízzel 2 decire, majd ezt is öntsük a lábasba. Közepes hőmérsékleten folytonos keverés mellett főzzük, amíg sűrű és krémes lesz. Amikor elkezd forrni vegyük le a tűzhelyről és keverjük el benne a vajat. Ha a vaj elolvadt adjuk hozzá folytonos keverés mellett a tojássárgákat és az egész tojást. Erős keverés mellett tegyük vissza a tűzre és melegítsük amíg puding sűrűségű lesz, majd tegyük félre.
A habhoz tegyük a fehérjéket egy nagy tálba, és verjük fel félig, majd kanalanként adjuk hozzá a cukor felét, minden kanál cukrot elkavarva. Eztán keverjük bele a keményítőt, majd a maradék cukrot és verjük fel a habot keményre. Gyorsan melegítsük fel a krémet és öntsük a tésztaformába. Rögtön kezdjük a forró krémre kanalazni a habot, a szélénél kezdve (ha a közepén kezdjük lehet, hogy összeesik/elcsúszik). A maradékot tegyük a közepére, és kicsit kavarjuk meg a kanállal/villával. Tegyük vissza a sütőbe az egészet, és süssük még 15-20 percig, amíg a hab ropogós külsőt kap és egy kis színt.
Hagyjuk a tortát 30 percig a formában hűlni, és szeletelés előtt még további 1/2-1 órát pihenni. Még aznap fogyasszuk.


Kochfrosch: Auberginenröllchen mit Kräuter-Käsefüllung
Kochtopf: Schweinsfilet vom Grill - direkte Methode
Ízbolygó: Rokfortos cékla
Ízbolygó: Cukkinis grillköret
BBC Good Food: Ultimate Lemon Meringue Pie

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gratulalok! Mindenki atesik elobb-utobb elso csirkejenek bontasan. :) Pedig eleg trivialis.
Isten eleg egyertelmuen szerelte ossze az allatokat, ha javitani kell - szetszedni - akkor ne legyen vele sok gond. :)

A fenykepet csak az en bongeszom nem jeleniti meg, vagy tenyleg nincsen fent?

Szia

Din.