2009. november 2., hétfő

Almás-diós rizottó gorgonzolával

Ma nagyon szorgos leszek, kettőt is publikálok :) Tulajdonképpen egészen jó ez, amikor hétfőn nem dolgozok, mert akkor otthon tudok jól kotyvasztani, valamiért nagyobb kedvem van, mint vasárnap. Talán mert akkor úgyis anyukám főz, nekem kevesebb tér marad. Sort kerítettem egy receptre, ami már kb egy éve meg volt jelölve. Jól jött, hogy a család egészen rákapott a penészes sajtokra, és ezért volt otthon ilyen, ráadásul pont gorgonzola. Megmondom őszintén, hogy én leginkább csak a fehér penészes sajtokat favorizálom, legalábbis a kékpenészes sajtok nem ízlettek, amikkel eddig találkoztam. Szerintem ugyanolyan penész ízük volt, mint annak ami a lekvárokon nő (; Meg többnyire ezek elég sósak is, úgyhogy ezért sem nagyon jönnek be. Ennek viszont egészen jó íze volt, meg úgy ételben végeredményben eddig is elbírtam, csak magában nem.
Rizottó rizsem nem volt, úgyhogy maradtam a hagyományosnál. A rizottófőzés amúgy is művészet kategória, biztos vagyok benne, hogy az enyém nem lett ideális, de igazából engem nem zavart az állaga, pláne hogy valójában nem is tudom milyennek kellene lennie (;
Jó kis melengetős egytálétel, meg voltam elégedve. Igaz eredetileg egy szelet lazacot akartam enni, amit végül felkockázva gombával és baconnal nyársara húztam. Így aztán szegény rizottó köretté avanzsált, mondjuk nem kifejezetten passzolt a nyárssal, de én mindenesetre jóllakott ovis lettem (o; Még a macska is elégedett lehetett, mert nem hiába esett extázisba a halszagtól, megkapta a bőrét (;

Almás-diós rizottó gorgonzolával

Hozzávalók (2 főre):
  • 200 g rizottó rizs
  • 1 hagyma
  • vaj, olívaolaj
  • fehérbor
  • zöldség alaplé (tartsuk melegen)
  • egy marék aprított dió
  • 75 g gorgonzola
  • kb. 2 marék reszelt parmezán
  • 1,5 kisebb savanykás alma
  • citromlé, só, bors, kakukkfű, majoranna
A hagymát vágjuk apróra, daraboljuk fel a gorgonzolát, vágjuk kis kockákra az almát (héjastul) és csöpögtessük meg citromlével, hogy ne barnuljon meg. A diót száraz serpenyőben pirítsuk, amíg illatozni kezd. A friss fűszerekről csipegessük le a leveleket, és aprítsuk fel.
A hagymát egészen lassan pirítsuk üvegesre a vaj és olívaolaj keverékén. Adjuk hozzá a rizst és jól keverjük össze, hogy minden rizsszemet bevonjon az olaj. Öntsük rá a bort, majd várjuk meg, amíg a rizs teljesen felitta. Ezután fokozatosan, merőkanalanként adjuk hozzá az alaplevet, mindig megvárva, hogy felszívja a rizs az előző adagot. A rizst nem kell teljesen szétfőzni, egy picit legyen "roppanós".
Ha a rizs kész, keverjük hozzá a sajtokat, az almát, a diót, a fűszereket és egy kis vajat, majd fedjük le pár percre, amíg a sajtok felolvadnak.

Megmondom őszintén, fogalmam sincs, hogy mennyi levet vesz fel a 200g rizs, mert én mindig pohárral mérem, hogy utána tudjam mennyi vizet kell rá önteni. Én a saját étvágyamat figyelembe véve egy deci rizst számolok egy adagnak, ha köret. Most két decit vettem, és így hogy hozzájött az alma meg az egyebek, 3 kisebb adag lett. (én Kochfroshtól vettem a receptet, de egészen eredetiben Jamie Oliver)


Kochfrosch: Apfel-Walnuss-Risotto mit Gorgonzola

Nincsenek megjegyzések: