2009. július 5., vasárnap

Sárgabarackpuding

Idén jól alakult a sárgabarack termés, szépséges pirospozsgás barackjaink termettek. Lehetőleg le is kellene szedni, mert ez ilyen lekvár típusú barack, ami rögtön ilyen puhára érik, aztán ha magától esik le a fáról már nem nagyon lehet vele sok mindent kezdeni. Egy részéből ennek okán lekvár lett, de azért a szebbeket ládába rakosgattuk, azokat szépen felfaljuk :)
Kellemes hűs desszertet csináltam néhányból. Sajnos pudingformám nincsen, így poharas desszert lett belőle. Mivel nem kellett magától megállnia, nem is tettem a pudingba külön zselatint, bár szerintem a puding elég kemény lett, megállt volna így is.


Sárgabarackpuding (8 db 1,5 dl-es formához)

Hozzávalók:
  • 6 zselatinlap (10g)
  • 2,5 dl édeskés fehérbor
  • 7 ek. porcukor
  • 1 körömnyi fahéj
  • 3 szegfűszeg
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • fél liter tej
  • 1 kg sárgabarack
  • 3 ek. citromlé
  • 8 hámozott mandula
  • 4 cl. barackpálinka
  • 1 púpos ek. étkezési keményítő
  • 1-2 dl tejszín
  • 1 zacskó vaníliás cukor
3 zselatinlapot beáztatunk hideg vízbe. 2 dl bort 1 ek. porcukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk, leszűrjük. A zselatint kinyomkodjuk, elkeverjük a meleg borban, hagyjuk langyosra hűlni. Arányosan elosztva a formákba töltjük, fél órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Közben a vaníliás pudingporból, 3 ek. porcukorból és a tejből pudingot készítünk. A maradék 3 zselatinlapot 5 percre hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és a meleg, de nem tűzforró pudinghoz keverjük. Kissé hűlni hagyjuk, gyakran megkeverjük.
A barackokat megmossuk, leforrázzuk, 2 percig állni hagyjuk, majd héjukat lehúzzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a citromlével meglocsoljuk. 8 szép félbarackba, a mag helyére 1-1 szem mandulát illesztünk, és mandulás felükkel lefelé a megdermedt borzselé tetejére helyezzük őket. A maradék barack felét apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk a barackpálinkával, a pudinghoz adjuk, és a formákba simítjuk. Legalább 3 órára a hűtőbe tesszük. A maradék barackot botmixerrel péppé turmixoljuk, hozzáadjuk a maradék 2 ek. porcukrot, néhány percig szelíd tűzön forraljuk. A maradék fél dl. borban elkeverjük a keményítőt, a barackpüréhez adjuk, sűrűsödésig (1 perc) főzzük, hagyjuk kihlni.
Tálaláskor a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, nyomózsákba tesszük. Minden kistányérra 1-2 evőkanál barackmártást simítunk. A formákat néhány pillanatra forró vízbe mártjuk és a barackmártás tetejére fordítjuk a pudingot. Tejszínhabbal és mentalevélkékkel díszítjük.

Lajos Mari - Hemző Károly: 99 nyalánkság 33 színes ételfotóval (8. oldal)

Nincsenek megjegyzések: