2008. december 29., hétfő

Macskanyelv

A karácsonyi sütés után megmaradt tojásfehérjék elpusztítására kerestem receptet. Eredetileg online akartam keresgélni, mert emlékszem, hogy mások húsvét után hajkurásztak hasonló recepteket. Aztán végül Ínyesmester sietett a segítségemre a macskanyelv formájában. Úgy emlékszem egyszer Stahl Judittól láttam ilyet a tv-ben, de a végeredményt elnézve ez nem éppen olyan. Tesóm szerint buszülés-piskóta lett, van benne valami (Én hívom így a bolti rossz piskótákat, mert olyan az állaguk mint a buszok ülésének párnázata. Szerencsére manapság kevesebbet huligánkodnak, és nem nagyon látszik ki a sárga habszivacs.) . Nomeg formára sem lett éppen babapiskóta, inkább csak olyan Barbapapa formájúak :o) Mivel nem sikerült két egyformát csinálni, össze sem ragasztottam őket, inkább egy részét megszórtam ánizzsal, mert szerintem jól passzol. Őszintén szólva nem az a süti, aminek a receptjét mindenki elkéri majd, de kicsi gyerek kezébe pl. sztem jó lehet :)


Macskanyelv

Kilenc tojásfehérjéből kemény habot verünk, miközben fokozatosan 30 deka cukrot keverünk bele. Azután belevegyítünk 3 deci tejszínhabot, 30 deka lisztet és csipet vaníliát. Idomító zacskó segítségével piskótaalakokat nyomunk vajjal vékonyan kikent és liszttel meghintett tepsibe. Lassú tűznél addig sütjük, míg a sütemények szélei barnulni kezdenek. Még langyosan szedjük le őket - kés segítségével - a tepsiről. Hidegen kettőt-kettőt összeragasztunk csokoládékrémmel.
160°C-on légkeveréssel kb. 10-15 perc.
Valóban ne hagyjuk kihűlni, mert melegen még hajlékony, hidegen pedig csak eltörik. Mivel én nem tudtam pontosan mennyi tojásfehérje van, eléggé szemre ment az adagolás. Kb. 5 fehérje volt, úgyhogy nagyjából fél adagot sütöttem, de kellett még lisztet utána tennem, hogy egyáltalán legyen értelme kinyomni. Szemmel láthatólag még így is eléggé szétfolyt.

Az ínyesmester szakácskönyve 339. oldal

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Dia!

Boldog es Diplomaban gazdag uj evet kivanok neked. :)

egy rendszeres olvasod:

D.

dia írta...

Köszönöm :)

Névtelen írta...

Szia Dia!

Nem folytatodik a blog? Ujevben meg nem sutottel-foztel semmit? Semmi kreativkodas? Mi tortent? :) Megartottak az unnepek! Hajra blogolni es onkifejezni! :)

Din.

dia írta...

Nincs idő :( Talán majd holnap, csak mindig elfelejtem a csillagánizst. De valami pogácsa/keksz már jól jönne. Ha nem is blogolni, de legalább megenni :)

Névtelen írta...

Nincs ido... :( :)
es egyre kevesebb lesz sajnos. Nem tudom, dolgozol-e, de nekem az egyetemi eveim ota nem volt annyi szabadidom, mint akkor. :)

Keszul a diplomamunka? :)

Szivesen meghivnalak Csokis-dios Muffinra, de mivel ez egy virtualis kapcsolat, ezert csak virtualisan tudlak meghivni. :)

Ha szeretnek tobbet megtudni rolad, az eselytelen? Mivel toltod az idodet, mit szeret stb. :) Hogy elsz, ilyenek...

Ha nem eselytelen, akkor en felajanlom - hiszen te ugysem merned kerni :D - hogy levelezzunk. Ha eselytelen, akkor csak ide fogok neha kommentelni, szigoruan szakmai dolgokrol. :)

szep napot! Legalabb a nap sut ma! :)

D.

dia írta...

Diplomát sajnos még nem írok, de majd egyszercsak az is sorra kerül.
Kedves, hogy érdeklődsz, de maradjunk inkább csak a blogon...