2008. december 21., vasárnap

Diós szarvasgerinc fokhagymás-gombás szilvával

Anyukám kolléganőjének az apukája vadász, és volt olyan kedves, hogy kaptunk tőle 4 darab szűzpecsenyének megfelelő részt (nem tudom a szarvasnál is így hívják-e). Gyönyörű hús, és teljesen friss, nem fagyasztott, mint ahogy azt a boltban kapni lehet. Úgyhogy az egyik darab a mai ebéd alapanyaga lett. Gyorsan lapoztunk mindenféle szakácskönyvet, hogy mit csináljunk belőle. A vadas nem jön szóba, mert én azt nagyon nem szeretem, meg anyukám sem akart tejfölözni. Végül a hejszakacsok.hu-n találtam ezt a receptet. A szilvás szósz nagyon-nagyon finom lett. Eszközöltem némi módosítást, például elmaradt a kakukkfű, mert anyukám nem szereti, meg nem volt sajnos magos mustár sem, csak sima, illetve mivel nekem a főtt krumpli-liszt párosítás nem igen szimpatikus, sima krumplipüré lett a köret.

Diós szarvasgerinc fokhagymás-gombás szilvával

Hozzávalók (2 főre):
  • 30 dkg kicsontozott szarvasgerinc
  • 8 dkg durvára tört dióbél
  • 2 dkg magos mustár
  • 3 dkg vaj
  • só, 1 mokkáskanál finomra vágott kakukkfű
Köretnek:
  • 20 dkg tisztított burgonya
  • 8 dkg liszt
  • 3 dkg vaj
A raguhoz:
  • 15 dkg szilva
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg vegyes erdei gomba
  • 2 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl vörösbor
A megmosott, leszárított és lehártyázott húst 2-4 szeletre vágjuk. Sózzuk, meghintjük kakukkfűvel, és forró olajban mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Kivesszük a serpenyőből. A diót összekeverjük a vajjal meg a mustárral, és a hús tetejére halmozzuk. 180-200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük, és rápirítjuk. A körethez apróra vágjuk a burgonyát, majd feltesszük főni annyi sós vízben, hogy ellepje. Amikor jól megpuhult, hozzáadjuk a vajat, alaposan összetörjük a burgonyát, és még a tűzön beledolgozzuk a lisztet, majd levesszük. Kanállal olajozott tálba szaggatjuk, és 180-200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe téve megpirítjuk. A raguhoz felaprítjuk az aszalt szilvát, és a borban feltesszük főni. Amikor már alig van alatta bor, félrehúzzuk. Megtisztítjuk a gombát, ha kell, daraboljuk is. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és cikkekre vágjuk. A gombát a hússütő serpenyőbe tesszük, kicsit megfuttatjuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát és a szilvát, és összerottyantjuk. Beleöntjük a borban főtt aszalt szilvát, sózzuk, hozzáadjuk a vajat, s ha kell, egy kevés vizet. Amikor összeforrt, tálaljuk.
Tányérra tesszük a sült, formázott burgonyát, rá vagy mellé a húst, köré pedig a szilvaragut.


A hús nekem nem sikerült egészen puhára. Nem tudom, hogy azért-e mert kevesett pirítottam a serpenyőben, vagy esetleg kiszárítottam a sütőben. Mindenesetre talán legközelebb előbb fólia alatt párolnám a húst, és tényleg csak a végén kenném rá a diós keveréket.

Nincsenek megjegyzések: