2008. december 22., hétfő

z o t t e r

Kaptam karácsonyra egy táblát a fent említett márkájú csokiból. Leginkább csak az volt meg, hogy fura ízeket párosítanak, és fura csomagolást csinálnak :)
Az ötletgazda Josef Zotter osztrák cukrász, aki 1999-ben alapította a nevével fémjelzett csokoládé manufaktúrát a stájerországi Berglben. A cég különlegessége, hogy kizárólag bio kakaóbabot használ fel. Az alapanyag tekintetében pedig nem csak a vásárlókkal tesz jót, hanem a termelőkkel is, ugyanis "fair", azaz méltányos kereskedelemnek megfelelően szerzi be a kakaóbabot.
A csokoládégyártás minden lépése az osztrák üzemben zajlik, kezdve a pörköléssel. Az üzem 62 dolgozója évente kb. 50000 tábla kézzel készített csokoládét gyárt. Közel 150 féle csokoládét gyártanak a legkülönbözőbb ízesítéssel, mint pl. a mangó-paradió vagy a rózsa-bazsalikom. A csomagolások nem különben extrák, ezeket Andreas Gratze tervezi.


Én egy málna-kókusz ízű táblát kaptam. Elsőre talán egy picit csalódás, egyáltalán nem olyan, mint általában a csokik lenni szoktak. Tesómnak igaza lehet, hogy az ember el van tompulva. Aztán másodjára már egész más, amikor az ember tudatosítja magában, hogy ez bizony nem az a hagyományos csoki, és elolvassa az összetevőket is. Nem az a borzasztó édes, éppen kellemes. Mondjuk ebből a szempontból hátrány, mert az ember rögtön be bírna falni egy egész táblát (o; A csoki nagyon finom, krémes. Nem az a típus, ami két kocka után marja az ember torkát. A töltelék sem az, amit általában megszokott az ember. A kókusz fehér, persze ebben semmi különös nincs, egyértelműen tele kókuszreszelékkel. A málnás résznek viszont nincs túl szép színe, de éppen ezért elhiszem, hogy valóban málnából van, és nem élénk rózsaszín a színezéktől. Persze, biztosan szebb volna, de így sokkal jobb érzés megenni :) Nem csak a szín miatt hiszem el, hogy látott gyümölcsöt, ugyanis van benne mag is :) A gyümölcsök íze nem harsány, kellemesen kiegészítik egymást.
(70g/tábla; összetevők: nádcukor, kakaóvaj, kakaóbab, tejpor, málna és málnapor (10%), kókusztejpor és kókuszreszelék (6%), glükóz-fruktóz szirup, sovány tejpor, ananászlé, mandula, teljes nádcukor, citrom sűrítmény, só, valódi vanília)
Ha lesz alkalmam mindenképp próbálok belőle valami izgalmassabb ízűt is. Természetesen nem kifejezetten olcsó, de szerintem egyszer érdemes megkockáztatni. Idehaza elvileg lehet kapni a Culinarisban, illetve találtam egy linket, ahol szerintem eléggé jutányos, bár csak egy fajta van.

www.zotter.at

Nincsenek megjegyzések: