2008. október 26., vasárnap

Csokis zsömle

Valójában csak félig csokis, mert csak a tészta felébe kerültek a csokidarabok. Időnként eszek remek péksüteményeket, és aztán megpróbálom őket házilag előállítani. Most épp a Ludwig&Mentesi csokis zsömléit szerettem volna reprodukálni. Hozzá kell tenni szinte sosem sikerül megfelelően a kísérlet :) Mármint nem akarok tökéletesen ugyanolyat csinálni, csak valamit, ami jól közelíti. Most sem sikerült :) Finom lett, de másmilyen.
Az enyémek nem is lettek olyan szépek, mert tojás szűkében csak cukros tejjel kenegettem meg a tetejüket. Valamint valóban fontos, hogy a csokit alaposan megfagyasszuk. Nálam ez elmaradt, és mivel a tésztát eléggé győzködni kell, hogy egyenletesen felvegye a csokit, szépen meg is olvadt a kezem melegétől, és nem éppen csokidarabos zsömlék lettek :) Érdemes megnézni az eredeti képeket, azon nagyon gusztusosak.


Sorelle Simili félédes zsömléi

Hozzávalók:
  • 25 g friss élesztő
  • 490 g liszt
  • 10 g glutén
  • 250 g víz
  • 50-75 g extra szűz oliva olaj
  • 40 g cukor
  • 7 g só
  • 75 g étcsoki
  • fél tojás máznak
Glutén hiányában én egyszerűen 500g lisztet vettem.
Futtassuk fel az élesztőt 50g vízben, majd adjuk a liszthez. A csoki kivételével adjuk a többi hozzávalót is az élesztős liszthez, és alaposan dolgozzuk ki.
Aprítsuk fel a csokit, és tegyük a fagyasztóba 20 percre.
A tésztát felezzük el, és a csokit adjuk az egyik feléhez, és gyúrjuk össze vele, hogy szép egyenletesen legyenek benne a csokidarabok. Mindkét tésztát hagyjuk 60 percig kelni.
Csináljunk 8-8 gombócot a két tésztából, és hagyjuk még 50-60 percig kelni őket, hogy megduplázódjanak.
Melegítsük a sütőt 220°C-ra, kenjük meg tojással a zsömléket és 12-15 perc alatt süssük szép aranyszínűre.
A képek alapján én sütőpapírra tettem a zsömléket, de kissé odaragadtak. Legalábbis melegen nagyon, kihűlve azért könnyebb volt leszedni. Tegyünk inkább valami szilikon lapra, vagy vajazzuk meg a papírt/tepsit.

Kochtopf: Sorelle Simili's semi-sweet rolls

Nincsenek megjegyzések: