2008. szeptember 14., vasárnap

Túrós pogácsa

Nem vicceltek, valóban nagyon őszi idő kerekedett így nagy hirtelen. Jó is volt ez a pogácsa, már csak a cserépkályhába kell begyújtani meg forralt bort kell főzni (o;

Túrós pogácsa

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg átpasszírozott túró
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tk. só
  • tej, cukor
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. A túrót, lisztet, margarint és sót összevegyítjük majd a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk, majd lisztezett deszkán háromszor kinyújtjuk és minden nyújtás közt fél órát pihentetjük. Figyeljünk, hogy nyújtás után mindig ugyanúgy hajtogassuk össze. Végül ujjvastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és kivajazott tepsibe rakjuk. Hagyjuk fél órát pihenni, majd 200°C-on szép pirosra sütjük.

Lehet, hogy egy kicsit ragadós lesz a tészta, attól függ mennyire száraz a túró, nyugodtan adjunk hozzá egy kevéske lisztet. Én tettem a tetejére pici reszelt sajtot is. Elég vékonyra nyújtottam a tésztát, így nem lettek magasak a pogácsák, viszont nyugodtan lehet őket szorosan rakni, nem igen nőttek meg széltében.

Az Ínyesmester szakácskönyve, 314. o.

Nincsenek megjegyzések: