2008. szeptember 24., szerda

Borsós-baconos-sajtszószos spagetti

Az úgy volt, hogy szüleim valamilyen megfontolásból vettek Szlovákiában egy zacskó sajtszószt. Aztán persze ott állt a hűtőben. Bár nem szeretek tasakból főzni, azt még jobban utálom, ha anélkül vásárolnak, hogy megnéznék mi van a hűtőben. Nálunk pedig ez sajnos előfordul, úgyhogy időnként szükség van rá, hogy abból főzzek, amit otthon találok. Most is ez történt, úgyhogy ez az egyik kevés önállóan kreált recept. Bár meg kell hagyni, hogy az ilyen akciók fejlesztik az ember kreativitását (o;

Borsós-baconos-sajtszószos spagetti

Hozzávalók:
  • egy zacskó spagetti
  • nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 15-20 dkg bacon
  • 15 dkg borsó
  • 2 tasak sajtszósz, vagy 2 tömlős krémsajt
  • tej
  • olaj, bors, szerecsendió
A tésztát bő, sós vízben kifőzzük. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk és némi olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott bacont és szép pirosra sütjük. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a borsót, és pár percig fedő alatt pároljuk, hogy megpuhuljon. Ha a borsó puha, hozzáöntjük a krémsajtot, és elkeverjük, hogy felolvadjon, majd tejjel felöntjük. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy valami kellemes szósz állagot kapjunk :) Ha összekeverjük az egészet a tésztával, akkor érdemes hígra csinálni, mert a tészta úgyis megissza a levet. Végén borsozzuk és reszelünk bele szerecsendiót. Só nem kellett bele, mert a sajtok és a szalonna is sós.
Az arányok nem biztos, hogy teljesen tökéletesek, mert szemre csináltam, szóval ízlés szerint lehet változtatni. El tudom képzelni csirkemellel is és borsó helyett pl. kukoricával.

Az jutott még eszembe korábban, hogy feljegyzek ide olyan recepteket is, amiket gyorsan és kevés felszereléssel is el lehet készíteni. Az ötlet egyrészt onnét jött, hogy találkoztam korábban az Index fórumban egy "Egyszerű ételek éhes szingliknek" című topikkal. Másrészt meg kollégista vagyok, és bizony ez itt nem egy luxuskonyha. Aztán meg valóban nem annyira kézenfekvő egy főre főzni. Ilyet mondjuk szinte sosem csinálok, mert kettőre könnyebb, és nem dől össze a világ, ha kétszer egymás után is ugyanazt ebédelek :) Nomeg nincs is mindig idő főzni.
Szóval azt hiszem a fenti recept lesz a nyitánya ennek a gyűjteménynek. Nyilván nem kell itt majd elképesztő kulináris élményeket várni, inkább csak ötleteket szeretnék adni. Meg persze nekem is jól jön, hogy össze lesznek gyűjtve, és lesz miből válogatni, mert sajnos hajlamos vagyok gyakran ugyanazt enni, ha szeretem.
Néhány hozzávaló alapvetően ki fog esni, ilyen pl. a káposzta, mert az finoman szólva nem szinglibarát alapanyag :) Bár időnként valóban lehet látni kis helyes fejeket. Valamint vélhetőleg a hús is hiányozni fog, ugyanis én nem ragaszkodom hozzá, és elég annyi, amennyit otthon eszek hétvégén. Meg szerdánként tesóméknál (;
Titkon reménykedem abban is, hogy talán olyanok is kedvet kapnak a kotyvasztáshoz, akik eddig nem fogtak hozzá, mondván, hogy az nagyon időigényes. Nekik mondom, hogy pl a múltkor egy barackleves és borsófőzelék virslivel vacsora fél óra alatt kész volt. Azt hiszem ez elég jó eredmény :)

A felszereltésg a következő (a konyhában villanyplatni van, a sütő pedig tud grillezni is):
  • egy kisebb és egy nagyobb deszka
  • nagykés, evőszköz egy főre, 2 pár evőpálca
  • sajtreszelő, zöldséghámozó, fakanál
  • lapostányér, egy 4 ill egy 5 dl-es müzlis tálka
  • serpenyő, tejforraló, kb 1,5 literes nyeles lábos fedővel
  • 2 dl-es és 330 ml-es pohár, 2,5 dl-es bögre
  • változó mennyiségű és térfogatú műanyag edény (ezek mondjuk ritkán vesznek részt a főzésben)
Volt korábban egy kis teflonos tepsim, amit hazavittem a nyáron, anyukám pedig betette a mosogatógépbe, és lejött róla a teflon (o; Szóval egy jénai, vagy kis tepsi vagy valami, amit a sütőbe be lehet tenni még hiányzik.

Nincsenek megjegyzések: