2008. szeptember 13., szombat

Téli tepsis zöldség

Tél még ugyan nincs, bár az időjárás előrejelzés szerint pár napon belül már lesz, szóval egészen ideillő a recept :) Lassan lehet kezdeni a jó sűrű melegítő levesekkel meg a pogácsákkal és kekszekkel. Nálam legalábbis a pogácsa meg a kekszféle száraz sütik főleg őszi-téli hangulatot idéznek.
Félre volt téve már ez a Nők Lapjából kitépett recept, most állt rendelkezésre minden hozzávaló. Mondjuk főleg a sült céklát akartam valahogy kipróbálni. Sajnos csalódást okozott, nekem nem ízlett ez az egyveleg. Valahogy ez a sós-édes kombináció most nem jött be, pedig külön-külön minden hozzávalót szívesen eszek. Szerencsére anyukámnak ízlik, így remélem nem marad meg (;

Téli tepsis zöldség

Hozzávalók:
  • 45 dkg közepes nagyságú cékla
  • 50 dkg sütőtök
  • 50 dkg burgonya
  • 1 piros húsú paprika
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 ek. olívaolaj
  • 3 körte (kb. 50 dkg)
  • 2 ek. dió
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • só, bors
  • 2 ág rozmaring
  • 1-2 szál petrezselyem
A céklákat 10 percre beáztatjuk langyos vízbe, aztán alaposan megsikáljuk, szárcsonkjukat és farkincájukat eltávolítjuk, karcsú gerezdekre szedjük (meghámozni nem kell, mert sülés közben megpuhul a héjuk és ehető). A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk. A sütőtököt leöblítjük, meghámozzuk, magjait kiemeljük. A paprikát, a hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, a sütőtököt és a paprikát nagyobb kockákra, a hagymákat gerezdekre aprítjuk.
Az összes előkészített hozzávalót és a fokhagymagerezdeket mélyebb tepsibe terítjük, meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. A rozmaringágakat leöblítjük, az egyik levélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk, és a fűszerkeverékkel együtt a zöldséghez adjuk. Lazán összekeverjük, 200°C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
A körtéket megmossuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük. A diót durvára-darabosra tördeljük, majd a körtével együtt a zöldségágy tetejére rendezzük. További 25-30 perc alatt az egészet puhára, de még ropogósra sütjük, végül ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.
A sült zöldségkeveréket tálra halmozzuk, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, a tetejét és a tál szegélyét a maradék rozmaringból csipkedett bóbitákkal díszítjük.


Nők Lapja 2008.01.09.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hm, ez jol nez ki, majd ki kell probalni. Nem tudom, itt Buchsban lehet-e. :)

szia

Denes

dia írta...

Biztos vagyok benne, hogy akad egy remek piac, vagy esetleg háztól beszerezhetőek az alapanyagok (o;