Az ezeréves körtefánk pici kemény körtéi remek alapanyagnak ígérkeztek. Ezt a receptet is már korábban kiválasztottam, csak várni kellett, amíg a körték megérnek. Lehet, hogy a körték nem voltak elég jók, bár szerintem ezek finom körték, de nekem lehetett volna egy kicsit markánsabb is a gyümölcs. Kicsit másképp képzeltem, na. (;
Mandulás körtelepény
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- 1 tojássárgája
- 6 érett körte (esetleg befőttből)
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 12 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- fél citrom héja
- 2 tojás
- 12 dkg hámozott, darált mandula (diót használtam)
- 5 dkg liszt
- 2 ek. rum
- só, liszt, vaj, ribizlilekvár, szemes mandula
A lisztben a vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, csipet sót, kevés citromhéjat és a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztát kb. 30 percre hidegre tesszük.
Egy sütőformát vajjal kikenünk és megszórjuk liszttel. A tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd belőle kb. 34 cm átmérőjű korongot vágunk ki. A sütőformát ezzel kibéleljük, megkenjük ribizlilekvárral.
Egy sütőformát vajjal kikenünk és megszórjuk liszttel. A tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd belőle kb. 34 cm átmérőjű korongot vágunk ki. A sütőformát ezzel kibéleljük, megkenjük ribizlilekvárral.
A körtéket meghámozzuk, megfelezzük, magházukat kivágjuk.
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A vajat a vaníliás cukorral, a finomra reszelt citromhéjjal és a porcukor felével krémesre keverjük. A tojássárgákat külön-külön hozzákeverjük. Hozzáadjuk a darált mandulát, beleszitáljuk a lisztet végül a rummal lazítjuk. A tojásfehérkéket a maradék cukorral krémes habbá verjük és a mandulás keverékhez adjuk.
A masszát a sütőformába helyezett tésztára simítjuk. A 12 fél körtével körben lefedjük. A lepényt kb. 50 percig sütjük, cukormázzal bekenjük és mandulaszemekkel díszítjük.
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A vajat a vaníliás cukorral, a finomra reszelt citromhéjjal és a porcukor felével krémesre keverjük. A tojássárgákat külön-külön hozzákeverjük. Hozzáadjuk a darált mandulát, beleszitáljuk a lisztet végül a rummal lazítjuk. A tojásfehérkéket a maradék cukorral krémes habbá verjük és a mandulás keverékhez adjuk.
A masszát a sütőformába helyezett tésztára simítjuk. A 12 fél körtével körben lefedjük. A lepényt kb. 50 percig sütjük, cukormázzal bekenjük és mandulaszemekkel díszítjük.
Én 180 °C-on sütöttem, szép barna lett ennyi idő alatt, bár a tészta talán még elbírt volna némi sütést. A cukormázat lehagytam, így is elfogyott (; A fotón itt piteformában sült a süti, én csatos tortaformába tettem, azzal a módszerrel, mint a citromtortát. Meg sem próbáltam deszkány kinyújtani :) Viszont így alig lett oldala, de ez a darált diós keverék szépen megáll ha megsült, szerintem úgy is jó, ha egyáltalán nincs oldala.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése