2008. augusztus 17., vasárnap

Pöttyös szilvatorta

Nagy favorit süti ez nálam, mert a szilva is a nagyon kedvenc gyümölcsök közé tartozik. Mivel idén szépen terem a fa, lesz alkalmam több szilvás receptet is kipróbálni. Még Németországban ettem valami szilvás sütit, ami rettentően ízlett, és nem sokkal ezután került szem elé ez a recept. Számomra teljesen tökéletes alternatíva, azóta is rendszeresen sütöm, ha van szilva.


Pöttyös szilvatorta

Hozzávalók:
  • 5 dkg + 30 szem hámozott mandula
  • 1 narancs héja
  • 30 szem kisebb szilva
  • 1/2 kk + 120 g lágy margarin
  • 12 dkg + 1 ek porcukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só, 1 kk őrölt fahéj, 3 ek szilvapálinka
  • 4 tojás
  • 12 dkg liszt
Az 50 g mandulát megdaráljuk, a narancsot megsikáljuk. A szilvaszemeket megmossuk, kettévágjuk és kimagozzuk. A margarint felolvasztjuk. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, vékonyan megvajazzuk, majd magházukkal lefelé sűrűn kirakjuk szilvával. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
12 dkg margarint habosra keverünk 12 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a tojásokat úgy, hogy minden egyes tojást alaposan beledolgozunk a masszába, mielőtt a következőt hozzáadnánk (különben kicsapódik).
Összevegyítjük a darált mandulát, a reszelt narancshéjat, a fahéjat és a lisztet, több részletben a tojásos masszához keverjük, végül a pálinkával lazítjuk. A formába simítjuk, belenyomkodjuk a maradék szilvát, és középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük.
5 percig a formában pihentetjük a tésztát, aztán lehúzzuk róla a tortaformát, tetejét megszórjuk 1 ek porcukorral és sütőpapírral fedett rácsra fordítjuk. Leemeljük róla a fém tortalapot és a sütőpapírt, a szilvák üregébe nyomkodjuk a mandulaszemeket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk, és tortaszerűen szeleketeljük. Kisebb szemű nem túl érett nektarinnal is készíthetjük.

Nők Lapja 2006/34.

Nincsenek megjegyzések: