2010. december 26., vasárnap

Tonhalkrémes csirkemell

Mikor hazajövök, mindig átlapozom a Nők Lapját. Első körben a divat, receptek és a horoszkóp kerülnek sorra. A horoszkóppal úgy vagyok, hogy ha jót ír, akkor örülök, ha rosszat, akkor meg "ez csak ilyen humbug" (: Most annak reményében lapoztam az elmúlt kb. 3-4 számot, amit nem láttam, hogy talán még utolsó pillanatban elő tudok rukkolni egy menüvel. Egy szimpatikus receptet találtam csak, ami viszont nem kifejezetten főétel, már csak azért sem, mert hideg fogás. Mindegy, ha más nem, hát legalább ezzel hozzájárulok a karácsonyi főzéshez alapon ma került az asztalra a csirkemell. Megmondom őszintén, a másnapos/hideg szárnyashúst nem szeretem, szerintem van valamilyen fura mellékíze. Ettem viszont többször is az elmúlt pár hónapban hideg pulyka-, csirkesültet, és nagyon ízlett, ezért is mertem most ezt bevállalni.
Határozottan elégedett vagyok az eredménnyel, szerintem jó vendégváró is, mert előre el lehet készíteni, és nem kell azzal trükközni, hogy hogyan tartsuk melegen, ha a vendégek elkésnek (:

Tonhalkrémes csirkemell

Hozzávalók:
  • 500 g csirkemellfilé
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • olaj, só, fehérbors
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1 doboz olívaolajos tonhal (100 g)
  • 6 ek. majonéz
  • 1 citrom leve
  • 1 ek + 1 kk kapribogyó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 12-16 szem fekete olívabogyó
A csirkemellet leöblítjük, szárazra töröljük, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk az olajjal, lefedjük, és 1 órára (akár egy éjszakára) betesszük hűtőbe.
Felforrósított serpenyőbe öntjük a pácolajat, élénk tűzön megpirítjuk benne a csirkemelleket. Sózzuk, borsozzuk, alájuk öntjük a fehérbort, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk-sütjük. Papírkendőre emelve hagyjuk kihűlni.
A krémhez kiemeljük a tonhalat az olajból, turmixkehelybe tesszük, hozzáadjuk a majonézt, a citrom átszűrt levét, 1 ek. kapribogyót és a meghámozott fokhagymát. Habos krémmé turmixoljuk, sóval, frissen őrölt fehér borssal ízesítjük (ha túl sűrű volna, 2-3 ek. fehérborral hígítjuk).
A csirkemelleket vékonyan felszeleteljük, egymásra csúsztatva tálra rendezzük, bevonjuk a halkrémmel. Fóliával letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 3 órán át érleljük.
Tálalás előtt a lecsepegtetjük a maradék 1 kk. kapribogyót és az olívabogyókat, a hús tetejére szórjuk.
Készíthetjük pulykamellből vagy párolt/főtt borjúcombból.

Nők Lapja 2010. december 15.

2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Kár, hogy nem tettél fel fotót. Így jobban tudtam volna élvezni az ételt.ű
Biztos finom volt, de képpel meggyőzőbb lett volna.

dia írta...

Mint korábban írtam, a fotómasina szegény nincs a helyzet magaslatán, a telefonos kép meg szerintem ilyen célból nem igazán jó. Az igazsághoz még az is hozzátartozik, hogy kissé béna voltam, és beterítettem az egészet a mártással, úgyhogy nem látszott belőle túlságosan sok :/