2009. április 6., hétfő

Magos pogácsa

Az idő mondjuk nem annyira pogácsának való volt, de már rá voltam készülve, úgyhogy mindenképp meg kellett sütni. Valószínűleg most már egy darabig nem fogok pogácsát sütni, hacsak nem valami nyári grillpartira. Bár ha a mostani alkotást vennénk alapul, nem lenne csoda, ha elmenne a kedvem az egésztől :) Igazából sosem volt gondom a kelttésztával, de ez... hát lapos korongok lettek. Amolyan pogácsa-kekszek (; Nem tudom mi lehetett a hiba, az élesztő remekül felfutott a tejben, bár a tészta nem kelt meg olyan szépen, de gondoltam majd a sütőben még nő egy kicsit. Hát nem nőtt, sőt... talán csak az utolsó adag, aminek volt még ideje melegedni a napon a tepsiben, de a jófajta pogácsától az is messze volt. Mindegy, azért meg lehet enni, pláne ha azt mondom, hogy eleve kekszet akartam sütni :)
Jövő hétre is remélem, hogy marad ez a szép idő, mert egy szép citromos tortát néztem ki. Bár húsvét alkalmából úgyis összegyűlik a család, lehet, hogy nem korlátozom a kreativitásom egy tortára :)

Magos pogácsa

Hozzávalók:
  • 30 dkg graham liszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 kk só
  • 1 tojás a tetejére
  • 1-1 ek mag ízlés szerint (szezámmag, tökmag és lenmag volt nálam - a napraforgó molyos lett)
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük az élesztőt, hozzáadjuk a margarint meg a sót és jól kidolgozzuk. Ha ez megvan, akkor hozzászórjuk a magokat és jól átdolgozzuk megint, végül a kétszeresére kelsztjük.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tetejét berácsozzuk, tojással megkenjük és sütőpapírral bélelt/kikent tepsiben előmelegített sütőben 190°C-on pirosra sütjük.

Gabula András, Halmos Mónika, Korpádi Péter, Patyi Árpád - Nagy süteménykönyv

Nincsenek megjegyzések: