Régóta kiválasztott recept, csak először tojáshiány volt, utána meg valahogy mindig akadt valami "sürgősebb" recept :) Sosem sütöttem még kuglófot, nagymamámét viszont nagyon szeretem, abban még a mazsola is finom :) Emlékszem anyukám a márványkuglóffal próbálkozott, elsőre remekül sikerült, majd ezen felbuzdulva még kétszer próbálta meg, de mindkétszer folyós maradt a közepe, úgyhogy azóta sem. Én örvendezek, mert ez finom lett, szépen meg is sült. Az egyetlen baj az volt, hogy sajnos nem jött ki teljesen a formából, egy darab beleragadt. Pedig pont erre gondoltam, és gondosan kivajaztam meg liszteztem a formát - legalábbis azt gondoltam, hogy gondosan... Mindegy, így is el fog fogyni, bögre tejjel reggelire elsőrendű :) Liszt nincs benne, illetve csak amivel a formát kilisztezi az ember, úgyhogy akár érzékenyeknek is ajánlható.
Egy kicsit tovább sütöttem, mint az előírás, kb 10 perccel. Nem ragadt ugyan semmi a tűre, mikor megszúrtam, de úgy éreztem elbírna még egy kis sütést.
Egy kicsit tovább sütöttem, mint az előírás, kb 10 perccel. Nem ragadt ugyan semmi a tűre, mikor megszúrtam, de úgy éreztem elbírna még egy kis sütést.
Mákos kuglóf
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 8 tojás
- 18 dkg kristálycukor
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg darált dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- csapott kk. őrölt fahéj
2,5 liter űrtartalmú kuglófos formát kikenünk vajjal és meghintjük liszttel.
A tojásokat szétválasztjuk. A langyos vajat krémesre keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, csipetnyi sóval és a fahéjjal. Egymás után hozzákeverjük a tojássárgákat. A sütőt 170C°-ra előmelegítjük.
A tojásfehérjéből és a kristálycukorból krémes habot verünk. A hab 1/3-ához gyorsan hozzákeverjük a tojássárgás krémet. Ezután fakanállal óvatosan beleforgatjuk a maradék habot, a diót és a mákot.
A masszát a kuglófos formába töltjük, elsimítjuk és kb. 70 percig sütjük.
A kész kuglófot megszórjuk kristálycukorral, csepegtetőrácsra fordítjuk és hűlni hagyjuk. Porcukorral megszórva tálaljuk. (én nem szórtam rá sem kristálycukrot, sem porcukrot, szerintem így is elég édes)
470 kcal/1970 kJ adagonként
Kreatív Konyha 16/3. receptkártya
A tojásokat szétválasztjuk. A langyos vajat krémesre keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, csipetnyi sóval és a fahéjjal. Egymás után hozzákeverjük a tojássárgákat. A sütőt 170C°-ra előmelegítjük.
A tojásfehérjéből és a kristálycukorból krémes habot verünk. A hab 1/3-ához gyorsan hozzákeverjük a tojássárgás krémet. Ezután fakanállal óvatosan beleforgatjuk a maradék habot, a diót és a mákot.
A masszát a kuglófos formába töltjük, elsimítjuk és kb. 70 percig sütjük.
A kész kuglófot megszórjuk kristálycukorral, csepegtetőrácsra fordítjuk és hűlni hagyjuk. Porcukorral megszórva tálaljuk. (én nem szórtam rá sem kristálycukrot, sem porcukrot, szerintem így is elég édes)
470 kcal/1970 kJ adagonként
Kreatív Konyha 16/3. receptkártya
2 megjegyzés:
Idevele :)
Ha előbb szólsz vittem volna :o)
Megjegyzés küldése