2009. február 11., szerda

Paprikás krumpli


Ismét neveztem Kochtopf felhívására. Ezúttal "Eintopf" volt a téma, amit én egytálételnek fordítanék, de nálunk ebbe nagyon sok minden beletartozik. Úgy vettem észre, hogy valami sűrű levest értenek alatta. Elsőre gulyáslevesre gondoltam, de hát arról már mindenki hallott. Aztán ettem egyszer Németországban Erbseneintopf-ot, ami egészen főzelékszerű volt. Gondoltam legyen főzelék, az egészen idegen külfödön, a borsófőzelék amúgy is pikk-pakk megvan, de tesóm lebeszélt róla. Így maradt a paprikás krumpli. Nem egy extra kaja, de szerintem nagyon klasszikus, főleg kollégiumban, merthát olcsó és gyors. Nem igényel szaktudást. Amolyan kezdőknek való, szerintem mindenkinek benne van az első néhány megalkotott fogásban :) Az arányokban nem vagyok teljesen biztos, de szerintem magyar nyelvű olvasóknak ez nem lesz gond :) Én jobb szeretem valami paprikás kolbászból csinálni, attól jobb íze lesz, de ha nincs más megteszi a virsli is. Mondjuk ez most kinézetre nem lett ép kifogástalan. Egyrészt mert puha volt a húsoskolbász és olyan mintha beledaráltam volna, másrészt meg mert a paprikám nem éppen friss, szóval a színe hagy maga után kívánnivalót. Felteszem a paprikás krumplinál fokozottan igaz az "ahány ház annyi szokás". Van aki tejfölt tesz bele meg kitudja miket, én így szoktam, ilyen egyszerűen.

Paprikás krumpli

Hozzávalók (2 főre):
  • 0,5 kg krumpli (újkrumpli mégjobb)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 pár virsli vagy egy darab kolbász
  • 1 teáskanál édes pirospaprika
  • só, bors
A krumplit meghámozzuk és kockákra vágjuk. A hagymát felaprítju, nem muszáj nagyon finomra, a kolbászt felkarikázzuk. Én a kolbászt a hagymával együtt szoktam megpirítani egy kis olajon, de ha virslit teszek bele, akkor azt csak a végén adom hozzá. Szóval ha megpirult a hagyma, húzzuk félre a lábast, szórjuk meg pirospaprikával. Adjuk hozzá a krumplit, és mehet vissza tűzre. Engedjük fel vízzel, hogy épp ellepje, ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Lefedve csendben rotyogtassuk, míg a krumpli megpuhul. Én kissé szét szoktam főzni a krumplit, hogy jó sűrű legyen, ne olyan mint egy leves. Véleményem szerint ecetes uborka vagy valami más savanyúság passzol hozzá, kenyér nem annyira.


Wenn ich diesen Aufruf gesehen habe, habe ich gleich an Goulaschsuppe gedacht. Aber ich habe das nicht gemacht, das ist von vielen bekannt. Ich habe einmal Erbseneintopf in Deutschland gegessen, was zu "főzelék" sehr ähnlich war. Mein Bruder hat mich von Erbsen-főzelék widergeratet. So kam die Idee Paprikakartoffeln zu machen. Das ist ein sehr-sehr einfaches, billiges und schnelles Gericht. Sehr geignet für Studenten, besonders für diejenige die nicht kochen können :) Am besten verwendet man gute Wurst dazu, aber Würstchen sind auch gut. Ich habe hausgemachte Wurst verwendet, die zu weich war und deshalb ist zerfallen. Mein Paprikapulver ist auch nicht ganz frisch, es könnte roter sein. Aber es hat trotzdem sehr gut geschmekt. Ich empfehle Sauergurken dazu, vielleicht kann man auch Brot dazu essen, aber meiner Meinung nach passen Brot und Kartoffeln nicht zusammen. Das Gericht kennt jeder, und natürlich jeder hat seine eigene Variante. Das ist meine Variante, ich mag es so :)

Paprikakartoffeln

Zutaten (für 2 Personen):
  • 0,5 kg Kartoffeln
  • 1 Zwiebel
  • 1 paar Würstchen oder ein Stück Wurst
  • 1 TL süsses Paprikapulver
  • Öl, Salz, Pfeffer, Wasser
Die Kartoffeln schälen und in Würfel schneiden, Zwiebel fein hacken, Wurst schneiden. Die Zwiebel auf etwas Öl rösten. Wenn man Wurst verwendet, dann kann man das auch mit der Zwiebel rösten. Den Topf vom Feuer wegziehen, die geröstete Zwiebel mit Paprikapulver bestreuen. Vorsicht, nicht verbrennen, sonst wird das Paprikapulver bitter. Kartoffeln in den Topf geben, salzen und pfeffern. Mit Wasser aufgiessen, und abgedeckt kochen bis die Kartoffeln weich sind. Wenn es vielleicht zu wässerig ist, dann das Wasser wegkochen. Ich mag es besser wenn die Kartoffeln übergekocht sind und zerfallen, damit der Saft dicker wird.

1 megjegyzés:

Deichrunners Küche írta...

Das ist auch eine tolle Idee! - Vielen Dank fürs Mitmachen beim Event!