2008. július 4., péntek

Ecetes uborka télire

Sokan komoly ördőngösségnek tartják a befőzést, pedig szerintem egyáltalán nem az. Persze azért ha úgy csinálnánk mint nagyanyáink, akiknek mindent így kellett télire tartósítani, akkor valóban nem lenne móka. De néhány üveg akármi eltevése igazán nem nagy fáradtság.
Korábban akadtak ismerősök, akik foglalkoztak uborka termesztéssel, és akkor ők hoztak egy rakomány uborkát, amit aztán lehetett sikálni és üvegekbe rakni. Idén csak az van, ami a kertben terem, így aztán csak apránként gyarapodnak az üvegek a polcon.


Ecetes uborka

Hozzávalók:
  • 4 liter víz
  • 1 liter 10%-os ecet
  • 12 dkg só
  • 45 dkg cukor
Az egészet összekeverjük, egy kicsit felmelegítjük, hogy gyorsabban oldódjanak a szilárd hozzávalók, majd langyosan az üvegebe merjük
A képen egy 'standard' 720 ml-es üveg van, ahhoz adom meg a hozzávalókat:
  • 40 dkg uborka
  • 1 tk sárga mustármag
  • 1 kisebb babérlevél
  • 10 szem feketebors
  • ujjnyi torma
  • kapor
  • 2-3 gerezd fokhagyma
Az uborkákat körömkefével megsikáljuk, majd leöblítjük. A kaprot az üveg aljára tesszük, majd az uborkákat szorosan az üvegbe állogatjuk. A tormát és a fokhagymákat az uborkák közé dugdossuk. Végül beleszórjuk a mustárt és a borsot és a babérlevelet. Egy ilyen üvegbe kb. 2-3 dl lé kell, ezt langyosan rámerjük és a fedőt szorosan rátekerjük.
Az üvegeket egy nagy fazékba állítjuk és felöntjük vízzel. A víz legalább 3/4 részig lepje el az üvegeket. Az egészet felforraljuk, és forrástól számítva 5-10 percig főzzük. Nem kell hogy lobogjon, mert akkor ugrálni fognak az üvegek :) Esetleg lehet tenni konyharuhát a fazék aljába, és arra állítani az üvegeket, akkor nem fognak zörögni. Az üvegeket hagyjuk a vízben kihűlni.
Előfordulhatnak kisebb balesetek, nálunk pl most egy üvegnek egyszerűen levált az alja :)
Nekünk ezzel a módszerrel még mindig remekül bírták egész télen az üvegek, ha valamiért mégis megromlik, az talán inkább azért van, mert rosszul zárt a tető. Természetesen felbontás után ezt hűtőbe kell tenni, hiszem nincs benne tartósítószer.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Már két éve készítjük így az uborkát télire. Nagyon finom. Köszönjük a receptet.
Üdvözlettel: Antal Eszter

dia írta...

Örülök, hogy bevált a recept! (: