2012. december 1., szombat

Naan projekt

Ha már ennyi indiai leves került sorra, ahhoz szinte adja magát a naan is, avagy a lepénykenyér. Ezek a levesek jó sűrűek, de jól esik hozzájuk ez a kenyér, meg hogy lehet mártogatni a sűrű levet vele. Kicsit olyan, mint a pogácsa a gulyásleveshez (:
Igazából fogalmam sem volt milyen receptet válasszak, illetve hogy mitől is lesz ez jó, így kipróbáltam két különbözőt is. Semmi tudományosság nem volt a választásban, csak szimplán vettem a két legszimpatikusabbat, amik azért különböznek is. A végeredmény egyik esetben sem lett szerintem annyira jó, de a joghurtos verzió határozottan jobb lett. Az is igaz, hogy az elkészítéshez is más-más módszert választottam, hiszen nekem sincs tandoorim, amin ezt sütni kéne. Sajnos gáztűzhelyem sincs, ami még vélhetőleg a másik legjobb megoldás lenne, így maradt a sütő és a serpenyő.

Naan

Hozzávalók:
  • 450 g liszt
  • 1,5 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 tk. szárított élesztő
  • 125 ml langyos víz
  • 5 ek. olaj vagy tisztított vaj
  • 1/8 tk. szódabikarbóna
  • 125 ml vagy 10-12 ek. natúr joghurt
  • olvasztott vaj a kenyerek megkenéséhez
  • szezámmag vagy egyéb fűszernövények ízlés szerint
Oldjuk fel a cukrot a vízben majd keverjük el benne az élesztőt is. Lefedve hagyjuk kb. 10 percig, hogy felfusson.
Egy nagy tálban keverjük össze először a lisztet, sót és sütőport majd adjuk hozzá a joghurtot, a vajat vagy olajat és a felfuttatott élesztőt. Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet vagy lisztet, hogy puha, de nem ragadós tésztát kapjunk. Egy lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát kb. 5 percen keresztül.
Tegyük a tésztát egy kiolajozott edénybe, kenjük meg a tetejét is olajjal és lefedve meleg helyen hagyjuk 2-4 órát kelni, míg kb. kétszeresére nő.
Ha megkelt, akkor gyúrjuk át ismét a tésztát és osszuk 8 egyforma részre, majd hagyjuk még 30-45 percig kelni.
A tésztaadagokat egyenként lisztezett deszkán nyújtsuk oválisra, de ne sodorjuk oda-vissza, csak egy irányba a közepétől kifelé. A naan tetejét szórjuk meg, amivel szeretnénk és óvatosan nyomkodjuk bele, hogy lehetőleg kevés potyogjon le. A naan másik felét pedig ecsettel vékonyan kenjük be vízzel.


Serpenyős módszer:
Hevítsünk fel egy vastag aljú serpenyőt - legjobb egy öntöttvas serpenyő. A naan vizes felével lefelé tegyük a jó forró serpenyőbe, és egy fedővel takarjuk le. Egy picit vegyük vissza a hőmérsékletet, és süssük a naant kb. 30-40 másodpercig. A naan alja aranysárga, világosbarna kell hogy legyen, és a tészta szépen felhólyagosodik. Vegyük le a fedőt és még kb. fél percig süssük. Eztán tegyük félre a serpenyőt és a naant közvetlenül a gázlángon pirítsuk még meg. Nem baj ha kicsit meg is ég. Bőven kenjük meg olvasztott vajjal.

Sütős módszer:
Elvileg előmelegített pizzakő kellene, de megmondom őszintén nem igazán tudom mi ez, persze nincs is nekem ilyen (: Akinek van, az használja, mások pedig melegítsenek elő egy tepsit a sütőben.
Melegítsük a sütőt 220°C-ra. Vizes oldalával lefelé tegyünk annyi naant a forró tepsire, amennyi kényelmesen elfér rajta. Süssük kb. 2 percig, amíg szép színt kap és felhólyagosodik, majd fordítsuk meg a lepényeket és süssük még 2 percig. Végül itt is kenjük meg bőven vajjal.


Én ezt a verziót sütöttem serpenyőben. Sima teflon serpenyőt haszáltam, mert öntöttvas nincs, és szerintem nem sikerült annyira felforrósítani, amennyire kellett volna. Nem is púposodtak fel olyan szépen a lepények, de egyébként ez sokkal jobb lett, mint alább következő próbálkozás.
A képen a leves egyébként a korábbi fűszeres paradicsom és kuszkusz leves.


Naan

Hozzávalók:

  • 7 g szárított élesztő
  • 235 ml langyos víz
  • 50 g cukor
  • 45 ml tej
  • 1 tojás
  • 10 g só
  • 615 g liszt
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma (opcionális)
  • 55 g olvasztott vaj
Egy nagy tálban keverjük el a vizet és az élesztőt majd hagyjuk felfutni (10 perc). Keverjük bele a tejet, cukrot, sót, tojást és annyi lisztet, hogy egy puha tésztát kapjunk. Alaposan gyúrjuk át, majd egy kiolajozott tálban letakarva hagyjuk a kb. 1 órát kelni, míg a duplájára nő.
Ha megkelt a tészta gyúrjuk át és dolgozzuk bele a fokhagymát. Formázzunk a tésztából kb. golflabdányi golyókat, és egy tálcán hagyjuk őket kb. fél óra alatt a duplájára kelni.
Amíg kelnek a gombócok, melegítsük be a grillt.
Nyújtsuk ki a gombócokat egyenként kerek lappá és vékonyan megolajozott grillen süssük 2-3 percig, míg felpuffad és szép világosbarna lesz. A sületlen oldalt kenjük meg vajjal, majd fordítsuk meg a lepényt, kenjük be a sült oldalt és süssük még 2-4 percig.



Én ezt a verziót tepsiben sütöttem. Alapvetően már a tészta is keményebb volt, nem is kelt meg olyan nagyon szépen, és hát a tepsiben nem is olyan foltos lett, mint ahogy elképzeltem. Az első szépen felpuffadt, látszik is a fenti képen, de a többi nem annyira akart. Igazából elég kemények lettek, és egyformán barnák, mint egy fánk. Nem tudom itt mit kellett volna még csinálni vele, de ez határozottan nem nézett ki jól. A fokhagyma viszont jót tett a tésztának, még mehetett volna bele több is.


allrecipes.com: Naan

1 megjegyzés:

enes írta...

Amit velem kóstoltattál (asszem az első), az teljesen finom volt, és ezt én mondom, a finnyások gyöngye... ;)