2012. november 12., hétfő

Fűszeres paradicsom és kuszkusz leves

Íme itt a beígért folytatás, ami az arabos leveseket illeti. A név ugyan kissé megtévesztő, mert inkább csicseriborsó van benne, mint kuszkusz. Sajnos kép megint nincs, mert csak bénákat sikerült készítenem, nem volt jó fény. Na jó, nem akarom azért csak a fényre fogni, nem vagyok egy született Szipál Márton (:
A leves mindenesetre jól sikerült, jó sűrű, megáll benne a kanál is. Mivel a kömény dominál benne, engem teljesen a pörköltre illetve gulyásra emlékeztet. Lehet persze, hogy az én hibám, de valahogy más ilyen egyértelműen köményes étel a magyar konyhában eszembe sem jut. Bevallom nekem nem is volt otthon őrölt köményem, sosem főztem vele. Egészet persze használtam, és szeretem is - sült csirkére, pogácsára vagy körözöttbe, de azért az ennyire nem intenzív.
Harissa pasztát is először használtam, de erre nem igazán sikerült ráérezni, ami azt illeti. Meglehetősen csípős paprikakrém, más íze szerintem nem sok van, pedig elvileg vannak benne más fűszerek is. Sebaj, majd elhasználom azért, de nem hiszem, hogy ha ez elfogy, akkor ragaszkodni fogok hozzá a későbbiekben. Van még egy receptem, amihez használni kell, meglátom, hogy ott hogy alakítja az összképet.
Én a zellerszárat kihagytam, mert ezzel a zöldséggel még mindig hadilábon állok.

Fűszeres paradicsom és kuszkusz leves

Hozzávalók:

  • 1 nagy vöröshagyma felaprítva
  • 2 sárgarépa felkockázva
  • 3 szárzeller felkarikázva
  • 2-3 ek. harissa paszta
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 400 g-os darabolt paradicsom konzerv
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 0,5 l alaplé
  • 400 g csicseriborsó konzerv lecsepegtetve
  • 2 ek kuszkusz
  • 1/2 csokor petrezselyem aprítva
Hevítsünk egy evőkanál olajat egy nagy serpenyőben, és pároljuk meg rajta a hagymát, zellert és sárgarépát. Ezután adjuk hozzá a harissát és köményt, jól keverjük el, majd adjuk hozzá a kuszkusz és petrezselyem kivételével a többi hozzávalót is. Kavarjuk jól össze az egészet és főzzük kb. 30 percig. Legvégül adjuk hozzá a kuszkuszt, és főzzük még 5 percig.
Tálaláskor szórjuk meg az aprított petrezselyemmel.


BBC GoodFood: Spiced tomato & couscous soup

Nincsenek megjegyzések: