2012. március 21., szerda

Citromos sült káposzta

Szegény káposzta egy remek zöldség, de valahogy bennem olyan unalmas kép él róla. Pedig ugye elég sok főzelék alapanyaga, a jó savanyúságokról és káposztasalátákról nem is beszélve. Aztán ott van még ezek tetejébe a savanyú káposzta is, ami magában is finom, de eléggé sokféleképp felhasználható. Így igazán nem kellene így háttérbe szorítanom a káposztát, bár lehet, hogy mellőzöttségéhez a mérete is hozzájárul. Ahogy fogalmazni szoktam, nem egy szinglibarát alapanyag. Egyfős konyhában nem túl praktikus, mert ritkán lehet kicsi fejet venni, és persze nem akarok egy hétig folyton káposztát enni. 
Most viszont csuda receptet találtam, ismét köszönet a Pinterestnek ezért. Ahogy a céklánál, itt is azt hiszem, hogy jobban bejön a hagyományostól eltérő felhasználás.
Rettentően egyszerű a recept, elrontani gyakorlatilag nem lehet. Köretnek is finom, de csak úgy magában, valami fűszeres joghurtos-majonézes mártogatóval is kínálható. Találtam egy variációt, ahol kelbimbóból csinálják. Nyilván ez is működik, elvégre azok is csak minikáposzták. Én igazából a kelbimbót nem szeretem, mindig a tányér szélére piszkálom a zöldségköretből, de lehet, hogy ilyen verzióban majd kipróbálom.


Citromos sült káposzta

Hozzávalók:
  • közepes fej fehérkáposzta
  • 1 citrom
  • só, bors
  • olivaolaj
A káposztát vágjuk 8 cikkre, mindegyikhez jusson egy kis torzsa is. A torzsát majd vágjuk le, de így kevésbé hullanak szét a levelek.
Tegyük a káposztacikkeket egy tepsire, ne túl szorosan. A citromlevet keverjük össze az olivaolajjal - 2 ek. olaj és 3 ek. citromlé. A káposztákat sózzuk, borsozzuk, majd egy ecsettel kenjük meg őket a citromos-olajos keverékkel. Óvatosan forgassuk meg a szeleteket, és a másik oldalukat is ugyanígy fűszerezzük.
200-220 fokos sütőben pirítsuk a káposztát, amíg a tepsivel érintkező része el nem kezd pirulni. Ekkor fordítsuk meg a szeleteket, és süssük a másik felét is pirosra (kb 15-20 perc oldalanként).


Nincsenek megjegyzések: