2011. október 2., vasárnap

Tojáslikőrös torta almával

Újságokat válogattam, és ilyenkor mindig belelapozok a kezembe kerülő Nők Lapjákba, hátha van bennük valami izgalmas recept. Az egyik számban pont torták voltak, anyukámnak még születésnapja is volt, épp kapóra jött. Az alma is halomban áll, mert mostanra már lepotyogott a fánkról, de sajnos ilyen nyári almaszerű, és nem lehet eltartani. A tojáslikőrt egyébként nem szeretem, emlékszem anyukám is próbált itthon csinálni egyszer, nem túl nagy sikerrel (: Szimpatikus a krémes, tejszínes állaga, de aztán mindig csúnyán pofán vág a gyógyszertári etil-alkohol íze. Valahogy nekem az alkoholíz meg a tejszín nem passzol össze, ezért az egyéb krémlikőröket sem preferálom. Node itt meg kell főzni meg ilyesmi, az alkohol elpárolog, nagy baj nem lehet. Bíztam is benne, hogy jó lesz, mert vettünk ezért egy olcsó tojáslikőrt, és bizony meginni nem fogja senki, úgyhogy kell már pár ilyen tortát sütni (o;
Sajnos kisebb formában kellett volna sütni, így elég vékony lett a tészta, de a receptben sehol nem írtak róla, hogy mégis mekkora formára szánták. Könnyű gyümölcsös süti, szerintem tepsiben sütve és felkockázva is szépen mutatna.

Tojáslikőrös torta almával

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 17,5 dkg cukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 tojás
  • 70 dkg alma
  • 1,5 dl almalé
  • fél tk. őrölt fahéj
  • 2 cs.vaníliás pudingpor
  • 3,5 dl tej
  • 1 dl tojáslikőr
  • csokoládéforgács a tetejére
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lisztet, 10 dkg cukrot, a margarint, 1 csomag vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat kézi mixerrel sima tésztává keverjük. Egy  almát kockákra vágunk, és a gyümölcshúst a tésztához adjuk. A kapcsos tortaformát kibéleljük sütőpapírral, beletesszük a tésztát, és 30 percig sütjük. Közben a maradék almákat is kockára vágjuk és az almalé felében, fahéjjal és 2 ek. cukorral, valamint egy zacskó vaníliás cukorral 5 percig főzzük. 1 zacskó pudingport a maradék almalével simára keverünk, majd az almakockákhoz öntjük. 1 percig főzzük, majd a tésztára simítjuk. A tejet a maradék cukorral felfőzzük. A pudingport összekeverjük a tojáslikőrrel, majd a tejhez keverjük és 1 percig főzzük. A pudingot az almatöltelékre simítjuk, és az egész tortát 2 órára betesszük a hűtőbe. Tálaláskor csokoládéforgácsokkal díszítjük.
Csokoládéforgácsot egy tábla csokiból tudunk csinálni zöldséghámozóval, vagy megpróbálhatjuk uborkareszelőn is.


Nők Lapja 2011/37 szeptember 14.

Nincsenek megjegyzések: