2011. június 13., hétfő

Túrós-málnás máktorta

Még az év elején tettem szert egy Rama receptkönyvre, és abban találtam ezt a nagyon gusztusosan kinéző málnás tortát. Szerencsére el sem felejtettem, bár elsőre nem találtam a receptet, és egy már korábban posztolt mákos tortát akartam a málnás borítással összeházasítani. Végül utolsó pillanatban előkerült a receptes füzet, és a végeredmény elsőosztályúan betöltötte a szülinapi torta szerepét. A zselébe a gyertyákat is könnyű volt beleszúrni (: Az egyetlen dolog, ami miatt majdnem meghiúsult ez a torta, hogy az ünnepelt vegetáriánus, ezért nem eszik zselatint. Gondoltam majd akkor szerzek agaragart, és azt teszek a tetejére, a múltkor láttam is az ázsiai boltban. Végül nem kellett semmi extra cselhez folyamodnom, ugyanis a Dr. Oetker tortazselé nevű terméke nem zselatint tartalmaz, hanem karragénből van, amit szintén algából állítanak elő. A málnaszezon még javában tart, úgyhogy bátran ki lehet próbálni, remek torta egy hétvégi grillezéshez is, mert friss, gyümölcsös.


Túrós-málnás máktorta


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 8 dkg margarin
  • 1 púpos ek. porcukor
  • 3 tojás
  • 7 dkg kristálycukor
  • 5 dkg liszt
  • 1 csapott tk. sütőpor
  • 12 dkg darált mák
  • 1/2 citrom reszelt héja
A krémhez:
  • 25 dkg túró
  • 18 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja és szűrt leve
A tetejére:
  • kb. fél kg málna
  • 1 cs. piros tortazselé
A sütőt 175°C-ra előmelegítjük. A darált mákot összekeverjük az átszitált liszttel és a sütőporral. Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük.
A puha margarint a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egyesével a habos margarinhoz adjuk állandó, ám már csak rövid ideig tartó keverés közben. A fehérjét az összes kristálycukorral krémes habbá verjük. A fehérjehab egyharmadát a margarinos alaphoz keverjük. Ezután kanalanként belekeverjük a lisztes keveréket. A maradék fehérjehabot is hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és óvatosan egyneművé keverjük. A tortaformába töltve elsimítjuk, majd 25-30 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve egy kiskéssel körbevágjuk a forma szélénél, és hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a túrókrémet. A hozzávalókat egy tálban a puha margarinnal habosra keverjük. majd a formában lévő kihűlt tésztára kenjük. Málnaszemekkel kirakjuk a torta tetejét és hűtőbe téve rövid ideig előhűtjük. Eközben a zselét elkészítjük a zacskón lévő utasítás szerint, amit a torta közepéről kiindulva a gyümölcsre öntünk. Újabb dermesztés után szeletelhetjük is.

Rama süteményeskönyv

2 megjegyzés:

Anazar írta...

Nagyon csinos, és azok a színek!! Kérek szépen!

Vicuska írta...

Színes és nagyon finom is, gondolom!