2011. június 11., szombat

Falafel

A spenótsaláta után most akkor jön a másik nagy Szerájos kedvenc. Szerintem ráadásul jobb is lett az enyém, mert nem olyan nagyon száraz. Számomra még mindig teljesen érthetetlen, hogy lehet a falafelt még pitába beletenni. Kicsit nagymamásan nyomtam, még mindig nem vagyok tudatában annak, hogy egyedül vagyok, és nem eszek annyit, mint négy ember, de így legalább másnak is jutott (:
Nem nagyon találtam egyébként receptet, ami alapján csinálhattam volna, és ami volt, az sem tűnt túl izgalmasnak, így saját elképzelés után alkottam.

Falafel

Hozzávalók:
  • 25 dkg csicseriborsó
  • 2 tojás
  • 1 púpos ek. szezámmag
  • 1 tk. garam masala
  • negyed tk. őrölt római kömény
  • só, bors
  • aprított petrezselyem
  • 1 tk. koriandermag
  • olaj a sütéshez
Áztassuk be előző éjszaka a csicseriborsót, majd másnap tegyük fel főni a koriandermaggal (teatojás!) együtt enyhén sós vízben főni (kb. 1 óra).
A leszűrt csicseriborsót tegyük turmixba, és adjuk hozzá a fűszereket és a tojást, majd pépesítsük. A végén kézzel keverjük hozzá az aprított petrezselymet és a szezámmagot - szezámmagot ugyanis egészben szeretnénk, nem felaprítva.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat. Formáljunk kis korongokat a masszából és süssük mindkét oldalukat aranyszínűre.

Természetesen lehet konzerv csicseriborsót is használni, akkor nem kell a főzéssel bajlódni, és a koriandert is beletehetjük őrölve, sőt akár zöldet is vághatunk bele. Én óvatos voltam ezzel, és nem is volt otthon, csak egész, ezért tettem a főzővízbe.
A csicseriborsót villával is össze lehet törni, de az elég macerás. A botmixer sajnos nem jó, abba nagyon beleragad, ezt kipróbáltam.

1 megjegyzés:

enes írta...

Hehe, vagyunk néhányan, akik örvendeznek, hogy szeretsz több személyre való mennyiséget főzni és boldogan felajánljuk bendőernőnket az elfogyasztás nemes célja érdekében... :D