2010. április 16., péntek

Ráktempura sörrel

Volt egy zsák koktélrák a fagyasztóban, amit már nagyon el kellett használni, mert már picikét kezdtek kiszáradni a rákocskák. A recept nem lehetett túl bonyolult, mert nem volt itthon semmi extra hozzávaló. A Szakácsok könyve mentette meg a helyzetet, így lett vacsorára ráktempura salátával. Persze eredetileg valami érdemi méretű rák kellene hozzá, amit normálisan lehet mártogatni a bundába, nem ezek a picike izék. Így kissé körülményes volt halászni a rákocskákat a masszából, de elsőosztályú lett. Még az egészségesség látszatát is kelti, elvégre rák meg saláta, attól meg eltekintünk, hogy olajban úszott (;Nem vagyok az olajban sütés nagy mestere, konkrétan eléggé ellene is vagyok az ilyen eljárásnak. Azt hiszem rántott húst is kb. akkor csinálnék csak magamnak, ha valami távoli országban élnék, és már nagyon kellene valami nem beszerezhető klasszikus (;
A salátalevet hasraütésre kevertem: méz, balzsamecet, víz, őrölt bors, őrölt gyömbér. Sajnos nem volt itthon csak világos balzsamecet, a sötéttel szerintem jobban nézett volna ki.


Ráktempura sörrel

Hozzávalók:
  • 16 db héj nélküli rák
  • 1 l repceolaj
A tempuratésztához:
  • 1 tojás
  • 200 ml japán sör (ezesetben Tuborg)
  • 115 g átszitált finomliszt és egy kevés a rák beleforgatásához
A bunda elkészítése: A tojást üssük bele egy tálba, és töltsük hozzá a sört. A tojást keverjük habosra a s9rrel. Adjuk hozzá a lisztet, és még egyszer alaposan keverjük össze.

A rákok alsó felét éles késsel óvatosan metsszük be hat helyen. Ez azért fontos, hogy a sütés során ne tekeredjenek össze. Kis kés lapjával nyomkodjuk ki víztartalmukat. Egy időre tegyük be őket a hűtőszekrénybe.
A rákokat vegyük ki a hűtőből, forgassuk meg lisztben, a felesleget rázogassuk le róluk.
Serpenyőben hevítsük az olajat 190°C-osra. Amíg az olaj melegszik, készítsük el a tempuramasszát a fent leírt módon. Mártsuk bele a rákokat.
Az olaj hőfokának ellenőrzésére cseppentsünk bele egy kis tésztát. Ha leszáll az edény aljára, még nem elég forró az olaj, ha felemelkedik az edény feléig, akkor az olaj megfelelő.
A rákokat mártsuk bele a tésztába, és méretüktől függően dobjuk őket az olajba 3-4 percre. Amikor a rákok aranybarnák, fém evőpálcikával vegyük ki őket az olajból. Csepegtessük le, és helyezzük háztartási papírtörlőre. Rendezzük el a tálalótálon, szórjuk meg zöld teával. Közvetlenül fogyasztás előtt facsarjunk rájuk lime-levet, és szórjuk meg sóval.

Én magába a tempurába tettem egy kis sót, elkerülte a figyelmemet a legutolsó mondat. Csodálkoztam is, hogy nem ír sehova sót (:

Jill Normann - Szakácsok könyve: Ráktempura sörrel (Hisayuki Takeuchi)

Nincsenek megjegyzések: