2009. szeptember 12., szombat

Nasi goreng

Tesómnak volt szerencséje idén 3 hetet Indonéziában tölteni. Amióta visszajött rendszeresen felemlegette, hogy milyen remek ott a konyha, és igazán csinálhatnék valamit. Remek mondom, nekem fogalmam nincs, ő meg annyira nem figyelt azért oda, úgyhogy csak utólagosan tudja majd lemeózni. Legyen hát nasi goreng, avagy indonéz sült rizs, mert az ott nagyon alap, nem is túl bonyolult, és amúgy sem túl szigorú a recept. Ma viszont már nem lehetett halogatni a dolgot, muszáj volt elkészíteni a fogást. Gyakorlatilag rizseshúsról van szó, rengeteg nemzetnek van ebből saját változata.
A rizs miatt nem lett éppen tökéletes, mert anno a vietnámi szobatársaim is azt mondták, hogy itt nem jó szagú a rizs, nomeg hidegnek is kellett volna lennie, de mivel későn kaptunk észbe nem volt idő teljesen kihűteni. A legjobb előző napról maradt rizst használni, és gyakorlatilag kedvünk szerint variálhatjuk.
Mindenesetre büszke vagyok magamra, tesóm azt mondta azt leszámítva, hogy kicsit sótlan lett, nagyon jól közelítette az indonézt :) Persze csípős sem volt, mert azt én nem bírom, de alapvetően az nagyon hozzátartozik.

Nasi goreng

Hozzávalók:
  • kb 3 dl rizs megfőzve, kihűtve
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 közepes hagyma
  • 20 dkg koktélrák
  • 2 tojás
  • olaj, só, bors, chili
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • szójaszósz
A rizst főzzük meg és hűtsük ki, de legjobb, ha előző napi maradékot használunk. A koktélrákot hagyjuk felengedni, öblítsük le és itassuk fel róla a vizet. A tojásból borssal süssünk rántottát, majd vágjuk kis kockákra, és tegyük félre.
A hagymát vágjuk apróra, és kevés olajon pirítsuk meg a wokban, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát. Dobjuk rá a felkockázott paprikát és pirítsuk pár percig, hogy a paprika még ropogós legyen, de mégsem nyers. Ezután adjuk hozzá a rákokat, ezzel is pirítsuk 2-3 percig. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá chilit. Végül öntsük hozzá a rizst és a feldarabolt tojást, adjunk hozzá kb. 5 evőkanál szójaszószt és nagy lángon pirítsuk meg a rizst is.
Természetesen sok mással is kiegészíthetjük, úgy mint csirkehússal, sárgarépával, kukoricával, újhagymával.


Néhány nasi goreng recept:
Macikonyha
Orient Express
Culinaris
Indochef (angol)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Dia, a vadászat és szülés istennője!

Boldog névnapot és kellemes hetet kívánok neked. :o)

Din.

dia írta...

Tyű, milyen korai valaki (;

Köszönöm szépen!