2009. március 14., szombat

Fekete-fehér pite

Szintén a mese-szakácskönyvől való recept. Még van megjelölve egy pogácsa meg egy másik torta. Ez nagyon jól sikerült most, nem egy könnyű desszert, de nagyon finom, és szerintem borzasztó jól néz ki. Büszke vagyok magamra, hogy ilyen szépet sikerült alkotni :) Az ízekkel nincs gond, de általában amúgy nem szoktak mindig esztétikusra sikeredni a sütik. Gondolom majd később, gyakorlat teszi a mestert. Habár szívesen venném, ha olyan ügyes lennék mind pl Nordljus, a fotózást is beleértve. A zöldteás sütijét csudaszépnek találom.
Kezdőknek is ajánlanám, nem nehéz megcsinálni, talán csak arra kell odafigyelni, hogy a tojásos rész ne ugorjon össze. De ha szorgosan kavarja az ember nem lehet gond. Málnaöntet is járna hozzá, mivel elég tömény jól is jöhet hozzá egy kis savanykás gyümölcsíz.


Fekete-fehér pite

Hozzávalók (1 bögre = 250 ml):

A tésztához:
  • 2 tojásfehérje
  • 1/2 cukor
  • 200g kókuszreszelék
  • 1/4 bögre átszitált finomliszt
A fekete-fehér töltelékhez:
  • 2 tojás sárgája
  • 3/4 bögre sűrű tejszín
  • 170g étcsokoládé
  • 2 ek. konyak
  • 170g fehér csokoládé
  • 2/3 bögre tejföl
A málnamártáshoz:
  • 1 bögre málna
  • 1 ek porcukor
Tegyük a tojásfehérjéket egy tálba, majd verjük habbá, de ne legyen túl kemény. Fokozatosan tegyük hozzá a cukrot. Ezután adjuk hozzá a lisztet és a kókuszreszeléket. Vajazzunk ki egy 25 cm átmérőjű, levehető aljú vajastésztakosárkát, s nyomkodjuk a tésztát az aljára, valamint az oldalára. 180°C-os sütőben süssük 20-285 percig, vagy míg szép aranybarna színt kap. 5 percig hagyjuk a formában állni, majd vegyük ki, s helyezzük tortarácsra. Hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez tegyük a tojássárgáját, valamint a tejszínt egy hőálló edénybe, melyet egy lábas forrásban lévő víz fölé helyeztünk. Keverjük, míg besűrűsödik, és halványsárga lesz. Keverjük bele az étcsokoládét és a konyakot, majd kavargassuk, míg a csokoládé elolvad. Vegyük le az edényt a lábasról, s tegyük félre . Hagyjuk kihűlni.
Tegyük a fehér csokoládét, valamint a tejfölt egy hőálló edénybe, melyet egy lábas forrásban lévő víz fölé helyeztünk, és állandó kavarás mellett melegítsük, míg a massza egyneművé válik. Vegyük le az edényt a lábasról, s tegyük félre. Hagyjuk kihűlni.
A kétféle csokoládémasszát váltakozva kanalazzuk a kész tésztába, majd egy nyárs vagy villa segítségével kicsit kavarjuk meg a masszát, hogy márványos hatást érjönk el. Hűtsük 2 ra hosszáig, vagy míg a töltelék megdermed.
A szószhoz tegyük a málnát aprítóba vagy turmixgépbe, s turmixoljuk, míg teljesen pürés állagú masszát kapunk. Passzírozzuk át a pürét egy szitán, hogy eltávolítsuk a magokat, majd keverjük bele a porcukrot. A pitével tálaljuk.
A tészta amolyan darabos, én egy evőkanállal egyengettem a formába, szerintem az tökéletesen megfelel a célra. A forma pedig 27 cm volt, így is elég lett bele.

Gabula András, Halmos Mónika, Korpádi Péter, Patyi Árpád - Nagy süteménykönyv 44. oldal

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tenyleg nagyon latvanyos lett. En kezdokent nem hiszem hogy neki mernek allni egy ilyennek. Nagyon nincsen szeperzekem.

Din

dia írta...

Áh, csak húzgálni kell a pálcikát és kész :) Szerintem nem lehet elrontani, ez a kanyargós minta mindenképp jó, csak nem szabad túlzásba vinni mert akkor nagyon összekeveredik a két szín.