2012. augusztus 12., vasárnap

Menta-tonic limonádé

Egy remek kis kertiparti alkalmával ittam ilyen limonádét, és nagyon megtetszett. Felfedeztem, hogy idehaza is van menta a kertben, szóval utángyártottam (: Nekem nem jutott volna eszembe felvizezni a tonicot, de mivel elég édes, tulajdonképpen miért is ne. 
Egyébként marhapörkölt volt a menü túrós tésztával. Én a főzésben nem vettem részt, csak szimplán furán néztem, mikor oregano meg rozmaring is került a bográcsba, de gondoltam én úgysem szeretem marhát, csinálják ahogy akarják. Gondoltam majd megkóstolom kicsit, meg eszek tésztát, amúgy sem szoktam ilyen masszív kajákat enni. Háát... ehhez képest repetáztam is belőle, annyira jó volt (:
Node vissza a limonádéhoz. Nem túl elegánsan teás kancsóban csináltam, mert az volt csak elég nagy. Én sokat iszok, egy literrel nem nagyon kezdek (:


Menta-tonic limonádé

Hozzávalók:
  • 1 liter tonic
  • fél liter ásványvíz (buborékos)
  • 1 citrom
  • kis csokor menta
A citromot az asztalon hengergessük meg kicsit, hogy közben enyhén nyomjuk is. Így gyakorlatilag a héjában kipréseljük és jobban kifolyik a leve. Karikázzuk fel, dobáljuk egy megfelelő méretű kancsóba. A mentát törjük össze, nyomkodjuk is meg kicsit, és mehet ez is a kancsóba. Végül öntsük fel a tonickal és a vízzel és hűtsük be.



4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia

szoval erre gondoltam, hogy egyaltalan se cukor se edesito?

Meglepodtem a cukorparti valaszodon. Mondjuk a te alakodon nem latszik meg, rajtam meg a legutolso kockacukor is.. Tehat te hasznalhatsz cukrot :)
En is inkabb cukor, de sajnos nagyon nagy mennyisegben inkabb mereg. Es azert a teat meg a kavet is cukorral iszom rendesen.
Illetve ittam, de mostmar edesito. Persze az kulon megerne egy postot hogy milyen normalis edesitok vannak, mert kb. nincsen semmi, aminek ne lenne mellekize.
Van valami otleted?

Ez csak igy bennem volt a cukor temaval kapcsolatban.

udv

Tan

dia írta...

Szia,
van a tonicban elég cukor, amiatt ne aggódj (:
Egyébként meg a cukorról ill az édes ízről le lehet szokni. Én nem teszek a teába cukrot, mert az sztem úgy is remek. Esetleg használj mézet ill én a tejeskávéba melaszt teszek. A melaszban legalább vannak ásványi anyagok, persze kissé égetett íze van, nyilván ezt figyelembe kell venni.
A cukor energiatartalmát meg lehet ellensúlyozni, de szerintem szimplán próbálj meg fokozatosan kevesebbet használni.

Unknown írta...

Szia!

Melasz. Igazabol hallottam mar rola, de csak igy emlites szintjen. Most neztem, hogy kb. mi az a wikin, meg az arakat a neten. Azert jo nagy ara van neki, ahhoz kepest, hogy mellektermek. Izre nem tudom elkepzelni, bar az 50% cukortartalom az arulkodo erre nezve.
A melasz kapcsolatban all a gorog melas szoval, amely mezet jelent. Egy ismerosommel beszeltem errol az otletrol, es kiderult hogy nem eredeti: tejeskave mezzel cukor helyett. Mez az van itthon, szoval majd ki kell ezt is probalni. Nem hinnem, hogy tul extrem lennek, mivel eddig is tejeskave sargarepaval volt a reggelim mar jo ideje. :)

Tea cukor nelkul. Hat a fene tudja, az biztos hogy a nok egy resze igy gondolja - pl. ismerosok, meg munkatars is. Meg zoldtea. Nah, azt total nem ertem. :) Ugy az egesz zoldtea lazat. Most miert jo? :) Egyszer majd biztos rajovok, bar eddig nem ittam jo zoldteat.
A fekete teat meg nagyobb mennyisegben - 2 dl felett - izesites nelkul nem tudom elkepzelni.

Hogyan lehet ellensulyozni a cukor energia tartalmat? Mire gondolsz? Mozgas, vagy mas osszetevok csokkentese?
Most van egy egesz jo - dietanak neveznem, de felrevezeto - eletmod valtas a kajalasban, amely szepen lassan fogyaszt, es nem megterhelo. Ennek pl. resze hogy amennyire tudom, szamuzom a cukrot.
Mar csak a mozgasra kellene eleg idot szakitani.

hali

Tan

dia írta...

A zöld teát én azért iszom mert szeretem, mellékesen pedig jó hatással van a szervezetre.
A cukrot meg legfőképp sportolással tudod ellensúlyozni, vagy úgy, hogy más élelmiszerekkel kompenzálsz. Ha nem tudsz róla lemondani, akkor más étkezésnél vigyél be kevesebb kalóriát.