2010. február 21., vasárnap

Bagoly

Eldicsekedek vele, hogy a múlt hét óta egy erdei fülesbagoly kibérelte a házunk előtt álló fenyőfát nappali szunyókálásra. Remélem, hogy odaköltözik a kertbe, mert ott van több fenyőfa is.


Erdei fülesbagoly (Asio otus - Long-eared owl, Waldohreule, Hibou moyen-duc)
Ismertetői: 35 cm, közepes termetű bagoly. Tollfülei hosszúak. Hátoldalának rozsdássárga tollazatát sűrű, sötét hosszanti sávozás és finom keresztvonalak tarkítják. Hasoldala egy kissé halványabb. A kerek fejű macskabagolytól szögletesebb fejformája, hosszú tollfülei, karcsúbb teste és narancssárga (vagyis nem fekete) szemei különböztetik meg. Röptében szárnya és farka hosszabbnak látszik, mint a macskabagolyé. Szárnycsapásai mélyek. A réti fülesbagoly zömökebb, tollfülei alig látszanak. Az erdei fülesbagoly nappal sűrű lombok között rejtőzik, vagy fatörzshöz húzódva, egyenes testtartással pihen. Kisebb rágcsálókra, főleg mezei pocokra vadászik; néha madarakat és rovarokat is fog. Ősszel és télen kisebb csapatokba verődik.
Hangja: Halk, sóhajtásszerű huhogás. Füttyentő hangot is hallat, párválasztás idején szárnyát is összecsattogtatja. A költési idő elmúltával többnyire csendes.
Élőhelye: Főleg fenyvesek, néha kisebb fenyőcsoportok, helyenként lomberdők. Elhagyott szarka- és varjúfészekben, néha ragadozó madarak régi otthonaiban is költ. Magyarország erdeiben gyakori fészkelő, állandó.
(R. T. Peterson - G. Mountfort - P. A. D. Hollom: Európa Madarai, 1986)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szuper! :)

Mar nagyon várjuk a bagolyleves vagy bagolypaprikás receptjét. :)

esetleg kreatívkodsz neki valami odút? :)

Din.

Névtelen írta...

Szia!

nem tudom, ezt ismered-e. Szerintem jol megcsinaltak a videot. Bar lehetne par helyen elesebb is.

a baglyos hozzaszolas persze poen volt, megha nem is atuto ereju. :)

jo hetveget!

Din

dia írta...

A dalt ismerem, régi darab. Jó ez a levélpotyogtatós videó.