2009. november 14., szombat

Fahéjas csiga

Tesóm nem túlságosan édesszájú, és ha mégis, akkor is inkább a klasszikus sütiket favorizálja. Én meg ilyesmit gyakorlatilag sosem csinálok, buktát is eddig azt hiszem egyszer sütöttem csak. Kalácsot nem akartam, az azért elég sok egyszerre, meg Kochfroschnál úgyis megláttam a múltkor a fahéjas csigát így gyorsan meg is csináltam a receptet.
Persze az enyémek nem lettek valami szépek, igazából nem tudom hogy lehet egy ilyen tekercset felvágni. Hiába volt éles a kés, muszáj volt összenyomni, hogy elvágjam, így aztán inkább csak oválisak lettek mint kerekek (;


Fahéjas csiga

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 12,5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk. őrölt kardamom
  • 1/2 tk. só
  • 150 ml langyos tej
A töltelékhez:
  • 3 ek. vaj
  • 3 ek. cukor
  • 1 tk. fahéj
Egy tálban keverjük el a lisztet az élesztővel, majd adjuk hozzá a vajat, tojást, cukrot, kardamomot és sót és nagyjából dolgozzuk össze. Fokozatosan adjuk hozzá a langyos tejet, míg a tésztát kézzel, vagy robotgéppel alaposan megdagasztjuk.
Takarjuk le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Miután megkelt, még egyszer alaposan gyúrjuk át majd lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 1 cm vastagra.
A töltelékhez keverjük össze a puha vajat a cukorral és fahéjjal majd kenjük meg vele a tésztát. Tekerjük fel a megkent tésztánkat, és kb. 2 cm vastag szeleteket vágjunk belőle. A csigákat tegyük vajazott tepsire és 220°C-on 10-15 perc alatt süssük aranybarnára őket.

Én kb. 2 dkg friss élesztőt használtam, és azt futtattam fel a tejben, de ennyi tej elég sok lett, kellett még utána elég sok lisztet hozzáadnom.

Barbaras Spielwiese: Schwedische Kanelbullar

9 megjegyzés:

Hipra írta...

Talán még melegen a legjobb, hideg tejjel :)
Gyorsan le is fekszem aludni még mielőtt még jobban éhes leszek :)

Névtelen írta...

Szia Dia!

Bocs, az offert. :) Voltal tegnap Sonata Arctica koncerten? :)
Es amugy mizu? :) Jonnek a vizsgak? Mikor leszel diplomas holgy? :)

Din.

dia írta...

Nem, nem voltam, igazából elég rég hallgattam már, azóta kissé másfelé fordult az ízlésem (: Mármint nem arról van szó, hogy rossznak tartom, csak sokminden mást szívesebben hallgatok.
Ellenben azt elárulhatod milyen volt, ha voltál :)
Oh vizsgák... majd egyszer, diploma is majd egyszer. Magam sem tudom :/

Névtelen írta...

Szia!

voltak pozitiv es negativ reszei is. Az elso elozenekar /nevet nem tudom annyira/ nem jott be nagyon. :) Ugy elvoltak, de nem hagytak bennem maradando nyomot. Winterborn, nah.
Aztan jott a Delian ? vagy hasonlo nevu holland egyuttes, ok jot jatszottak, igazan rahangoltak az embert a bulira. Ok kb. kilencig voltak, addigra a pecsa durvan megtelt. Eleg elol voltunk, kb. 5. sor, meg kozep fele.
A sonata kezdes elott eleg sokat vartunk, kb. 30 perc maradt ki a ket egyuttes kozott.
Itt jott a negativum, kiderult hogy az enekesnek faj a torka, es nincsen hangja. :((( azota allitolag le is mondtak a kovetkezo harom koncertet. Igy roviditett koncert volt ahhoz kepest amit pl. Belgradban adtak le. Perrsze volt full moon, replica, last drop falls, meg uj szamok az albumokrol.
Annyira elment a tony hangja, hogy az elozenekar enekesnoje enekelte a last drop fallst. Meg egyfolytaban teat ivott, a vegen be is volt kotve a torka.
Osszessegeben jo volt a hangulat, nekem az enek elegge hianyzott, de latszott a fiukon hogy jo kedvvel jatszanak, es az elegge feldobta a hangulatot.

pl. a juniusi dt koncerten nekem az enekes nagyon unottnak /huzzunkmarinnenafenebe/ stilusunak tunt, igy nem is fogott meg annyira, mint ez.

Meg persze mindenki tombolt, volt aki pogozott stb.

Jovore megint megyunk, ha jonnek, mert akarom hallani az enekest enekelni rendesen. :)

Din.

dia írta...

Ajj, hát az nagyon rossz, amikor odamész nagy várakozással és kiderül h az énekes gyakorlatilag nem bír énekelni. De persze erről meg nem tehetnek ők sem.
Én a DT-t idén kihagytam, de a korábbiak nagyon tetszettek.

Névtelen írta...

Dt-n nagyon nyomtak az uj albumot. mondjuk kell hozza egy hangulat es meroben mas, mint a regiek.
meg ugye az is sokat szamit egy koncertnel - szerintem - hogy a regi szamokat tobben ismerik, jobban felporgeti a kozonseget. A dtnel sajnaltam hogy nem volt olyan lagyabb szambol talan csak egy.

Meg egy ketto lehetett volna max. :)

jah, meg amilyen fapofaval vegigulte a tomeg a dt koncertet.. :((

Din.

Névtelen írta...

hiaba jarok ide, nincsen uj post. ÉP


Din.

Névtelen írta...

Kerdes: te oltatsz?

Din.

dia írta...

Nem.
De ez nem is ennek a blognak a témája...