2008. május 14., szerda

Végre itt a bodzaszezon!

Nagy kár, hogy a bodza nem virágzik egész nyáron. Ilyenkor ugyanis otthon beindul a bodzaszörp gyártás. Most még az időjárás is kedvez ezzel a sok napsütéssel, úgyhogy kedvére melegedhet a kúton a dunsztosüveg. Bodzaszörpöt mindig is csináltunk, csak most már nem olyan könnyű virágot szedni, mert mindenki igyekszik karban tartani a kertjét, ami többek között azzal jár, hogy kivágja a bozótnak tekintett bodzabokrokat. Mondjuk ha már úgyis felhasználjuk a virágot, akár ültethetnénk is egyet, több haszna volna pl. mint a levéltetvekkel rogyásig tömött labdarózsának.

Bodzaszörp

Hozzávalók:
  • 75 dkg cukor
  • 1 citrom
  • kb. 8 nagyobb bodzavirág
  • 1 doboz citrompótló
  • víz
  • 5 literes dunsztosüveg
A citromot alaposan megmossuk és felkarikázva az üvegbe tesszük, beleszórjuk a citrompótlót, és a leöblített virágokat szárral felfelé szintén az üvegbe rakosgatjuk. A cukrot vízben feloldjuk, majd ezt is beleöntjük az üvegbe. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy tele legyen az üveg. A citrompótlókat nem szükséges feloldani, azok majd szépen feloldódnak amíg érik a lé. Az üveget ruhával lekötjük, vagy kistányért teszünk a tetejére, és kitesszük a napra. Általában 2-3 nap elég, főleg ha sokat süti a nap. Ha megérett, akkor kihalásszuk belőle a virágokat meg a citromokat, felkeverjük és üvegekbe szűrjük. Hűtőszekrényben kb. egy hétig eláll, utána erjedni kezd és pezsgős lesz, bár még akkor sem rossz :)

Alapvetően is tanácsos a bodzákat valami csendes helyen szedni és nem egy forgalmas út melletti ólmozott bokorról. Én nem nagyon szoktam leöblíteni a virágokat, mert akkor lemegy róluk a sok virágpor. Arra vigyázzunk, a bodzát szeretik a levéltetvek meg más egyéb rovarok is, szóval nézzük meg alaposan a virágokat mielőtt az üvegbe tesszük.

Nincsenek megjegyzések: