Nagyon szeretem a sütőtököt, de a tapasztalat azt mutatja, hogy elsősorban csak szimplán sütőben megsütve. Főztem már legalább 3 féle levest, kóstoltam olyat is, amit más főzött, de nem ízlett egy sem. Már majdnem lemondtam erről, mikor megláttam ezt a receptet. Gondoltam adok még a dolognak egy esélyt, mert ez nem az eddig kirpóbált, főzzük-meg-a-tököt típusú leves. És nahát, és tényleg... a sütőtökleves is lehet finom (:
Egy picit túlzásba estem ugyan a gyömbérrel, és nem volt itthon rozmaring sem (amúgy sem szeretem annyira), de ez a verzió határozottan tetszik. Ráadásul nem is kell főzni a szó klasszikus értelmében, és alkalmas az esetlegesen megmaradt sült tökök újrahasznosítására is.
Kókuszos sütőtökleves kecskesajtos joghurttal
Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök
- 1 konzerv (400 ml) kókusztej
- 2,5 dl forró víz
- 1 ágacska friss rozmaring
- 1-2 cm friss gyömbér hámozva és reszelve
- 2 ek. almaecet
- só, bors
- 150 g kecskesajt
- 4 ek. natúr joghurt
A tököt vágjuk fel, magját kaparjuk ki, és 200°C-on süssük puhárar (kb. 45-60 perc). Ha megsült, picit tegyük félre hűlni. A kecskesajtot keverjük el a joghurtban.
A tök húsát kanalazzuk egy lábasba vagy a turmixba a többi hozzávalóval együtt és pürésítsük. Ha túl sűrrű vízzel higíthatjuk.
Tálaláskor adjunk minden tányér levesbe a sajtos-joghurtos keverékből.
Tádá! Már kész is az egész, rém egyszerű megcsinálni, és ha már úgyis süt az ember tököt, pár szeletet fel lehet használni erre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése