2010. október 31., vasárnap

Kindle-tok 2.

Íme kész a másik verzió. Nem is lettem volna önmagam, ha nem csinálok egy ilyen vicceset. Az a másik olyan konzervatív (: A szín a Cookiemonstertől van, mert én azt kedvelem, a formához pedig a Facebook Backyard Monsters játékának logója szolgáltatta az ötletet.

2010. október 30., szombat

Csillár fülbevaló

Igazán örvendezek, hogy mostanság barkácsolok is megint, és vannak ötleteim. Szeretem ugyan a főzést is, de nekem ez is nagyon kell. Ehhez a darabhoz az eheti éjszakai műszakban Taylor Swift - Change című viedoklipjéből vettem az ötletet. Jobban mondva lemásoltam (:
Persze megint majdnem úgy jártam, mint általában, hogy kitalálom, aztán nincs hozzá pont olyan gyöngy (: Jó hosszú is lett, 14 cm kapocs nélkül - nekem leér a kulcscsontomig.
Ez a láncos variáció tetszik, láttam már sok helyen, azt hiszem csinálok még majd ilyesmit, csak valami szolidabbat.

Az idei töklámpásaim

2010. október 28., csütörtök

Halloween lampion


Ezeket még régebben csináltam a KreativHobby katalógusból vett ötlet alapján. A pauszt úgy általában kedvelem, nem véletlenül szoktam időről időre lampiont gyártani (: Ezek is mintás pauszból és fekete hullámkartonból készültek.Ez a két utolsó darab a szekrényben lapult, és most elajándékoztam a kolleginának, aki most lelkesen hangulatvilágít velük (; Köszönet neki a képekért!

Lesz majd tökfaragás is a hétvégén, nagyon szépek termettek a kertben, úgyhogy szerintem mindet megfaragom, már keresgéltem mintákat is (:
A magot pedig megpirítom sütőben, mert az egyik kollega szerint csak azért adom a cinkéknek, mert még nem ettem ilyet (:

2010. október 24., vasárnap

Jóreggelt-muffin

Ihol egy újabb jófajta muffin recept. A muffin amúgy is mindig a tuti megoldások közé tartozik, mert egyszerű, gyorsan készen van és gyakorlatilag nem lehet elrontani. Ennek meg pláne örülök, mert ez amolyan vitaminos fajta, szükség esetén biztosan be lehet vele csapni a finnyás gyerekeket is (;


Jóreggelt-muffin


Hozzávalók:
  • 8 dkg darált mogyoró (dió)
  • 2-3 ek. mogyoróbél
  • 17,5 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 kisebb alma
  • 2 nagy tojás
  • 15 dkg barnacukor
  • 10 dkg napraforgó olaj
Melegítsük a sütőt 180°C-ra.
A darált mogyorót egy száraz serpenyőben közepes tűzön pirítsuk, míg illatozni kezd és pici színt kap, majd hagyjuk kihűlni. A mogyoróbelet törjük vagy vágjuk durvára. Egy tálban keverjük össze a lisztet, sót, fahéjat és sütőport. A répákat mossuk meg (szükség esetén hámozzuk is) és reszeljük vékonyra. Az almának vágjuk ki a magházát, hámozzuk meg és vékonyan aprítsuk fel.
A tojást, cukrot és olajat egy habverővel 2-3 perc alatt verjük habosra. Eztán adjuk hozzá az almát, a répát (levével együtt, ha van) és darált mogyorót végül a lisztet. Most már csak addig keverjük, amíg sikerül a hozzávalókat egyenletesen eloszlatni.
A muffinformát béleljük ki muffinpapírral és kanalazzuk bele a masszát. A tetjét szórjuk meg a törött mogyoróval. Süssük kb. 30-35 percig, amíg szépen feljönnek és egy kis színt kapnak. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsültek-e.

Most, hogy a receptet fordítottam, észrevettem, hogy én elfelejtettem megpirítani a diót (: Viszont a végeredmény így is finom lett.

Kochfrosch: Gute Morgen Muffin

Kindle-tok

Tesóm alapos megfontolás után rendelt magának egy Kindlet. A végén úgy várta a csomagot, mint egy kisgyerek a Jézuskát (: Meg kell mondjam nagyon tetszik nekem is, annak ellenére, hogy én azért alapvetően szeretem a könyvet fogni. Főleg a régi könyveket, amiknek olyan jó könyvtár szaga van, meg a megsárgult papírt lapozni. Ellenben azért a fákat is nagyon szeretem, és most a környezetbarát énem győzött. Ráadásul most épp egy meglehetősen vastag könyvvel vagyok félbe, de nem szeretem cipelni pont ezért, mert temérdek helyet foglal. Ilyenkor nekem is eszembe jut, hogy milyen jó volna egy ilyen olvasó, ami vékonyabb, mint a határidőnaplóm, és sokkal könnyebb lenne azt hurcolni. A baj csak az, hogy nagyon kevés magyar nyelvű irodalom érhető el hozzá.
A képeskönyveket persze még mindig nem pótolja, de ha az ember regényt, dokumentációt olvas, ahol a betű a lényeg és nem a kép, szerintem sokkal jobb. Igaz így szép könyvespolcunk sem lehet, mert szerintem az is egy jó látvány. Bár ugyanennek a másik oldala, hogy aki kicsi lakásban lakik az megspórolhatja a polcot (:
A színt tesóm választottam, valami szolidat kívánt. Nekem van már egy másik ötletem is, ami aközben jutott eszembe, míg ezzel birkóztam, mert már ez is a második verzió. De gondoltam megcsinálom ezt is, egyrészt, hogy végre legyen már egy, másrészt a másik ötletem amolyan mókás darab, és lehet, hogy tesóm nem nagyon akar majd olyannal mutatkozni a villamoson (;
Az anyag vékony filc, a nyílás pedig gyöngyfonallal van "beszegve".


2010. október 2., szombat

Kumpir

Tegnap megejtettük a kumpir evést, és bár a faszénen sütés hiányzott, jól sikerült.
Az egészben sült krumplinak sok variációja van, országonként változó. A kumpir a török változat, ahogy én hallottam egyenesen inkább isztambuli. Elég népszerű gyorskaja, sok helyen árulják. Örülök, hogy erre direkt felhívták a figyelmemet, hogy próbáljuk ki. Azt kell mondjam ideális vendégváró ezzel, hogy mindenfélével meg lehet tölteni. Alapvetően félbevágják, és a belsejét vajjal és sajttal pürésítik össze. Mivel én sajnos nem tudtam kérgesre sütni a héját, ezért a fél krumpliknak kanállal kiszedtem a belsejét, illetve annak egy részét és külön tálban kevertem össze a sajttal és a vajjal, majd visszakanalaztam a ladikokba. Ízlés szerint lehet az egyéb töltelékeket válogatni, gyakorlatilag minden lehet bele rakni. Nekem volt egy vegetáriánus vendégem is, ezért is döntöttem úgy, hogy megcsinálom ezt a vajas-sajtos alapot, és aztán utána mindenki a saját kedvére töltögeti a krumplikat. Majonéz vagy ketchup passzol a tetejére, bár mi végül nem tettünk semmit.


Jó nagy krumplikat válogassunk hozzá, úgy az igazi. A krumplikat sikáljuk meg alaposan, majd fóliában bő egy órát süthetjük a sütőben 220°C-on. Aki teheti süsse kérgesre a külsejét. Ha megpuhultak a krumplik, vágjuk ketté őket hosszában és a belsejét keverjük össze sajttal, vajjal és sóval. Erre pedig aztán tényleg tetszés szerint pakolhatunk már mindent. Nálam a következő töltelékek voltak: francia saláta, fekete olivabogyó, pirított bacon, virsli, hagymás pirított gomba, lilahagyma.
Jól ment hozzá a forraltbor (;