2014. március 16., vasárnap

Dezodor és mosószer házilag

Nem vagyok megszállott bio-öko háziasszony, de azért törekszem a természetes alapanyagok használatára nem csak ami a táplálkozást illeti, hanem úgy általában a háztartásban is.
Egyelőre lecseréltem a bolti mosószert, mert egy vagyonba került, és nem mos jobban, mint amit házilag keverek. Lehet, hogy csak én vagyok béna, vagy a mosógép nem jó, de nálam azért egyik sem tökéletes. A házilag gyártott viszont legalább sokkal olcsóbb, és reményeim szerint környezetbarátabb is. A mosódióra is nagyon sokan esküsznek, nekem ez nem nagyon jött be. Ugyanígy az illóolajos öblítéssel sem voltam elégedett, ezért hagyományos öblítőt használok. Mosás közben tényleg finom illata volt a ruháknak az olajtól, de abszolút nem maradt meg, én pedig szeretem, ha illatosak a ruhák.
A dezodort inkább csak kíváncsiságból próbáltam ki. Az utóbbi időben már olyan dezodort használtam, ami nem tartalmazott alumínium vegyületet, de gondoltam miért ne próbálhatnék ki valami ennél is természetesebbet. Kb. fél éve használom, és teljesen elégedett vagyok, bár bevallom kíváncsi vagyok hogy fog majd teljesíteni a nyári melegben. Szóval nem mondom, hogy tökéletes, majd meglátjuk. De ha már az év felében jól működik, azt hiszem az is jó. A másik nagy előnye, hogy nem hagy sárgás foltot a ruhákon.

Mosószer

Hozzávalók:
  • 1 bögre szappanreszelék
  • fél bögre mosószóda
  • fél bögre bórax (nátrium-tetraborát)
A szappant sima, kislyukú reszelőn reszeljük le, és keverjük össze a többi hozzávalóval. Mosáshoz adjuk 2 evőkanálnyit a mosógép mosószertartójába.
Bármilyen hagyományos szappant felhasználhatunk erre a célra, én többnyire egy mosószappant szoktam lereszelni. 
Bóraxhoz sajnos nem olyan könnyű jutni, mert bár patikában beszerezhető, de recept nélkül nem nagyon adják ki. Ellenben vannak ilyen bio-tisztításra szakosodott webáruházak, ott minden gond nélkül lehet rendelni.

Dezodor

Hozzávalók:
  • 5-6 ek. kókuszzsír
  • 4 ek. szódabikarbóna
  • 4 ek. kukoricakeményítő
  • pár csepp illóolaj, tetszés szerint

A kókuszzsírt érdemes mikróban megolvasztani, így könnyebben kezelhető. A porokat keverjük össze, majd apránként adagoljuk hozzá a kókuszzsírt, míg sűrű krémes állaga nem lesz az egésznek. Ekkor adjunk hozzá pár csepp illóolajat, ha szeretnénk illatosítani - én grapefruit olajat használok.
Alapvetően nem nagyon érződik az illata, semmiképp sem annyira, mint a hagyományos dezodoroknak. Az illóolajjal viszont előtte mindenképp végezzünk tesztet, mert ha akkor derül ki, hogy nem bírja a bőrünk, miután a hónaljunkra kentük, az elég kellemetlen (;