2012. december 16., vasárnap

Thai húsleves csirkével és gombával

Még a múltkori ázsiai addikciómról maradt recept. Azóta már leszoktam ezekről, elég volt a sok csípősből egyelőre (:  A thai curry pasztával azért így is óvatos voltam, mert bár elvileg a "színük" azt jelzi, hogy milyen színű paprikát használtak hozzá, és így a zöld a legkevésbé csípős, azért ez sem piskóta. Én most zöldet vettem, de azt hiszem ebből is kevesebbet használtam, mint amennyit írtak, és így is épp jó lett.


A gombát illetően meg béna voltam konkrétan (o; Az angol leírásban az szerepel, hogy "portobello gomba". Meg sem néztem, csak gondoltam ez valami puccos izé, hát vettem szárított, vegyes erdei gombát. Végül most néztem csak, hogy ez valójában a hagyományos csiperkét jelöli (: 



Thai húsleves csirkével és gombával

Hozzávalók:

  • 1 liter forró csirke alaplé
  • 1 ek. thai vörös curry paszta
  • 1 ek. thai halszósz
  • 2 tk. cukor
  • 2 lime leve és héja
  • 100 g csiperke
  • 1 csomag újhagyma felkarikázva, zöld és fehér része külön
  • 200 g maradék csirkehús felaprítva
Öntsük az alaplevet egy fazékba és adjuk hozzá a curry pasztát, halszósz, lime levet és a reszelt lime héj nagy részét. Forraljuk fel és ekkor adjuk hozzá a csíkokra vágott gombát és az újhagyma fehér részét. Tegyünk rá fedőt és forraljuk kb. 2 percig.
Adjuk hozzá a csirkehúst, hogy átmelegedjen és a hagyma zöldjének nagy részét - díszítésnek hagyjunk meg valamennyit.
Merjük a levest tálkákba és szórjuk meg a maradék lime héjjal. Kínáljunk hozzá még halszószt, lime levet és cukrot, hogy mindenki saját maga ízesíthesse az adagját.


BBC GoodFood: Thai chicken & mushroon broth

2012. december 4., kedd

Gyurma házilag

A minap egy volt kolleganőmet látogattuk meg, akinek van egy 2 éves kisfia. Természetesen volt alkalmunk szemügyre venni és kipróbálni a játékkínálatot. Nekem leginkább a gyurmázás és nyomdázás jött be, utóbbi elsősorban azért, mert nekem anno nem volt nyomdakészletem, pedig azóta is imádok nyomdázni (: A gyurmázás meg biztosan a sütés miatt tetszett, főleg hogy előkerültek a sütikiszúrók is hozzá meg a sodrófa. Igazából meg sem tudom mondani mikor gyurmáztam utoljára, talán valamikor általános iskola alsóban csináltunk ilyet. Ráadásul most házilag gyártott gyurmát kaptunk, ami szerintem nagyon jó volt. Kellemes puha, nem olyan kemény, mint a hagyományos szürke, ráadásul egyáltalán nem zsíros és nem is tapad túlságosan. Hűtőben jó sokáig eláll, kedvünkre színezhetjük, és semmi egészségtelen nincs benne, ha esetleg a gyerkőc megpróbálná megenni. Persze valószínűleg azonnal ki is köpi majd, mert borzasztóan sós lehet, igaz én azért nem kóstoltam meg, pedig egy pillanatra eszembe jutott (o;

Főzött gyurma

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg só
  • 2 kk. citromsav
  • 1 ek. étolaj
  • 3 dl víz
  • tempera vagy ételfesték a színezéshez
Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, takarék lángon állandó keveréssel főzzük. Vigyázat, hirtelen sűrűsödik!
Kikaparjuk sima lapra, addig gyúrjuk, amíg szép sima és rugalmas nem lesz a tészta. Vigyázat, a belseje forró!
A serpenyőt azonnal mossuk ki, mert hamar beleszárad. Műanyag zacskóban hűtőben akár egy hónapig is eláll.

2012. december 1., szombat

Naan projekt

Ha már ennyi indiai leves került sorra, ahhoz szinte adja magát a naan is, avagy a lepénykenyér. Ezek a levesek jó sűrűek, de jól esik hozzájuk ez a kenyér, meg hogy lehet mártogatni a sűrű levet vele. Kicsit olyan, mint a pogácsa a gulyásleveshez (:
Igazából fogalmam sem volt milyen receptet válasszak, illetve hogy mitől is lesz ez jó, így kipróbáltam két különbözőt is. Semmi tudományosság nem volt a választásban, csak szimplán vettem a két legszimpatikusabbat, amik azért különböznek is. A végeredmény egyik esetben sem lett szerintem annyira jó, de a joghurtos verzió határozottan jobb lett. Az is igaz, hogy az elkészítéshez is más-más módszert választottam, hiszen nekem sincs tandoorim, amin ezt sütni kéne. Sajnos gáztűzhelyem sincs, ami még vélhetőleg a másik legjobb megoldás lenne, így maradt a sütő és a serpenyő.

Naan

Hozzávalók:
  • 450 g liszt
  • 1,5 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 tk. szárított élesztő
  • 125 ml langyos víz
  • 5 ek. olaj vagy tisztított vaj
  • 1/8 tk. szódabikarbóna
  • 125 ml vagy 10-12 ek. natúr joghurt
  • olvasztott vaj a kenyerek megkenéséhez
  • szezámmag vagy egyéb fűszernövények ízlés szerint
Oldjuk fel a cukrot a vízben majd keverjük el benne az élesztőt is. Lefedve hagyjuk kb. 10 percig, hogy felfusson.
Egy nagy tálban keverjük össze először a lisztet, sót és sütőport majd adjuk hozzá a joghurtot, a vajat vagy olajat és a felfuttatott élesztőt. Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet vagy lisztet, hogy puha, de nem ragadós tésztát kapjunk. Egy lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát kb. 5 percen keresztül.
Tegyük a tésztát egy kiolajozott edénybe, kenjük meg a tetejét is olajjal és lefedve meleg helyen hagyjuk 2-4 órát kelni, míg kb. kétszeresére nő.
Ha megkelt, akkor gyúrjuk át ismét a tésztát és osszuk 8 egyforma részre, majd hagyjuk még 30-45 percig kelni.
A tésztaadagokat egyenként lisztezett deszkán nyújtsuk oválisra, de ne sodorjuk oda-vissza, csak egy irányba a közepétől kifelé. A naan tetejét szórjuk meg, amivel szeretnénk és óvatosan nyomkodjuk bele, hogy lehetőleg kevés potyogjon le. A naan másik felét pedig ecsettel vékonyan kenjük be vízzel.


Serpenyős módszer:
Hevítsünk fel egy vastag aljú serpenyőt - legjobb egy öntöttvas serpenyő. A naan vizes felével lefelé tegyük a jó forró serpenyőbe, és egy fedővel takarjuk le. Egy picit vegyük vissza a hőmérsékletet, és süssük a naant kb. 30-40 másodpercig. A naan alja aranysárga, világosbarna kell hogy legyen, és a tészta szépen felhólyagosodik. Vegyük le a fedőt és még kb. fél percig süssük. Eztán tegyük félre a serpenyőt és a naant közvetlenül a gázlángon pirítsuk még meg. Nem baj ha kicsit meg is ég. Bőven kenjük meg olvasztott vajjal.

Sütős módszer:
Elvileg előmelegített pizzakő kellene, de megmondom őszintén nem igazán tudom mi ez, persze nincs is nekem ilyen (: Akinek van, az használja, mások pedig melegítsenek elő egy tepsit a sütőben.
Melegítsük a sütőt 220°C-ra. Vizes oldalával lefelé tegyünk annyi naant a forró tepsire, amennyi kényelmesen elfér rajta. Süssük kb. 2 percig, amíg szép színt kap és felhólyagosodik, majd fordítsuk meg a lepényeket és süssük még 2 percig. Végül itt is kenjük meg bőven vajjal.


Én ezt a verziót sütöttem serpenyőben. Sima teflon serpenyőt haszáltam, mert öntöttvas nincs, és szerintem nem sikerült annyira felforrósítani, amennyire kellett volna. Nem is púposodtak fel olyan szépen a lepények, de egyébként ez sokkal jobb lett, mint alább következő próbálkozás.
A képen a leves egyébként a korábbi fűszeres paradicsom és kuszkusz leves.


Naan

Hozzávalók:

  • 7 g szárított élesztő
  • 235 ml langyos víz
  • 50 g cukor
  • 45 ml tej
  • 1 tojás
  • 10 g só
  • 615 g liszt
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma (opcionális)
  • 55 g olvasztott vaj
Egy nagy tálban keverjük el a vizet és az élesztőt majd hagyjuk felfutni (10 perc). Keverjük bele a tejet, cukrot, sót, tojást és annyi lisztet, hogy egy puha tésztát kapjunk. Alaposan gyúrjuk át, majd egy kiolajozott tálban letakarva hagyjuk a kb. 1 órát kelni, míg a duplájára nő.
Ha megkelt a tészta gyúrjuk át és dolgozzuk bele a fokhagymát. Formázzunk a tésztából kb. golflabdányi golyókat, és egy tálcán hagyjuk őket kb. fél óra alatt a duplájára kelni.
Amíg kelnek a gombócok, melegítsük be a grillt.
Nyújtsuk ki a gombócokat egyenként kerek lappá és vékonyan megolajozott grillen süssük 2-3 percig, míg felpuffad és szép világosbarna lesz. A sületlen oldalt kenjük meg vajjal, majd fordítsuk meg a lepényt, kenjük be a sült oldalt és süssük még 2-4 percig.



Én ezt a verziót tepsiben sütöttem. Alapvetően már a tészta is keményebb volt, nem is kelt meg olyan nagyon szépen, és hát a tepsiben nem is olyan foltos lett, mint ahogy elképzeltem. Az első szépen felpuffadt, látszik is a fenti képen, de a többi nem annyira akart. Igazából elég kemények lettek, és egyformán barnák, mint egy fánk. Nem tudom itt mit kellett volna még csinálni vele, de ez határozottan nem nézett ki jól. A fokhagyma viszont jót tett a tésztának, még mehetett volna bele több is.


allrecipes.com: Naan