2012. szeptember 9., vasárnap

Krumpli-retek saláta

Eddig valami mindig lapult a hűtőben, amihez alkalmazkodni kellett a főzéssel, most végre minden elfogyott, és foghattam egy receptet. Én magában ettem ezt a krumplisalátát, de ahogy az eredeti receptben is van, grillezéshez is teljesen jó köret. Utólag gondoltam csak bele, hogy milyen egy saláta, amihez húslevesből van a salátaöntet, de aztán jót vigyorogtam, mondván, hogy ez olyan férfias recept akkor (o;
Majd télen is bevethető lesz ez a recept szerintem, és kicsit frissíti az amúgy megszokott kínálatot. Egy csomag retekre és újhagymára azért be lehet nevezni még januárban is talán, és teljesen feldobja az egészet, egy kis tavaszt csempészve a menübe.

Krumpli-retek-uborka saláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumpli
  • 1/4 kígyóuborka (lehet egy fél is szerintem)
  • fél csomag retek felkarikázva
  • só, bors
  • 2 dl csirke alaplé
  • 1 kisebb hagyma finomra kockázva
  • 2 ek. borecet
  • 2 tk. csípős mustár
  • cukor
  • 2 ek. barna vaj vagy olívaolaj
  • 1 ek. aprított snidling/újhagyma zöld szára
A krumplit sós vízben héjastól főzzük meg. 
Amíg fő, addig elkészíthetjük az öntetet. Ehhez a forraljuk fel a húslevest a hagymával és főzzük pár percig. Keverjük bele a mustárt és az ecetet, és pici cukorral ízesítsük.
A krumplit még lehetőleg melegen hámozzuk meg és karikázzuk fel. A karikákat rétegezzük egy tálba, és rétegenként sózzuk, borsozzuk majd öntsük rá az öntetet. Legalább egy órát hagyjuk érni.
Az uborkát reszeljük le és sózzuk be. Hagyjuk 15 percig állni, majd nyomjuk ki a levét.
Legvégül keverjük a krumplihoz az uborkát, a retket, a snidlinget és az olajat/vajat. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.



2012. szeptember 4., kedd

Tészta kétféle paradicsommal, mozzarellával és fenyőmaggal

Egyszerű, de nagyszerű, ez a legjobb jelző erre a receptre. Már régebben itt lapult a tarsolyomban, de várni akartam a megfelelő paradicsomokra. Mivel kevés hozzávalója van, fontos, hogy azok viszont jó minőségűek legyenek, és az igazán finom, érett paradicsommal elképesztő a különbség. Otthon megkopasztottam a paradicsombokrokat, és szerencsére van kicsi, fürtös koktélparadicsom is. Ezek különösen édesek, de a simák is sokkal finomabbak, mint a piacon kaphatók. 
Hoztam még egy csomó más dolgot is otthonról, alig bírtam el a hátizsákot (: Aztán persze a vége megint az lesz, hogy nem bírom egyedül megenni az egészet, és kénytelen leszek valakinek főzni (:
Mára viszont nagyon elégedett vagyok ezzel a könnyű, mediterrán tésztával. Érdemes volt korán felkelni (:


Tészta kétféle paradicsommal, mozzarellával és fenyőmaggal

Hozzávalók:
  • 30 dkg koktélparadicsom
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 6 ek. extra szűz olívaolaj
  • só, bors
  • 1/3 bögre fenyőmag
  • 30 dkg spagetti
  • 40 dkg kisebb paradicsom kockára vágva
  • 10 dkg mozzarella felkockázva
  • kb 10 bazsalikomlevél vékonyan felcsíkozva
A szárított paradicsomhoz melegítsük a sütőt 150°C-ra. Egy tepsit béleljünk ki alufóliával. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe, reszeljük hozzá a fokhagymát és locsoljunk rá 2 ek. olívaolajat. Tegyünk rá egy kevés sót és borsot, majd alaposan keverjük össze. Terítsük szét a tepsiben, és kb. 2 órát süssük, vagy amíg el nem veszíti a nedvességtartalmának jelentős részét (én egy kicsit túlsütöttem).
A fenyőmagot egy száraz serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg, de csak amíg egy kis színt kap.
A tésztát a csomagoláson szereplő utasítás szerint főzzük al dentere. Miután leszűrtük keverjük hozzá a szárított paradicsomot, mozzarellát, fenyőmagot, friss paradicsomot és bazsalikomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és keverjük hozzá a maradék 4 ek. olívaolajat is.


Én nem spagettit használtam, mert az nem volt itthon, és igazából nem annyira szeretek birkózni vele a tárnyéron (:


2012. szeptember 2., vasárnap

Sárgarépás muffin

Most már hivatalosan is ősz van, legnagyobb örömömre (: No meg persze kezdődik az iskola, így nyilván az idő is elromlott, nehogy szegény nebulók rendesen kiélvezhessék az utolsó hétvégét. Viszont számomra megint jöhetnek így a muffinok. A melegben ezek kevésbé szimpatikusak nekem, valamiért őszi-téli süti az én szememben.
Most először próbáltam tölteni a muffint, hozzáteszem nem annyira nagy sikerrel. A legtöbbnek a tetején kifolyt a töltelék, illetve nem maradt benne olyan szépen, mint ahogy az eredeti recepthez tartozó képeken látszik. Lehet h ez azért van, mert nekem sekélyebb és kisebb formám van, vagy mert a töltelék volt elég folyós. 


Sárgarépás muffin

Hozzávalók:

Töltelék:
  • 225 g mascarpone
  • 1 citrom héja
  • 5 dkg cukor
Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg barna cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 3/4 tk őrölt gyömbér
  • 1,5 tk. őrölt fahéj
  • 3/4 tk só
  • 2 nagy tojás
  • 180 ml víz
  • 80 ml olaj
  • 2 nagyobb sárgarépa vékonyra reszelve
Melegítsük a sütőt 200°C-ra.
A mascarponét tegyük egy hőálló tálba és melegítsük a mikróban 30-40 másodpercig, majd keverjük el benne a cukrot és a citromhéjat.
A tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só, fahéj, gyömbér) egy tálban keverjük össze. Egy másik edényben vagy mérőpohárban kézi habverővel keverjük simára a tojást a vízzel és az olajjal. Eztán öntsük folyós hozzávalókat a száraz keverékhez és jól dolgozzuk össze, legvégül pedig keverjük bele a reszelt sárgarépát is.
A muffinformát kenjük ki vagy tegyünk minden mélyedésbe papírt. Először tegyünk kb. két evőkanál masszát a mélyedésekbe. Eztán kanalazzunk rá egy evőkanálnyit a töltelékből, majd fedjük be tésztamasszával, hogy kellően tele legyen a forma. A tetejét megszórhatjuk nagy szemű kristálycukorral (nem tudom minek hívják magyarul). Süssük 20 percig.


Találtam egy gyakorlatilag ugyanilyen receptet csak az sütőtökkel van, lassan azt is sorra kerítem. A piacon már láttam, hogy lehet kapni sütőtököt. Lehet, hogy a héten majd egyet be is szerzek. 
Érdemes megnézni egyébként a recept eredeti linkjét, mert nagyon szépen lépésről-lépésre dokumentálva van fotókkal.