2012. július 24., kedd

Édes-savanyú padlizsán

Itt a padlizsán szezonja, érik is otthon a kertben, mint a gomba. Remek alkalom a kísérletezésre, és mert bár a padlizsánkrém igazán nagyon finom, az ember egy idő után vágyik valami másra is (: Csudálatosan egyszerű és gyors receptet találtam Kicsi Vúnál, ráadásul végre itthon is csináltam édes-savanyú valamit. Bevallom, ha junk food-ról van szó, akkor én a kínaira szavazok, és most aztán láthattam, h mennyire egyszerű ezt itthon is előállítani. Lehet, hogy még azt is megpróbálom, amit általában a kínai büfékben kapni lehet (:


A receptet Kicsi Vúnál találjátok, ugyanis én semmit nem változtattam rajta.

Kicsi Vú: Édes-savanyú padlizsán barnarizzsel

2012. július 4., szerda

Francia bab saláta

A szárazságtól eltekintve határozottan állíthatom, hogy otthon nagy erőkkel burjánzik a kert. Szedtem is a hétvégén egy adag francia babot, és ehhez próbáltam receptet keresni. Korábban baconnal átkötve sütöttem, no meg valami ázsiai fogásba került. Túl sokat nem variáltam, de most muszáj volt valami receptet keríteni, mert ebben a melegben csak salátára vágyik az ember. Azért sem akartam túlbonyolítani, mert az első adag friss zöldséget/gyümölcsöt szerintem érdemesebb csak úgy magában élvezni, hogy az adott növény domináljon. Bevallom a receptkeresést sem bonyolítottam túl, gyakorlatilag vettem két receptet az első oldalnyi találatból. Alapvetően Jamie Oliver receptje rögtön megtetszett, csak még megnéztem egy másikat is, és gondoltam összeházasítom a kettőt. Végül csak addig jutottam, hogy kukoricát adtam a babhoz, mert közben megjött a várva várt mosógépszerelő, és még a hagymát is elfelejtettem (: Sajtot egyébként sem akartam bele tenni, de pár paradicsom nem árthat, talán majd a holnap ebédre maradt adagot felturbózom paradicsommal.
Salátaöntetekkel nem vagyok túl ügyes, és mindig meglepődök mennyire egyszerűen lehet mennyire finom önteteket csinálni. Kaptam egy üveg finom olívaolajat Horvátországból nem rég, pont ideális az ilyen salátázáshoz.
Előételnek, könnyű vacsorának ideális.



Francia bab saláta

Hozzávalók:

  • 4 marék francia bab
  • 2-3 púpos tk. francia mustár
  • 2 ek. világos borecet
  • 7 ek. extra szűz olívaolaj
  • só, őrölt bors
  • kis gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 kis salotta apróra vágva
  • fél konzerv kukorica
  • 10 koktélparadicsom felezve
A babnak vágjuk le a száras végét, de a másik hegyeset ne. Forraljunk vizet egy lábasban, és a lobogó vízben főzzük a babot kb. 5 percig. Akkor jó, ha még szépen tartja az alakját, de puhának érződik, ha elharapjuk. Semmiképp se legyen teljesen puhára főzve. 
Míg a bab fő, addig az olajat, mustárt, ecetet, fokhagymát, sót és borsot tegyük egy befőttesüvegbe és rázzuk jól össze. Ha a bab megfőtt, szűrjük le, és még melegen öntsük rá az öntetet. Keverjük végül hozzá a kukoricát és a paradicsomokat is.

Bevallom talán egészben hagyni a babot nem annyira praktikus, mert a kukoricák nagyon lepotyognak a tál aljára. 


Xinfully: French Bean Salad with Tomatoes and Corn
Jamie Oliver: Good Old French Bean Salad