2012. május 20., vasárnap

Zabpelyhes citromkrémes süti

Az eredeti leírás szerint lehet csinálni kész zabos kekszből az alapot, ami egy praktikus alternatíva lehet, ha sietünk. Én gondoltam, hogy megcsinálom rendesen, ami külön jó ötlet volt, mert módosítani kellett a tésztát is, hiszen nem az eredeti krémet használtam. Itthon nem lehet, vagy legalábbis nem könnyen lehet konzerves sűrített tejet venni, ezért is csináltam másik krémet. A másik meg az, hogy ez rémségesen édes, dulce de lechenek persze ideális, de nem nagyon használnám így süteménybe krémnek.
Sosem értettem amúgy az egészséges életmódra buzdító angol szövegekben, mikor azt hirdetik, hogy használjunk kevesebb félkész élelmiszert. Belegondoltam, hogy én miket használok a főzéshez, és nem jutott igazából semmi eszembe, ami ilyen félkész élelmiszer lenne. Aztán miután többedszerre akadtam bele szimpatikus angol receptekbe, ahol ilyenek voltak az összetevők között, mint a konzerv sűrített tej meg a kész pizzás tésztapor, akkor azért rájöttem, mire gondolhattak. Szóval ezt a konzervtejet meg kekszes alapot ezért is kerültem, bár a kekszes süti alap azért nem rossz dolog, ezt meg kell hagyni (o; No meg persze a cukor... Összességében több sütit csináltam, és még így is kevesebb cukrot használtam, mint az eredeti recept.
Nekem most csak vastag héjú citromokat sikerült venni, ami inkább csak savanyú volt, mint citromos. Lehet, hogy rendes, érettebb citromból elég kevesebb is.


Zabpelyhes citromkrémes süti

Hozzávalók:

Krém:
  • 2 tábla fehércsoki (20 dkg)
  • 2 pohár tejföl (280 g)
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 2 tojás fehérje habbá verve
  • 1 tk. vaníliakivonat
Tésztához:
  • 18 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 20 dkg zabpehely
  • fél tasak sütőpor
  • 1 csipet só
A krémhez a csokit mikróban vagy gőz felett olvasszuk fel. Vigyázzunk, hogy ne melegítsük sokáig, mert akkor csomós lesz. Inkább kevergessük egy kicsit, még ha darabos is, és hagyjuk így felolvadni. Keverjük bele a tejfölt és a citromhéjat. Végül adjuk hozzá a vaníliakivonatot és apránként, mindig elkeverve a citromlevet, nehogy összekapja a krémet. A tojásfehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot, és óvatosan forgassuk bele a csokis-tejfölös krémbe.
A tésztához a margarint és a cukrot verjük habosra. Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, úgy mint lisztet, zabpelyhez, sót és sütőport. Adjuk a száraz hozzávalókat a cukros margarinhoz és jól dolgozzuk össze. Kicsit morzsásnak kell lennie.
Egy kb. 35x27-es tepsit alaposan margarinozzunk ki és nyomkodjuk a tészta felét a tepsibe. Kenjük rá a krémet, majd szórjuk rá a maradék morzsát.
180 °C-os sütőben süssük kb. 30 percig, míg szép piros lesz a teteje. Ha kihűlt vágjuk fel és hűtsük be, ill. tartsuk hűtőben.