2011. december 11., vasárnap

Kókuszkrémes-csokoládés brownie

Megint a Rama süteményeskönyvből következik egy recept, amiből igazán nem lehetett sejteni, hogy mi lesz. Az elkészítés folyamán fázisról fázisra változott a végeredmény várható minősége (: Kezdődött azzal, hogy én soknak találtam a receptben lévő folyadékot a tésztához, de végül mégis beleöntöttem. Aztán arra gondoltam, hogy majd én muffinpapírban fogom megsütni, és arra teszem a krémet, milyen szép lesz. Nincsen formám, és láttam, hogy folyós a tészta, de gondoltam azért majd a papír megtartja. Kifolyni nem fog, esetleg nem lesz olyan szép magas. Hát... kifolyt (:


Persze ez csak akkor derült ki, miután betettem a sütőbe, és már jól felmelegedett. Nyilvánvaló volt azonban, hogy ez így nem lesz jó, úgy hogy gyorsan kikentem egy kisebb tepsit, és beletöltögettem a formákból a tésztát, meg ami még megmaradt.


Mindezek ellenére a tészta teljesen jól sikerült. Tömött, nedves tészta lett, ahogy a brownienak lennie kell, így gondoltam most már nem lehet baj (:
Sajnos a sütiknél még nem vagyok elég magabiztos ahhoz, hogy drasztikusabban megváltoztassam a receptet. Kisebb változtatások persze előfordulnak, de elsőre azért igyekszem a recepthez hűnek maradni. Nos itt bizony kellett volna változtatnom, mert a krém egészen szörnyű. Egyrészt nagyon édes, ez még a kisebbik baj, mert a cukrot könnyen ki lehet hagyni belőle. A másik baj, hogy ez egy rettentő tömény margarinos krém, és a nem finom fajta. Szóval itt a probléma, hogy a krémeket illetően nem vagyok még annyira tapasztalt, hogy rögtön tudnám mire lehetne ezt kicserélni úgy, hogy az állag is megmaradjon, meg a kókuszreszeléket is bele lehessen keverni. Mindenesetre valami tejszínhabos vagy sima tojáshabos krém sokkal jobb lenne. Maga a brownie is elég tömény ugye, de még hozzá ez a margarinos krém... hát nem túl jó.
Szépnek mindenesetre szép lett, és akinek van valami jó alapkrém ötlete, amit kókuszosítani lehet, nyugodtan csinálja meg azzal, mert mutatós. Mivel én ragaszkodtam a recepthez, így a tragikus indulást követő átmeneti siker ellenére mégis negatívban zárt a süti. De mivel örök optimista vagyok, azt mondom, hogy a krémet le lehet róla kaparni, és akkor még mindig van egy jó browniem (o;


Kókuszkrémes-csokoládés brownie

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 20 dkg Rama
  • 30 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 4 dl tej
  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 dl joghurt
A krémhez:
  • 15 dkg Rama
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 3-4 cl kókuszlikőr (aroma)
  • 2 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
Egy lábasban felmelegítjük a tejet, a Ramat, a kakaót és a cukrot. Amikor a Rama teljesen elolvadt, belekeverjük a liszttel elkevert szódabikarbónát, végül a tojásokat és a joghurtot is. Ezután a Ramaval kikent és liszttel kiszórt formába töltjük, lehet ez tepsi vagy adagos forma is. 180°C-ra előmelegített sütőben 25-35 percig sütjük, míg teljesen át nem sül, de ne szárítsuk ki! Ezután hagyjuk kihűlni.
A tojásfehérjéket a fele cukorral kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a kókuszreszeléket. A Rama 1/3-át  felolvasztjuk, hogy jobban habosodjon. A porcukrot és a likőrt hozzáadjuk, majd a tojásfehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. A browniek tetejét nyomózsákba töltött krémmel díszítjük.

Rama süteményeskönyv


2011. december 3., szombat

Csokoládés-körtés-túrós pite

A Rama margarinok vonalkódjainak beküldésével lehet szerezni receptfüzeteket, és ezekben elég jó receptek szoktak lenni. Nekünk is van már 2 ilyen füzet, és rendre akad bennük olyan, amit ki is próbálok. Most is egy ilyen következik, meg van még pár, amit szerintem ki fogok próbálni belőle.
(Mondanom sem kell, hogy hozzátapadt a sütőpapírhoz, így nem tudtam róla lehúzni (: )


Csokoládés-körtés-túrós pite

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 14 dkg Rama
  • 7 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 3-4 körte
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg Rama
  • 5 dkg porcukor
  • 3 tojás
A tésztához a lisztet a Ramaval, a kakaóporral és a porcukorral egy tálban elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán a formának megfelelő méretű (kb. 25 cm átmérőjű), kerek lapot nyújtunk belőle, mellyel kibéleljük a formát, a felesleges részt levágjuk.
A túrót az ízesítőanyagokkal elkeverjük, a Ramat a fele cukorral és a tojássárgájával jól felhabosítjuk, a másik fele cukorral a fehérjét habbá verjük. Mindent egy tálban összedolgozunk, majd a tésztára halmozzuk. A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk,m félbevágjuk, és a túrókrémre fektetjük. 160 °C-os sütőben kb. 40 percig sütjük.
A túrókrémbe keverhetünk csokidarabkákat is.

Én bosc kobakja típusú körtét használtam, ez nem puhult meg sajnos. Természetesen sokkal jobb lehet, ha körteszezonban sütjük és tudunk venni finom puha körtét, vagy esetleg kompótot használunk. Hozzáteszem nekem ennyi idő alatt nem sült meg a süti. Elgondolkoztam már rajta, hogy én vagyok-e béna, vagy nem próbálják ki ezeket a recepteket, de a megadott idő és hőmérséklet szerintem konkrétan semmire nem elég. Én még sütöttem 190 °C-on 20 percig, de a körték még így sem lettek olyan barnák, mint a képen.

Rama süteményeskönyv