2011. június 27., hétfő

Hogyan adjunk pénzt nászajándékba?

Lagziba voltunk hivatalosak tesómmal, és eleget téve az ifjú pár kérésének, nem vásároltunk sem kenyérpirítót, sem étkészletet. Persze pénzt adni borítékban olyan snassz, ami egyébként a vendégnek is leegyszerűsíti a dolgát, és az ifjú pár is így tudja leginkább a használni az ajándékot. De a pénz az a pénz, akkor is, ha Deák bácsi néz róla, meg akkor is, ha csak fémből van (o; Tavaly már egy másik esküvőn, másik társasággal is ellőttük ezt az ötletet, hogy egyszerűen aprópénzben adjuk, amit szánunk. A meghívón amúgy is valami "hadd teljen a persely" jellegű idézet volt, hát mi meg ráfogtuk, hogy szó szerint értettük, úgyhogy 6 kg aprópénzt ajándékoztunk különböző címletekben.
És akkor íme a zsák, amibe mindez belekerült, mert hát ugye borítékba mégsem lehetett tenni (o;


Én a Röltexben vettem a zsákvásznat, valami 1700 Ft/m körüli áron adják, elég simán körbevarrni, meglepően jól tart. A jelhez pedig nyomtassunk valamilyen stílusú $ jelet, és szépen vágjuk ki, majd tűzzük a mintát a zsákra, és jöhet a textilfesték. Arra figyeljünk, hogy tegyünk valamit a zsákba, nehogy a festék átüssön, és nem ecsettel kenegessük, hanem fogjunk szivacsdarabot vagy vattapamacsot/vattakorongot, és azzal ütögessük bele a festéket.

Utólag megtudtuk, hogy valóban sikert arattunk, órákig rolnizták az aprót (o;

2011. június 19., vasárnap

2011. június 13., hétfő

Túrós-málnás máktorta

Még az év elején tettem szert egy Rama receptkönyvre, és abban találtam ezt a nagyon gusztusosan kinéző málnás tortát. Szerencsére el sem felejtettem, bár elsőre nem találtam a receptet, és egy már korábban posztolt mákos tortát akartam a málnás borítással összeházasítani. Végül utolsó pillanatban előkerült a receptes füzet, és a végeredmény elsőosztályúan betöltötte a szülinapi torta szerepét. A zselébe a gyertyákat is könnyű volt beleszúrni (: Az egyetlen dolog, ami miatt majdnem meghiúsult ez a torta, hogy az ünnepelt vegetáriánus, ezért nem eszik zselatint. Gondoltam majd akkor szerzek agaragart, és azt teszek a tetejére, a múltkor láttam is az ázsiai boltban. Végül nem kellett semmi extra cselhez folyamodnom, ugyanis a Dr. Oetker tortazselé nevű terméke nem zselatint tartalmaz, hanem karragénből van, amit szintén algából állítanak elő. A málnaszezon még javában tart, úgyhogy bátran ki lehet próbálni, remek torta egy hétvégi grillezéshez is, mert friss, gyümölcsös.


Túrós-málnás máktorta


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 8 dkg margarin
  • 1 púpos ek. porcukor
  • 3 tojás
  • 7 dkg kristálycukor
  • 5 dkg liszt
  • 1 csapott tk. sütőpor
  • 12 dkg darált mák
  • 1/2 citrom reszelt héja
A krémhez:
  • 25 dkg túró
  • 18 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja és szűrt leve
A tetejére:
  • kb. fél kg málna
  • 1 cs. piros tortazselé
A sütőt 175°C-ra előmelegítjük. A darált mákot összekeverjük az átszitált liszttel és a sütőporral. Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük.
A puha margarint a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egyesével a habos margarinhoz adjuk állandó, ám már csak rövid ideig tartó keverés közben. A fehérjét az összes kristálycukorral krémes habbá verjük. A fehérjehab egyharmadát a margarinos alaphoz keverjük. Ezután kanalanként belekeverjük a lisztes keveréket. A maradék fehérjehabot is hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és óvatosan egyneművé keverjük. A tortaformába töltve elsimítjuk, majd 25-30 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve egy kiskéssel körbevágjuk a forma szélénél, és hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a túrókrémet. A hozzávalókat egy tálban a puha margarinnal habosra keverjük. majd a formában lévő kihűlt tésztára kenjük. Málnaszemekkel kirakjuk a torta tetejét és hűtőbe téve rövid ideig előhűtjük. Eközben a zselét elkészítjük a zacskón lévő utasítás szerint, amit a torta közepéről kiindulva a gyümölcsre öntünk. Újabb dermesztés után szeletelhetjük is.

Rama süteményeskönyv

2011. június 12., vasárnap

Túrógombóc eperöntettel

Nem vagyok akkora rajongója a túrógombócnak, de valamiért most mégis az a vízióm támadt, hogy ezt akarok enni eperöntettel. Sajnos kezdünk már az eperszezon vége felé közeledni, így ki kell használni még, amíg lehet, és valami epres finomságot készíteni. Soha életemben nem csináltam még túrógombócot, pedig ugye eléggé alap. A recept tuti, nem estek szét a gombócok, és nem úgy kellett leszűrni a főzővíz tetején elterülő túrós masszát (;
Eperöntet helyett nyilván lehet tetszőleges gyümölcsöntetet csinálni, akár vegyeset is, amolyan rote Grützéset.
Az eperöntet már korábban szerepelt itt.


Túrógombóc

Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 2 ek. búzadara
  • 2 ek. búzakorpa
  • 2 ek. étolaj
  • 3 egész tojás
  • pici só
  • zsemlemorzsa
Az összes hozzávalót alaposan összegyúrjuk, majd kis ideig állni hagyjuk. Gombócokat formálunk a masszából és forró vízben kifőzzük, majd pirított zsemlemorzsában meghempergetjük őket.

2011. június 11., szombat

Falafel

A spenótsaláta után most akkor jön a másik nagy Szerájos kedvenc. Szerintem ráadásul jobb is lett az enyém, mert nem olyan nagyon száraz. Számomra még mindig teljesen érthetetlen, hogy lehet a falafelt még pitába beletenni. Kicsit nagymamásan nyomtam, még mindig nem vagyok tudatában annak, hogy egyedül vagyok, és nem eszek annyit, mint négy ember, de így legalább másnak is jutott (:
Nem nagyon találtam egyébként receptet, ami alapján csinálhattam volna, és ami volt, az sem tűnt túl izgalmasnak, így saját elképzelés után alkottam.

Falafel

Hozzávalók:
  • 25 dkg csicseriborsó
  • 2 tojás
  • 1 púpos ek. szezámmag
  • 1 tk. garam masala
  • negyed tk. őrölt római kömény
  • só, bors
  • aprított petrezselyem
  • 1 tk. koriandermag
  • olaj a sütéshez
Áztassuk be előző éjszaka a csicseriborsót, majd másnap tegyük fel főni a koriandermaggal (teatojás!) együtt enyhén sós vízben főni (kb. 1 óra).
A leszűrt csicseriborsót tegyük turmixba, és adjuk hozzá a fűszereket és a tojást, majd pépesítsük. A végén kézzel keverjük hozzá az aprított petrezselymet és a szezámmagot - szezámmagot ugyanis egészben szeretnénk, nem felaprítva.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat. Formáljunk kis korongokat a masszából és süssük mindkét oldalukat aranyszínűre.

Természetesen lehet konzerv csicseriborsót is használni, akkor nem kell a főzéssel bajlódni, és a koriandert is beletehetjük őrölve, sőt akár zöldet is vághatunk bele. Én óvatos voltam ezzel, és nem is volt otthon, csak egész, ezért tettem a főzővízbe.
A csicseriborsót villával is össze lehet törni, de az elég macerás. A botmixer sajnos nem jó, abba nagyon beleragad, ezt kipróbáltam.

2011. június 5., vasárnap

Silom Cooking School

Végre összeszedtem magam, hogy újra írjak valamit. Kénytelen voltam utólag behozni a nyaralást, így volt szerencsém 2 hétig 56 órát dolgozni. Bevallom, nem nagyon volt kedvem így a blogoláshoz.
Node, térjünk a lényegre: Silom Thai Cooking School. A Lonely Planet villantotta meg előttem a lehetőséget, hogy ha az ember már Bangkokban van, akkor mehet főzőtanfolyamra is. Rendesen fel is lelkesedtem, és beneveztünk az előbb említett iskola tanfolyamára. Én nagyon elégedett vagyok, nagyon tetszett a tanfolyam, és számomra nagyon hasznos is volt. Az éttermekben mindenütt lehet kérni az adott fogást különböző húsokkal, vagy tengeri herkentyűkkel. Valljuk be azért nálunk a receptek elég kötöttek, nem nagyon lehet variálni. Nem is annyira értettem, hogy lehet az, hogy ugyanaz a fogás időnként egészen másképp néz ki és teljesen más összetevők vannak benne. No most fény derült a rejtélyre. A thai konyhában ugyanis egy fogás lényegét az ízesítők, és az fő összetevők adják. Az, hogy ezeken kívül miket teszünk a fogásba, már teljesen rajtunk múlik. Az oktató itt így magyarázta, hogy a húsok és zöldségek inkább csak a textúráján, színén változtatnak az ételnek, de nem ezek a lényeges összetevők.
Számomra szintén nagyon hasznos volt, hogy a tanfolyamot a piacon kezdtük, ahol bevásároltunk a főzéshez.


Így megtudtam, hogy négyféle gyömbért használnak, kétféle limeot és koriandert, meg háromféle bazsalikomot. Persze ezeket meg is tudtuk nézni, és eztán fel is ismerem őket. Sajnos a korianderrel még mindig nem vagyok jóban, illetve rájöttem, hogy a kaffir lime sem túlságosan a barátom. Szerintem erősen wc illatosító íze van, de óvatosan használva azért mégis jó volt.
Most már azt is tudom, hogy mi a különbség a zöld, sárga és piros curry között - konkrétan a felhasznált chili. A srác nagyon rendes volt, amikor a curry készítette, megjegyezte, hogy én nem szeretem a korianderzöldet, és vett ki egy adagot a pasztából nekem, mielőtt a koriandert beletette volna.
Sajnos idehaza nem tudok wokban főzni, pedig az is nagyon praktikus volt, mert pillanatok alatt kész az étel. A receptek is jól voltak összeállítva, az is ehető fogást tudott csinálni, aki alapvetően nem tud főzni. Itt ugyanis mindenki azt ette, amit megfőzött. Mondanom sem kell, a végére már levegőt is alig kaptam, annyit ettem (;
Megmutatták azt is, hogy hogyan kell kókusztejet csinálni. Nekem meg sikerült kínos helyzetbe hozni magam azzal, hogy közöltem én igenis szoktam kókuszbelet venni, és azt megeszem. Erre megkaptam, hogy a kókuszbél az nagyon alja, azt a thaiok nem eszik meg, csak akkor, ha már tényleg nincs más, amit ehetnének - így jártam (:


A recepteknél megcsillagozom a fő összetevőket és ízesítőket, amik a fogás lényegét adják. A többit ízlés szerint lehet variálni. A receptek 1-2 főre szólnak.

Tom Yum Koong

Hozzávalók:
  • fél bögre tisztított garnéla
  • 1 gomba, negyedbe vágva
  • 1 ázsiai citromfű, 1-2 centis darabokra vágva *
  • 3 kaffir lime levél félbe vágva *
  • 10 karika galangal gyömbér *
  • fél ek. halszósz *
  • negyed ek. limelé vagy citromlé *
  • 1 bögre víz vagy csirke alaplé *
  • fél paradicsom vékonyra karikázva
  • 1 ek. aprított korianderzöld
  • 1 ek. aprított metélőhagyma
  • fél ek. thai chilipaszta *
  • 2 ek. kókusztej *
  • 1 thai chili
Tegyük a chilit, gyömbért, citromfüvet, gombát, paradicsomot, lime levelet a vízbe, és rotyogtassuk, amig megpuhulnak.
Eztán dobjuk bele a rákot, és főzzük, amíg ez is megpuhul. A legvégén pedig adjuk hozzá a kókusztejet, limlevet, halszószt és a chilipasztát.
Díszítsük a korianderrel és a hagymával.

Nekem ebből a pár receptből egyébként nagyon úgy tűnt, hogy a főzés elég egyszerű, abban az értelemben, hogy gyakorlatilag mindent egyszerre bele lehet dobálni a wokba, és jó nagy lángon megpirítani. Nagyjából ennyiből állt a főzés, nem volt ilyen bonyolult, száz edényt koszolós vacakolás, mint néha idehaza.

Zöld curry csirkével (Kang Khiao Wan Gai)

Hozzávalók:
  • negyed bögre csíkokra vágott csirkehús
  • 1 ek. zöld curry paszta *
  • negyed bögre thai padlizsán
  • 2 ek. növényi olaj (nem oliva!) *
  • 1 bögre kókusztej *
  • 20 levél édes bazsalikom *
  • 3 kaffir lime levél *
  • 2 ek. aprított thai ginzeng
  • 1 csipet pálmacukor vagy sima cukor
  • fél ek. halszósz *
Alacsony tűzön hevítsük az olajat a wokban majd adjuk hozzá a curry pasztát és kavargassuk, amíg illatozni nem kezd. Ekkor dobjuk bele a csirkét és pirítsuk míg mindenütt kifehéredik. Ezután adjuk hozzá a kaffír lime levelet és a kókusztejet, a ginzenget, a padlizsánt valamint a cukrot és a halszószt. Kavargassuk, amíg a csirke megfő és legvégén dobjuk bele a bazsalikomot.
Rizzsel kínáljuk.


Thai pirított tészta (Pad Thai Sai Kai)

Hozzávalók:
  • 10 dkg rizstészta, amit előzőleg langyos vízbe áztattunk *
  • 5 közepes, megtisztított garnéla
  • 2 ek. növényi olaj *
  • negyed bögre kb. 3 centis darabokra aprított zöld hagyma
  • 1 ek. pálmacukor vagy barna cukor *
  • 2 ek. halszósz *
  • negyed bögre babcsíra vagy káposzta
  • 1 ek. aprított fokhagyma *
  • 1 tojás
  • harmad bögre tofu, kb 1 centis csíkokra vágva
  • 1 ek. tamarind paszta vagy ecet *
  • 1 ek. őrölt, pirított földimogyoró vagy kesudió
  • fél tk. szárított chili
  • lime
Hevítsük alacsony lángon az olajat és pirítsuk benne a fokhagymát, amíg elkezd illatozni. Adjuk hozzá a rákot, tofut, babcsírát és addig pirítsuk, míg a rák megpuhult. Üssük a tojás egyenesen a wokba, és gyors mozdulatokkal keverjük el, amíg darabosra pirul. Ekkor adjuk hozzá a leszűrt tésztát, és körkörös mozdulatokkal keverjük el a többi alapanyaggal. Ízesítsük a halszósszal, tamarind pasztával, cukorral, mogyoróval. Pirítsuk egészen addig, míg a tészta puha és áttetsző lesz.
Díszítsük darált mogyoróval, chilivel és csöpögtessünk rá limelevet.


A tanfolyamon egyébként két amerikai sráccal voltunk meg egy maláj csajjal, aki az anyukájával átugrott a hétvégére Kuala Lumpurból Bangkokba (; Amikor pedig eljöttünk, a srác kifizette a taxinkat amivel jöttünk, és még a vonatra is adott pénzt, amivel visszamehetünk a hotelbe.