2010. február 21., vasárnap

Bagoly

Eldicsekedek vele, hogy a múlt hét óta egy erdei fülesbagoly kibérelte a házunk előtt álló fenyőfát nappali szunyókálásra. Remélem, hogy odaköltözik a kertbe, mert ott van több fenyőfa is.


Erdei fülesbagoly (Asio otus - Long-eared owl, Waldohreule, Hibou moyen-duc)
Ismertetői: 35 cm, közepes termetű bagoly. Tollfülei hosszúak. Hátoldalának rozsdássárga tollazatát sűrű, sötét hosszanti sávozás és finom keresztvonalak tarkítják. Hasoldala egy kissé halványabb. A kerek fejű macskabagolytól szögletesebb fejformája, hosszú tollfülei, karcsúbb teste és narancssárga (vagyis nem fekete) szemei különböztetik meg. Röptében szárnya és farka hosszabbnak látszik, mint a macskabagolyé. Szárnycsapásai mélyek. A réti fülesbagoly zömökebb, tollfülei alig látszanak. Az erdei fülesbagoly nappal sűrű lombok között rejtőzik, vagy fatörzshöz húzódva, egyenes testtartással pihen. Kisebb rágcsálókra, főleg mezei pocokra vadászik; néha madarakat és rovarokat is fog. Ősszel és télen kisebb csapatokba verődik.
Hangja: Halk, sóhajtásszerű huhogás. Füttyentő hangot is hallat, párválasztás idején szárnyát is összecsattogtatja. A költési idő elmúltával többnyire csendes.
Élőhelye: Főleg fenyvesek, néha kisebb fenyőcsoportok, helyenként lomberdők. Elhagyott szarka- és varjúfészekben, néha ragadozó madarak régi otthonaiban is költ. Magyarország erdeiben gyakori fészkelő, állandó.
(R. T. Peterson - G. Mountfort - P. A. D. Hollom: Európa Madarai, 1986)

Áfonyatorta

Anyukámék még ősszel vettek Erdélyből hazafelé a piacon egy vödör áfonyát, aminek nagy részét megfőztük lekvárnak, de fagyasztottunk is le belőle pár dobozzal. Szegény gyümölcs egészen feledésbe merült, a héten jutott valahogy eszembe, hogy van egy gusztusos recept az egyik szakácskönyvben.
Nagyon szimpatikus sütiskönyv egyébként, sütöttem is már belőle többször, de nem tudom, hogy az én hibám-e, vagy valahol elcsúszott a fordítás, de a sütési időkkel vigyázni kell. Igaz, hogy fagyasztott volt az áfonya, nyilván jobban folyt a leve, de sokkal tovább sütöttem, mint ahogy az írva volt. A második szakaszban sütöttem az előírás szerint 20 percet 180°C-on, és utána még kb 40 percet 200°C-on, és így lett jó. Aki megsüti figyeljen erre nagyon oda, vagy süsse elő a tésztát teljesen üresen.


Áfonyatorta

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 300 g liszt
  • 120 g vaj
  • 50 g disznózsír ( aki nem tud/akar zsírt használni 30g vajat használjon)
  • 30 g cukor
  • 1/2 kk só
  • 1 tojás
  • 3-4 ek. jeges víz
  • liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez:
  • 750 g áfonya
  • 120 g cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 100 g reszelt mandula
  • 70 g édes morzsa
  • 2 tojás
  • 1/4 liter tejszín
  • 3 cl konyak
  • fél csomag színtelen tortazselé
A lisztet a kis kockákra vágott vajjal, a disznózsírral, a cukorral és sóval kézzel finom morzsalékká dörzsöljük.
Hozzáadjuk a tojást és a jeges vizet, majd összegyúrjuk, a munkalapon a lehető legkevesebb mozdulattal cipóvá formázzuk, s azt fóliába csomagolva 1-2 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kikenjük a gyümölcstortaformát.
A tésztát kb. 45 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. A szélét jól odanyomkodjuk, a kiálló részeket levágjuk. Az alapot villával több helyen megszurkáljuk.
Az áfonyát egy tálban összekeverjük a cukor felével, valamit a citrom levével és lereszelt héjával.
A mandulát az édes morzsával összekeverve a tésztára szórjuk, majd erre öntjük az áfonyát. Amennyire lehet, elsimítjuk.
A középső sínen kb. 20 percig sütjük.
Ezalatt összekeverjük a tojást a tejszínnel, a konyakkal és a megmaradt cukorral, majd a keveréket az elősütött tésztára öntjük.
További 15-20 percet alatt világosbarnára sütjük, majd hűlni hagyjuk.
A tortazselét a használati utasítás szerint elkészítjük és bevonjuk vele a tortát.

Szerintem a tortazselé egyáltalán nem kell rá, mert amúgy is szép laposra sül, meg egyszerűen kár elrontani vele, ellenben egy kis tejszínhab jól jöhet mellé. Én édes morzsa helyett búzacsírát használtam, de abból kevesebbet. Igazság szerint már belöktem sülni a tortát, mikor észbe kaptam, hogy egyáltalán nem szórtam meg a tésztát, úgyhogy gyorsan kivettem, leöntöttem róla a gyümölcsöt aztán megszórtam és vissza az egészet :) Meg most láttam, hogy a konyak is kimaradt. Ettől függetlenül jó lett (;

Magyar Könyvklub - A sütés iskolája, 1997

2010. február 14., vasárnap

Fehér forró csoki

No, és sikerült is alkotni (; Én ugyan nem vagyok akkora rajongója a Valentin-napnak, de ez a forró ital romantikázásnál is remekül helytállna. Nem volt alkalmam kipróbálni - be kell vetni a trüffelt előbb utána meg ezt (o;

Fehér forró csoki

Hozzávalók:
  • 6 dl tej
  • 8 dkg fehér csoki
  • 1 dl tejszín
  • 1 tk. reszelt narancshéj
  • 4-5 ek. narancslikőr (én Contreau-t használtam)
A tejet egy kis lábosban felmelegítjük, beleszórjuk a durvára vágott csokit, és felolvasztjuk. Közben verjük fel a tejszínt. A forró csokoládéba reszeljük bele a narancshéjat, és öntsük bele a narancslikőrt, habverővel kicsit verjük fel. Tejszínhabbal és narancshéjjal megszórva tálaljuk.
Nálam lemaradt a tejszínhab, mert nem volt. Nomeg a narancstól sárga lett a teteje, olyan mintha vajas lenne (:


Kisalföld Gasztro Magazin 2010.01.13.
Megint kissé el vagyok maradva, sajnos nem indul túl jól ez az év, ami a bejegyzéseket illeti. Nem rég költöztem, úgyhogy januárban megfelelő lakás felkutatásával voltam elfoglalva, de végül elég hamar sikerült levezényelni az egészet. Igaz az időjárásnak köszönhetően majdnem megbukott a költözés, de azért végül hála a remek kollegáknak, gond nélkül ment minden.

Aztán van itt két remek hír, világhírnévre török kéremszépen :) Igaz erősen elkésve számolok be az eseményekről, de nagyon örültem mikor megláttam, hogy a Vacsoracsata honlapján megjelent az egyik recept, amit itt közzé tettem. Az adást konkrétan nem láttam, nem volt tv-m, úgyhogy csak utólag vettem észre.
A másik oldal, amit ajánlanék az a Gasztro Miner lenne. Ez tulajdonképpen egy gyűjtőblog, amin mindenféle más gasztroblogról érkeznek a bejegyzések. Tulajdonképpen praktikus, nem kell egyesével nézegetni a sok blogot, mert itt mindig megjelennek az új bejegyzések. Bevallom túlságosan sokat nem nézegettem még én sem az oldalt, de majd talán később jobban figyelemmel követem.

Akad egyébként pár posztolni való dolog, igaz a megvalósulás különböző fázisaiban vannak (: Lesz egy lampion, ami már félig kész, bár akinek ígértem szerintem már rég letett róla, hogy valaha is elkészül :) Pedig nagyon megálmodtam, hogy a szobájában álló zongorán milyen remekül fog mutatni, de sajnos menet közben elszállt az ihlet, úgyhogy a gyártási folyamat is megszakadt. Mindenesetre most úgy érzem nem sokára mégis elkészül. Tulajdonképpen csak a rajzolás a nehéz, mert utána már csak egy kis kasírozás meg ragasztás van hátra :)
Tervben van még egy rázókendő is, de attól félek, hogy az nagyon sokáig fog tartani és nagyon aprólékos lesz. Az alapanyagok már megvannak, már csak neki kell kezdeni. Kíváncsi leszek azért, remélem sikerül, mert nem olyan könnyű idehaza gyöngyöset venni, és így jó lenne, ha meg tudnám magam csinálni. Majd meglátjuk (;

Addig is a farsangra való tekintettel felfalok pár fánkot baracklekvárral, és ideális esetben este újra jelentkezek egy nem csak rizsázós és ígérgetős bejegyzéssel (o;