2009. szeptember 19., szombat

Rakott padlizsán

A cím kicsit csalóka, mert bár többször is csináltam már ezt a receptet, igazából sosem padlizsánból, hanem mindig cukkiniből. Pedig most mindegyikből volt rendesen a kertben, szóval akár lehetett volna padlizsán is. Már jó rég óta itt fetreng a papír, amin a recept van, de végül csak most sikerült begépelni.
Többféleképp is csináltam cukkiniből, először valóban karikákat raktam, majd voltak patkók, mert kikapartam a belsejét a növénynek, meg csináltam felkockázottból is. Utóbbi a legpraktikusabb szerintem, mert könnyebb szedni belőle. Megsütni sem kell előre a kockákat, mert remekül megpuhulnak, de besózni mindenképp érdemes, mert különben rettentően sok levet eresztenek a tepsibe.

Rakott padlizsán

Hozzávalók:
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter konzerv hámozott paradicsom
  • 3 padlizsán
  • 1 dl olívaolaj
  • 40 dkg darált sertés- vagy pulykacomb
  • 15 dkg mozzarella
  • só, oregánó
A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A paradicsomot simára turmixoljuk.
A padlizsánokat felkarikázzuk, besózzuk, és fél órán át állni hagyjuk. Ezután papírszalvétával szárazra töröljük, és forró serpenyőben, kevés olajon mindkét felét megsütjük.
Lábasban olívaolajat melegítünk, rátesszük hagymát, pároljuk, hozzáadjuk fokhagymát. Rövid pirítás után hozzáadjuk a húst. 10 perc után fűszerezzük, felöntjük a paradicsomlével.
Fedővel lefedve, időnként megkeverve 40 percig főzzük. Ezután tepsibe vagy jénai tálba váltakozva leteszünk egy sor padlizsánt, illetve egy sor darált húst.
A tetejét beborítjuk a mozzarellával és forró sütőben pirosra sütjük.

Nők Lapja 2009.03.18

2009. szeptember 12., szombat

Nasi goreng

Tesómnak volt szerencséje idén 3 hetet Indonéziában tölteni. Amióta visszajött rendszeresen felemlegette, hogy milyen remek ott a konyha, és igazán csinálhatnék valamit. Remek mondom, nekem fogalmam nincs, ő meg annyira nem figyelt azért oda, úgyhogy csak utólagosan tudja majd lemeózni. Legyen hát nasi goreng, avagy indonéz sült rizs, mert az ott nagyon alap, nem is túl bonyolult, és amúgy sem túl szigorú a recept. Ma viszont már nem lehetett halogatni a dolgot, muszáj volt elkészíteni a fogást. Gyakorlatilag rizseshúsról van szó, rengeteg nemzetnek van ebből saját változata.
A rizs miatt nem lett éppen tökéletes, mert anno a vietnámi szobatársaim is azt mondták, hogy itt nem jó szagú a rizs, nomeg hidegnek is kellett volna lennie, de mivel későn kaptunk észbe nem volt idő teljesen kihűteni. A legjobb előző napról maradt rizst használni, és gyakorlatilag kedvünk szerint variálhatjuk.
Mindenesetre büszke vagyok magamra, tesóm azt mondta azt leszámítva, hogy kicsit sótlan lett, nagyon jól közelítette az indonézt :) Persze csípős sem volt, mert azt én nem bírom, de alapvetően az nagyon hozzátartozik.

Nasi goreng

Hozzávalók:
  • kb 3 dl rizs megfőzve, kihűtve
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 közepes hagyma
  • 20 dkg koktélrák
  • 2 tojás
  • olaj, só, bors, chili
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • szójaszósz
A rizst főzzük meg és hűtsük ki, de legjobb, ha előző napi maradékot használunk. A koktélrákot hagyjuk felengedni, öblítsük le és itassuk fel róla a vizet. A tojásból borssal süssünk rántottát, majd vágjuk kis kockákra, és tegyük félre.
A hagymát vágjuk apróra, és kevés olajon pirítsuk meg a wokban, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát. Dobjuk rá a felkockázott paprikát és pirítsuk pár percig, hogy a paprika még ropogós legyen, de mégsem nyers. Ezután adjuk hozzá a rákokat, ezzel is pirítsuk 2-3 percig. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá chilit. Végül öntsük hozzá a rizst és a feldarabolt tojást, adjunk hozzá kb. 5 evőkanál szójaszószt és nagy lángon pirítsuk meg a rizst is.
Természetesen sok mással is kiegészíthetjük, úgy mint csirkehússal, sárgarépával, kukoricával, újhagymával.


Néhány nasi goreng recept:
Macikonyha
Orient Express
Culinaris
Indochef (angol)

2009. szeptember 10., csütörtök

Morzsás süti

Igazából már vagy két hete csináltam ezt sütit, csak lusta voltam receptet fogalmazni.
Még Németországban ettem ilyet, nagyon ízlett, azóta sem sikerült recepthez vagy sütihez hozzájutni, azért is örültem meg annyira, amikor megláttam Kochfroschnál a szépséges képeket meg a receptet. Nekem nagyon bejött, igazán finom tartalmas süti, egy bögre tejjel remek uzsonna vagy akár reggeli is.
Eredetileg sárgabarackos a süti, de annak már lejárt a szezonja, a szilvát meg amúgy is jobban szeretem, így aztán megkopasztottuk a kertben a fát a süti kedvéért :)


Morzsás-sárgabarackos süti

Hozzávalók:

Morzsa:
  • 125 g margarin
  • 120 g mandulalapocska
  • 125 g liszt
  • 200 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
Tészta:
  • 250 g margarin + a tepsi kenéséhez
  • 2 kg sárgabarack
  • 250 g cukor
  • 1 csipet só
  • 5 tojás
  • 1 citrom héja
  • 2 ek. barackpálinka
  • 500 g liszt
A morzsát készítjük el először. Ehhez a margarint felolvasztjuk egy serpenyőben és aranybarnára pirítjuk benne a mandulát. Hozzákeverjük a lisztet is, picit hagyjuk összemelegedni, de ezt már ne pirítsuk. A keveréket öntsük egy tálba és gyúrjuk morzsává a cukorral és vaníliás cukorral, majd tegyük félre.
Egy mélyebb gáztepsit vajazzunk ki alaposan. A barackokat mossuk meg, magozzuk ki és négyeljük fel. A vajat keverjük habosra, majd egyesével keverjük bele a tojásokat is és a cukrot is adagoljuk hozzá. Addig keverjük, amíg a cukor nagyrészt feloldódott. Adjuk hozzá végül a citromhéjat, a pálinkát és a lisztet is. Öntsük a masszát a tepsibe és sűrűn rakjuk ki a barackdarabokkal. Végül szórjuk a tetejére a morzsát.
Hideg sütőbe toljuk a középső sínre, és 175°C-on süssük 50 percig. Végül pirítsuk még 10 percig 220°C-on a felső sínen. Tejszínhab illik hozzá.

Kochfrosch: Aprikosen-Streusel-Kuchen