2009. augusztus 31., hétfő

Gombás melegszendvics

Mostanában rákaptam a melegszendvicsre, habár sosem kellett erőszakoskodni ha azzal kínáltak :) Én alapvetően a tesóm szerint gusztustalan parizeres melegszendvicsre esküszöm, de ha mégsem, akkor anyukám remek gombás melegszendvicse a nyerő. Igen egyszerű, mindenféle gombából lehet csinálni. Én személy szerint a csiperkéből szeretem leginkább, de szoktuk csinálni laskából vagy szegfűgombából is. Utoljára is ezt használtuk, mert megfelelő időben nő a kertben, és most előkerült egy lefagyasztott adag. Nemsokára jön úgyis a gombaszezon, jó lehet a hűvös estékre egy ilyen gyors recept.

Gombás melegszendvicskrém

Hozzávalók:
  • 30 dkg gomba
  • egy kisebb fej hagyma
  • só, bors
  • petrezselyem
  • kb 2 csapott ek. liszt
  • 2 dl tej
A gombát és a hagymát felaprítjuk és olajon megpirítjuk/pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk majd megszórjuk a liszttel és felöntjük tejjel. Sűrűre főzzük, és hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet is.
A megvajazott kenyereket bőven megkenjük a gombás krémmel, megszórjuk reszelt sajttal majd sütőben/grill alatt aranybarnára sütjük.
Szerintem "napközis" tea illik hozzá (;

2009. augusztus 16., vasárnap

Áfonyalekvár

Azt gondoltam idénre már nem nagyon lesz semmi befőznivaló, pláne hogy most nem töltöm otthon az időt. Nem vagyunk nagy lekvárevők, tavaly főztünk lekvárt, szóval idénre nem terveztük. Viszont anyukámék voltak Erdélyben, és vettek egy vödör (10 liter) áfonyát a piacon. Igazából sosem ettem még áfonyát csak úgy magában, eddig mindig csak a kis átlátszó plasztikdobozokban láttam az üzletben. Meg is lepődtem most kicsit, mert ezek kifejezetten picurkák voltak, nem olyan nagyok, mint a boltban kapható. Node persze ez vadon termett, nem valami kertészetben. Sajnos idő nem nagyon volt rá, hogy kiagyaljunk valami izgalmas receptet hozzá, mert kezdett már kissé pálinkás szaga lenni. Végül pár dobozzal gyorsan lefagyasztottunk, a maradékot pedig megfőztük lekvárnak.
Én azért gondoltam egy kicsit kísérletezek, úgyhogy két kisebb üvegre való lekvárba tettem vaníliát. Attól tartok viszont, hogy túlságosan sok lesz a vanília benne. Beleszórtam a magokat, meg a szárat is beledobtam, amit az üvegekbe töltés előtt kihalásztam. A forró lekváron szinte egyáltalán nem érződött a vanília íz, de maradt egy kevés, amit kistányérba öntöttem, és ezen miután kihűlt, bizony eléggé kiütközik. Nem tudom mit fog még csinálni az üvegben a lekvár, talán nem lesz annyira nagyon vaníliás mégsem :)
Viszont ezek a picurka bogyók elképesztően fognak. Ettem én már szedret, meg bodzát, de azok sem színeznek ennyire. Még a fogam is kék lett a lekvártól, a nyelvemről nem is beszélve :) Nem kifejezetten ideális hétköznapi reggelizős lekvár, vagy csak alapos fogmosással (o;
Receptet nem írok, mert igazából nem lehet tudni mennyi volt a gyümölcs, és hogy mennyi cukor ment hozzá. Én általánosságban kb 20 dkg cukrot számolnék egy kg gyümölcsre, vagy legalábbis minél kevesebbet. Az áfonya kissé kesernyés, a vanília pl. sztem elvette ezt az ízét, de majd ez akkor derül ki igazán mikor felbontjuk az üveget.

2009. augusztus 1., szombat

Szedres clafoutis

Kochfroschnál láttam meg a receptet, rettentően szimpatikusan nézett ki. Igazából azon a blogon szinte csak szimpatikus dolgokat találok, igaz nem vagyok mindhez elég bátor, illetve néhány receptről elsőre látszik, hogy valószínűleg nem ízlene - de ettől függetlenül nagyon jól néznek ki. Szóval nagynéniéknél relative sokáig ott állt a hűtőben egy tál piros ribizli, hát gondoltam az pont jó lesz ehhez, még veszünk hozzá valami más gyümölcsöt és remek lesz. No mire visszaértem vasárnap már néhány szem szederrel összefőzte egy kis üveg lekvárnak. Itthon viszont tegnap várt egy egész nagy edénnyi szeder, amiről látszott, hogy nem fogjuk hirtelen megenni, és akkor csak megpunnyad, így aztán rögtön eszembe is jutott ez a süti.
Nekem ez a joghurtos tészta szimpatikusabb, mint a hagyományos piskóta. Lehetett volna a gyümölcs több, de így is finom, és jól variálható mindenféle gyümölccsel. Sajnos a gyümölcsre szórt vaníliás cukor nem érződik, pedig direkt csináltam házilag.
Képet nem teszek most fel, mert nem lett túl szép, meg bele is ragadt a tepsibe - mert elfelejtettem kikenni (o; úgyhogy nem igazán lehetett szépen kiszedni, tessék inkább Kochfrosch képeit nézegetni :) Habár a receptet ő is máshonnét szerezte, és eredetileg sárgabarackkal van, én is azt közlöm itt.

Joghurt-clafoutis sárgabarackkal és mentával

Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • pár csepp cirtomlé
  • 50-75 g cukor, attól függ milyen édes a gyümölcs
  • 400 g natúr joghurt
  • 225 g liszt
  • 1/4 tk. só
  • 1 nagy csipet szódabikarbóna vagy sütőpor
  • kb. 100 g tej
  • kb. 1 kg sárgabarack magozva, darabolva
  • 1 citrom leve
  • 1 ek. vaníliás cukor
  • pár szál menta felaprítva
A feltéthez a gyümölcsöt keverjük össze a vaníliás cukorral, mentával és citromlével, és hagyjuk állni, amíg elkészül a tészta.
A tojásfehérjéket pár csepp citrommal verjük kemény habbá. A tojássárgákat a cukorral és a joghurttal turmixoljuk el majd adjuk hozzá a sóval és sütőporral elkevert lisztet. Adjunk hozzá annyi tejet, hogy egy sűrűn folyós masszát kapjunk. Végül keverjük bele a tojáshabot is, nem baj, ha nem oszlik el teljesen, maradhatnak benne "habgombócok".
Egy kb. 25x30 cm-es, jól kivajazott tepsibe öntsük a tésztát, szórjuk rá a gyümölcsöt és 200°C-on fél óra alatt süssük készre.

Low Budget Cooking: Joghurt-Clafoutis mit Marillen & Minze